Szerelmi bonyodalmak - török aláfestéssel

Nagy divat mostanság kis közösségeket, jópofa, fura embereket filmre vinni. Könnyedén lehet így másságról beszélni, kicsit a korlátokat döngetni - kockázat nélkül. Nem kell túl mélyre ásni, elég a mélység látszata is.

Ferzan Özpetek, a török származású, de 1978 óta Olaszországban dolgozó rendező legújabb filmjében valami hasonlóval próbálkozik, részleges sikerrel. Antonia (Margherita Buy), a jól szituált orvosnő szemével pillanthatunk be egy "városi nagycsalád" életébe Róma Ostiense kerületében, mint az a sajtóanyagból pontosan kiderült. A "nagycsalád" bérházlakók közösségét jelenti, mindenféle embereket. Meleg fiúk, kövér házmesternéni, szimpatikus, egészségesen felvágott nyelvű áruházi pénztárosnő és mások. Kedvesek, érdekesek, hangulatosak: többet nem kívánhatunk.

Antonia autóbalesetben elhunyt férje után nyomoz: a férje "második" életével kénytelen szembesülni és az imádott Massimo (Andrea Renzi) fiú-szeretőjével (Stefano Accorsi). Közösség és idegenkedő felső osztálybeli hölgy vizsgázik toleranciából, megértésből, befogadásból, hagymavágásból. Sok-sok érzelem hullámzik a vásznon, nagyon jelentősnek kell éreznünk a feltáruló igazságokat. Nyugodtan lehet mondani, hogy érzelgős a film, csöppenős darab. Túlcsordulnak benne a kreált álproblémák, az óriási konfliktusok, a háttérben pedig török zene zúg, aminek a történet szempontjából semmilyen jelentősége nincs. Pusztán szép.

És mégis. A rendezés összes modorossága ellenére a színészek miatt érdemes jegyet váltani. Remek ízes karakterek, vibráló arcok, emlékezetes alakítások. És az sem hátrány, hogy eredeti olasz nyelven lehet élvezni a művet, s ez szintén eltereli a figyelmet a túlságosan melodramatikus fordulatokról.

Ott a legjobb a film, ahol természetes mer lenni, és nem akar feltétlenül nagyot mondani. Igen, a valósághoz hiányzik a bátorság. Az alkotók inkább lírába menekülnek, elspórolják a szembenézést. No de kreálnak nekünk kihagyhatatlan slusszpoént, amit nem árulnék el, hadd nőjön a Toldi bevétele! Ha kíváncsiak, érdemes beleszagolni, már csak az olasz konyha különböző felvonultatott remekei miatt is. Ennyi.