Sharon Stone 60 éves: 11 dolog, amit nem tudtál a kilencvenes évek szexikonjáról

A szőke színésznő még hatvanévesen sem igazán öregszik, és hamarosan rendezőként láthatjuk viszont. Pedig a kétezres évek elején egy betegség miatt majdnem a nulláról kellett újrakezdenie az életét.

1. A húszas évei elején Sharon Stone Európában modellkedett, itt ébredt rá, hogy igazából színészettel szeretne foglalkozni, ezért összepakolta a holmiját, és New Yorkba utazott. Itt sikerült egy mindössze néhány másodperces, de annál feltűnőbb szerepet kapnia Woody Allen Csillagporos emlékek című filmjében.

 

2. Mivel egy szegény, pennsylvaniai családból származik, a mai napig bekeretezve őrzi az első fizetését, egy száz dolláros csekket, amit egy New York-i modellmunkáért kapott. Az édesapja szerszámkészítő és gyári munkás volt, az édesanyja pedig cseléd, ahogy minden nő a családjában generációkra visszamenőleg.

3. Producerként is hosszú filmográfiát gyűjtött össze, az egyik első munka, amihez nemcsak színészként tett hozzá, a Gyorsabb a halálnál című 1995-ös western. A stúdióval szembemenve ragaszkodott hozzá, hogy az akkor még ismeretlen Russell Crowe és a fiatal Leonardo DiCaprio játszhassanak benne. A saját fizetése egy részéről is lemondott, hogy kifizessék DiCapriót, aki később Russell Crowe-val együtt gyönyörű karriert futott be.

 

4 . “Emékszem, az Elemi ösztön után ott ültem a konyhában a menedzseremmel, és sírtam. Igazságtalannak éreztem, hogy még mindig annyival kevesebbet keresek, mint a férfi színésztársaim” - nyilatkozta néhány évvel ezelőtt Sharon Stone, mikor egymás után szólaltak fel a színésznők Patricia Arquette-től Meryl Streepen át, Jennifer Lawrence-ig, hogy tiltakozzanak a fizetéskülönbségek ellen. “Mindenkinek egyenlő fizetést kell kapnia, és nemcsak a filmsztároknak, hanem minden rendes dolgozó embernek” - mondta Stone.

5.  Az idei Oscar-díjátadó után mindenki Francis McDormand akciójáról beszélt, amivel arra hívta fel a figyelmet, mennyi tehetséges nő dolgozik Hollywoodban, akik sokkal több lehetőséget érdemelnének. Maga Sharon Stone is hasonló cipőben jár, miután 25 éve próbál pénzt és támogatókat szerezni ahhoz, hogy végre filmet rendezhessen. Néhány napja egy interjúban arról beszélt, hogy nemrég újra leült az ügyvédeivel, hogy nekifussanak az ügynek. Amikor viszont azt feltételezték, hogy rongyos 4-5 millió dollárból szeretne filmet készíteni, megmosolyogta őket. Szerinte amikor Mel Gibson állt elő azzal, hogy nagyszabású történelmi filmet rendezne, aminek az lesz a címe, hogy A rettenthetetlen, neki biztos nem ennyivel akarták kiszúrni a szemét. Már az Elemi ösztön óta szeretne rendezni, akkor egy stúdiótól 8 millió dollárt kért, de kinevették. Most 25 évvel később és 70 filmmel a háta mögött újra nekifut a dolognak. Mostanra talán nyitottabb fülekre talál.

6. A Weinstein-botrányról azt mondja, hogy amióta nyilvánosságra kerültek az esetek, sokkal szabadabban tud beszélni a barátaival a szexuális zaklatásokról, mivel véget ért a titkolózás és szégyenkezés időszaka, így már nem olyan megalázó beszélni az ilyen esetekről. “Az emberek le tudnak ülni a szeretteikkel, elmondhatják a saját történetüket, és ítélkezés helyett szeretet veszi körül őket. Így ki tudják magukból beszélni, és meg tudnak tőle tisztulni. Ez rettentő felszabadító tud lenni, és néha-néha egészen szórakoztató is. Hihetetlen, milyen hülyeségekre képesek egyes emberek. És nem csak Hollywoodról van szó, mivel a barátaim nagy része nem a filmiparban dolgozik. Hanem az anyukámról, az ő anyukájáról és az ő szüleikről és a férfiakról. Nem egy férfi barátom sírta ki magát nálam az ölembe borulva.”

 

7. A Forbes kiszámolta, hogy Sharon Stone filmjei csak az Egyesült Államokban összesen 1,5 milliárd dollár, azaz 380 milliárd forint bevételt hoztak mai árfolyamon, és ebben nincsen benne az, hogy hányszor tekerték vissza az Elemi ösztön hírhedt, erotikus kihallgatási jelenetét.

8. Stone Hollywoodban a mai napig kicsit kívülállóként tekint magára, mivel ugyanazok a barátai, mint fiatal korában. “Egy kisvárosban nőttem fel, nem jártam elitiskolába, és sosem jártam össze a legmenőbb arcokkal. Ráadásul mivel modellként kezdtem, sokan kicsit szkeptikusan álltak hozzám.”

 

9. A színésznő 2001-ben agyvérzést kapott 43 évesen, ami teljesen megváltoztatta az életét, miután egészségügyileg és anyagilag is lenullázódott, és mindent újra kellett építenie. “Az egyik pillanatban a kanapé mellett álltam, a következő pillanatban pedig ott feküdtem a kanapén átborulva - mesélt tavaly a betegségéről.  - Nem tudom, pontosan meddig feküdtem ott, de három nap múlva kerültem csak kórházba.” Az orvosok öt százalék esélyt adtak neki, hogy túléli, és újra kellett tanulnia járni és beszélni. A bal oldala szinte teljesen lebénult, így három évig a nevét sem tudta leírni. Közben tönkrement a házassága, elvesztette a gyereke feletti felügyeletet, nem tudta fizetni a házát, és teljesen kiesett a szakmából. Azóta évek kemény munkájával ezeket mind helyrehozta.

 

10. Az egészségügyi problémák ellenére úgy néz ki, mint aki egyáltalán nem öregszik, a teste legalábbis most is olyan, hogy sok harmincas megirigyelheti. Az arcát nem plasztikáztatta szét, hogy eltüntesse a ráncait, bár így is biztosan hétköznapi ember számára felfoghatatlan összegeket költ különféle szépészeti kezelésekre. Idén márciusban az olasz Vanity Fair címlapjára került fel egy laza fehérneműs fotózással.

A post shared by Sharon Stone (@sharonstone) on

11. Mielőtt színésznőnek állt, egy pennsylvaniai főiskolán kreatív írást és művészetelméletet tanult, de ezt sokáig nem fejezte be. Végül tavaly vette át a bölcsészdiplomáját, miután online elvégezte a hiányzó kurzusokat.

Borítókép: Jeff Kravitz/FilmMagic for HBO/Getty; a fotón Sharon Stone egyik fiával látható