Szemfényvesztés?

Christian Bale, Hugh Jackman, Michael Caine, David Bowie. Christopher Nolan. Semmit nem tudtam A tökéletes trükkről, de ezeket a neveket olvastam a plakáton. Nem tévedtem, amikor azt gondoltam, ez a csapat garancia egy nagyszerű filmre.

A szereplőgárda nem arról híres, hogy gyenge produkciókhoz adnák a nevüket, ez most sem volt másképpen. Chrisopher Nolan hetedik rendezése nem lóg ki eddigi művei sorából, a megszokott színvonalon hozza a trükkös történetet és a kidolgozott karaktereket. A rendező valamennyi egész estés filmjében, mint író is részt vett, a Memento után most ismét testvérével, Johnathannal osztozott a forgatókönyvön. Nolanék igazi mesemondók, a legváratlanabb pontokon dobnak be még egy csavart, egy pillanatig talán úgy tűnhet, önkényesen, de utólag végiggondolva az eseményeket, azokat mindig alaposan elő is készítik.

A tökéletes trükk Christopher Priest regényéből készült és két bűvész rivalizálásának története. Alfred Borden (Bale) kitalálja fantasztikus műsorszámát, a teleportáló embert, amellyel hatalmas sikert arat. Versenytársa, Robert Angier (Jackman) trükkmestere (Caine) segítségével arra tesz fel mindent, hogy rájöjjön a trükk titkára, és azt tökéletesítse. Így ismerkedik meg a tudós Nikola Teslával (Bowie), aki megalkotja számára a megoldást rejtő gépezetet. A történet már ebben a formában is jó lehetőség két megszállott ember viszonyának bemutatására, de Nolan ennél sokkal többet kínál nekünk. Olivia Wenscombe (Scarlett Johansson) személyében színre lép a mindkét bűvész - és a férfi nézők - szívét rabul ejtő asszisztens, a teslai szállal pedig némi borzongató tudományos-fantasztikum is vegyül a történetbe.

A színészek egytől egyig kiválóak, talán csak Johansson kisasszony nem tudta teljesen kibontani szárnyait szerepében. Christian Bale, aki a Batman-filmek kapcsán sokat forgat mostanában Nolannal, állítólag már szavak nélkül is megérteti magát a rendezővel - az biztos, hogy nagyszerű csapatot alkotnak. A tökéletes trükk, ha nem is tökéletes, de mindenképpen a legjobb filmek közé tartozik.