Sötétségből a fénybe?

  • TóCsa / PORT.hu

A japán kísértethorrorok (innentől csak J-horrorok) trendje a sok önismétlés, felesleges folytatás, kópia és remake miatt kezd teljesen kifulladni, de erre úgy tűnik, hogy az amerikai producerek még nem figyeltek fel. Valószínűleg a hír előbb-utóbb hozzájuk is eljut, ezért úgy nézzük az egyébként koreai (de japán utánzó) horror hollywoodi újráját, hogy hamarosan ínséges időszak jön a hosszú, fekete hajú ijesztgetős lányokból.

Műfaji evolúció

A horror zsánere talán a legérzékenyebb a műfajok közül. Állandóan változásban van, ami talán annak is köszönhető, hogy rendszeresen reagálni kényszerül a társadalom újabbnál újabb félelmeire. A kilencvenes évek vége felé még a Sikoly mintájára még az Álomgyár sorra ontotta magából a sorozatgyilkosos tinihorrorokat, majd jött a Hatodik érzék és A kör, velük pedig rakatnyi ritkán szellemes kísértetmozi, hogy aztán később átadják a teret a Fűrész és Motel-féle kínzásos, brutális erőszakhorroroknak. A szellemek iránti érdeklődés jelentősen alábbhagyott (elég csak a Grudge 2 bevételeire vetnünk szemünket), de ha már korábban megvásárolták a hongkongi Pang-fivérek vak lányos rémfilmjének jogait, akkor mégsem hagyhatták kárba veszni őket.

Előzmények

Egy efféle újrázást többnyire az eredeti alkotók (mint például A kör esetében) szokták elkövetni, védve a szüleményük színvonalát, ám ha ez nem jön össze, általában valami ifjonc kap lehetőséget, hogy megmutassa képességeit a filmiparban. A francia Xavier Palud és David Moreau 2006-ban már letettek egy horrort az asztalra, de egy efféle ajánlatot nekik is be kellett vállalniuk, hogy letehessék a névjegyüket Hollywoodban. Járulékos segédanyagként kaptak maguk mellé egy igazi sztárt Jessica Alba személyében, akinek a lelkesedése adott volt, hiszen ezúttal nem csak annyit vártak tőle, hogy jól nézzen ki fürdőruhában, vagy csábítóan pördüljön körbe a pódium rúdján. Egy efféle abszolút főszerep pedig az ő szintjén még hatalmas kihívást jelent.

Történet

Fogyatékost játszani mindig hálás feladat egy színésznek, amit jól jelez a hasonló szerepekért kapott Oscarok magas száma. Persze egy horrorért Alba kisasszony nem remélhet kopasz szobrocskát, de némi teljesítménnyel akár a komolyabb szerepek felé is kacsingathat majd a jövőben. Sydney Wells csodaszép fiatal lány, akinek egyetlen gondját vaksága jelenti, amivel ugyan már megtanult együtt élni, ám mégis szeretne változtatni rajta. A műtét jól sikerül, a fény világa lassanként feltárul a lány előtt, ám a kezdeti félhomályba furcsa alakok vegyülnek. A lány olyasmiket lát, amiket senki más, és kezdeti rémülete hamarosan nyomozásba torkollik. Szemdonorja furcsa körülmények között vesztette életét valahol Mexikóban?

Summa

A francia rendezőpáros nem sokban tért el a hongkongi eredetitől, így aki azt már letudta, az új változattal talán felesleges próbálkoznia, kivéve, ha egy megveszekedett Jessica Alba rajongó veszett el benne. Az ijesztgetéseket korrektül nyúlták le, és a karfát gyakran kell szorosan markolnunk parázásunk közepette, de valahogy ez is - mint minden - jobban működött az eredeti moziban. Az alkotók jól láthatóan nem érezték magukénak a projektet, egyszerű bérmunkaként csinálták meg tisztességgel, de a kreativitásukat valószínűleg tartalékolták egy teljesen saját kútfőből származó jövőbeni filmjükhöz. Azért a záró finálé még így is egész pofásra sikeredett és Jessica Alba sem vallott szégyent egy komolyabb szerepben, tehát neki már ezért megérte.

Kinek ajánljuk?
- Férfiaknak, akik számára a tavalyi év egyik legsokkolóbb pillanatát az jelentette, amikor Jessica Alba egy interjúban bejelentette, hogy nem vetkőzik egyetlen szerep kedvéért sem.
- Horrorrajongóknak, akiknek nem volt szerencséje a pár évvel ezelőtt a hazai mozikban is vetített eredetihez.

Kinek nem?
- Horrorrajongóknak, akik már látták a pár évvel ezelőtt a hazai mozikban is vetített eredetit.
- Azoknak, akik nem szeretnek sem félni, sem megijedni.