Szemből telibe

  • judelaw / PORT.hu

Steven Soderbergh-et imádja Hollywood. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tavalyi Oscar-gála, amikor két filmjéért is jelölték díjra a legjobb rendezői teljesítmény kategóriájában. Nagy meglepetésre persze ő nyert. Kollégái is tisztelik, a színészek pedig egymást eltaposva állnak sorban az SZTK-keretes szemüveg mögé bújó rendező szereposztó szobája (díványa) előtt.

Ő pedig a szakmai körökben meglévő népszerűségét jó alaposan ki is használja.
Robert Altman filmjeiben szokás ennyi tehetséges és nagynevű színészt látni egyszerre, illetve szintén a fentebb említett Altmanhoz hasonlóan, Soderbergh is büntetlenül kritizálhatja, karikírozhatja az álomgyár kulisszáit. Mint ahogy teszi azt legújabb, Full Frontal című filmjében is...

Csinos fehér riporternő interjúvolja meg a fekete filmsztárt. Egymás mellé ülnek a reptéren, kezet fognak, egymás szemébe néznek, és szinte attól a pillanattól kezdve izzik körülöttük a levegő. Soderbergh amint romantikus filmet rendez? Nem, nem kell megijednünk. A fent említett jelenet csak egy abból a filmből, amelynek a forgatásán (is) játszódik a Szemből telibe. Ám sokkal több ez a film, mintsem egy forgatási napló, vagy netán játékfilmes eszközökkel tálalt ál-making of.

A rendező szerint neurotikus emberek népesítik be Hollywoodot, legyenek éppen producerek, humán-erőforrás menedzserek, újságírók vagy masszőrök. Egyetlen dolog közös mindnyájukban - az idegbajos őrület.

Mondanivalóját Soderbergh izgalmas filmes eszközökkel is igyekszik alátámasztani. A "film a filmben" jelenetek idilljét hagyományos, filmre rögzített, jól bevilágított és fókuszált képek jelenítik meg, míg az őrült való világot alulexponált, digitális kézi kamerával készített felvételekről láthatjuk. Ebből a szempontból a Full Frontal mintegy a Szex, hazugság, video című Soderbergh-klasszikus folytatásának, újragondolásának is felfogható.

Tehát ha a művész-Soderberghre vagyunk kíváncsiak, ki ne hagyjuk ezt a filmjét. Ha valaki pedig csak a Mint a kámfor, vagy az Erin Brockovich-szerű sikerfilmek révén ismeri Soderbergh nevét, akkor sem csalódhat a Julia Roberts, Brad Pitt, valamint az X-aktás David Duchovny nevével fémjelzett produkcióban.