Spielberg szerint ez mind közül a legjobb filmje

A rendező általában kritikus magával, de ez a sci-fi még szerinte is „elég tökéletes”.

Steven Spielberget joggal tartják minden idők egyik legnagyobb filmesének, de azt nem lehetne állítani, hogy fejébe szállt volna a dicsőség. A The Late Show with Stephen Colbert című show-műsorban elárulta, hogy sok filmkészítőhöz hasonlóan nem nagyon nézi újra a filmjeit, miután elkészítette őket, kivéve, amikor a gyerekeivel közösen házimoziznak, de ilyenkor is elég kritikus magával szemben.

Néha látok olyan dolgokat, amelyeket szándékomban állt megcsinálni, de nem csináltam meg, és néha látok olyanokat is, amelyeknél utólag lett volna jobb ötletem is."

Elmondta, hogy körülbelül öt-hat olyan filmje van, amelyet képes többször is megnézni, köztük az E.T. - A földönkívüli, amiről úgy érzi, hogy az

egy elég tökéletes film".

Ez annyira nem meglepő, hiszen a filmben az izgalmas sci-fi-koncepció mellett számos önéletrajzi motívum visszaköszön a veszekedő szülők mellett felnövő, magányos Spielberg gyerekkorából. Nem véletlen, hogy miközben Spielberg átvette a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-díjat a 2022-es A Fabelman családért, megjegyezte, hogy "ezt a történetet részletekben meséltem el egész karrierem során", és az E.T.-t emelte ki egyik olyan filmjeként, amelynek "sok köze van ehhez a történethez".

Az E.T.-nek valóban rengeteg olyan aspektusa van, ami tökéletes filmmé teszi. Többek közt:

  • a zseniálisan kivitelezett vizuális effektek,
  • John Williams lenyűgöző zenéje,
  • Elliott felnőtté válásának realisztikus bemutatása,
  • a gyermeki nézőpont következetes érvényesítése.

Ami az utóbbit illeti, Spielberg az Amerikai Operatőrök Társaságának adott korábbi interjújában elmagyarázta, hogy a film számos felvételénél a kamerákat úgy állították be, hogy az objektív az Elliottot alakító Henry Thomas magasságához legyen kalibrálva, hogy a néző ne a felnőttek szemszögéből vagy egy objektívebb kamera segítségével nézzen le rá, mint ahogy az a legtöbb filmben megszokott. A néző ezáltal el tud merülni a gyerekek világképében infantilizálás nélkül, átérezve a optimizmusukat és a világra való rácsodálkozásukat, ami a történet kulcsa.

10 tény, amit tuti nem tudtál az E.T.-ről

Spielberg sanyarú gyerekkorának és Harrison Ford feleségének köszönhető ez a kasszarobbantó kultfilm, aminek lett volna eredetileg egy második része is, de végül csak könyv alakban folytatódott.

Még több trivia

 

A film legnagyobb teljesítménye azonban abban rejlik, ahogyan a nézőt belemeríti egy olyan történetbe, amely úgy színtiszta fantasy, hogy közben rendkívül átélhető módon járja körbe a család és a filmkészítés témáit, amelyek Spielberg munkásságában szinte mindig összefonódnak.

Via: Collider