Szeretné megérteni az amerikai elnökválasztást?

A Harc a Fehér Házért most induló dokusorozat, minden részében egy-egy legendás elnökjelölti csatát dolgoz fel.

Az amerikai elnökválasztás azon túl, hogy a világ egyik legfontosabb politikai történése, lévén a világ egyik vezető hatalmának politikai irányvonalát határozza meg egy-egy elnök, mára az egyik legnagyobb szabású politikai showműsor lett.

Vannak hagyományosan fontos dátumai, hagyományosan fontos helyszínei, szereplői, amik függetlenül attól, hogy mikor és éppen kik a jelöltek, ugyanúgy ismétlődnek minden választási időszakban.

Távolról, például Magyarországról nézve sokszor érthetetlen katyvasznak tűnik a dolog, pedig biztos tud valamit az a kampány, ami bő egy évre meghatározza a legtöbb amerikai mindennapjait, és az egész világ ezzel foglalkozik.

Ha ön is azok közé tartozik, akik valamennyire érdeklődnek az USA elnökválasztása iránt, de nincs teljesen képben, akkor a Spektrumon most induló sorozatot önnek találták ki.

A CNN készítette a Harc a Fehér Házért című öt részes dokusorozatot, aminek mindegyik része egy-egy jellegzetes, fontos elnökválasztási kampányon keresztül mutatja be az egész rendszer működését, illetve a kampányok érdekes, fontos pillanatait, fordulópontjait.

http://port.hu/harc_a_feher_hazert_race_for_the_white_house/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=56247060&i_topic_id=1

 

A sorozat érdekessége, hogy eredeti hangon a narrátor Kevin Spacey, aki azon túl, hogy remek színész, maga is alakított elnököt a Netflix Kártyavár című politikai sorozatában, ráadásul még talán a valóságosnál is ingoványosabb közegben.

Az első évad 1992-ig tekinti át az elnökválasztásokat, egyelőre nem tudni, hogy lesz-e folytatása, amiben a közelmúlt kampányai, illetve azok visszásságai is szerepelnek majd.

Az első rész az 1960-as választási kampányról szól, amiben John F. Kennedy mérkőzött meg Richard Nixonnal. A későbbiekben lesz szó Lincoln, Truman vagy éppen Bill Clinton választási kampányairól is.

Ha bővebben elmélyedne a sorozatban, akkor a CNN nagyszerű aloldalán rengeteg információt talál még a feldolgozott választási kampányokról.