Szia uram, egy hatásos antré érdekel? – 10 ikonikus belépő, amit lehetetlen überelni

Mindegy, hogy álarcos szuperhős, kincskereső kalóz, régészprofesszor, gourmet kannibál vagy kihalt őshüllő, egy jól csengő bemutatkozásra mindenkinek szüksége van.

Egy karaktert fel lehet építeni egy egész film alatt, de akár fél percben is. A filmek főszereplőinél fontos az első benyomás, ennek alapján alakul ki a nézőben, hogy mire számítson az adott szereplőtől, hová is helyezze el a történet dramaturgiájában. Ezért is jelentős az a pillanat, amikor belép cselekménybe, és ha ez a pillanat hatásosan van felépítve, akkor pár másodperc alatt egy egész jellem tárul elénk, és azonnal világossá válik, milyen szerepet fog betölteni a továbbiakban. 10 olyan karakter következik, aki úgy lépett be a történetbe, hogy annak nyoma maradt.


10. Batman (Batman, 1989)

A trükkös nyitójelenet Batman eredettörténetére emlékeztet, de nem az: egy házaspárt és gyermeküket kirabolják az éjszakában. Csakhogy ők nem a Wayne-család. Miután a rablók elbújnak egy sikátorban szemügyre venni a zsákmányt, föléjük tornyosul egy sötét alak. Miközben a rejtélyes idegen elbánik a két tolvajjal, elhangzik az ikonikus párbeszéd: - Ki maga?

- Batman, a denevérember.


9. Patrick Bateman (Amerikai pszichó, 2000)

A sorozatgyilkost először nem is mészárlás közben látjuk, Bateman (Christian Bale) első jelenete inkább az iróniát hangsúlyozza. Arról mesél a nézőnek, miként rangsorolta a tulajdonságait, miközben látjuk a reggeli rutinját: a tornagyakorlatokat és a szépségápolási szokásait. Ám így is kellőképp nyugtalanító a karakter, mivel mindezt érzelemmentesen, szinte mechanikusan adja elő.


8. Penge (Penge, 1998)

A vámpírok ellen küzdő dhampir szuperhősnek először a csizmáját pillantjuk meg. Illetve az a fickó kerül vele szemmagasságba, aki egy underground rave bulira nevezett be, helyette azonban egy vériszamós vámpírbálon találja magát. Kúszik a vörös, csúszós talajon, majd kioldalog Penge (Wesley Snipes) mellett, aki szétkapja a vérszívó tömeget.


7. Jack Sparrow kapitány (A Karib-tenger kalózai - A Fekete Gyöngy átka, 2003)

Kétségtelen, hogy Johnny Depp feledhetetlenül adott karaktert Jack Sparrow-nak, de az a belepő, ahogy betoppan a történetbe, és partra száll, minden későbbi gesztusánál erősebb. A karizmatikus kapitány a legszélsőségesebb helyzetben is helytáll, ezt bizonyítja az a jelent is, amikor rendíthetetlenül áll a süllyedő hajón, ami épp úgy ér a kikötőbe, hogy pont le tud lépni róla a dokkra, majd örökre a hullámok martaléka lesz a ladik. Mindeközben Sparrow meg se rezzen.


6. Hannibal Lecter (A bárányok hallgatnak, 1991)

A horrorfilmek gourmet kannibálját úgy pillantjuk meg, hogy már részben ismerjük is. Tudjuk, mit követett el, tisztában vagyunk a biztonsági előírásokkal, amik a látogatásához szükségesek, és végigkísérjük Clarice Starlingot (Jodie Foster) a cellájáig. Aztán, amikor meglátjuk Lectert (Anthony Hopkins) szinte csalódunk: egy kiszolgáltatott, már-már gyámoltalan figura áll a rideg cella közepén. Ám ez a visszafogottság csak álca, pillantok alatt a hatalmába keríti a fiatal FBI-ügynököt, és az amikor megszólal, a hideg futkos a hátunkon.


5. Indiana Jones (Az elveszett frigyláda fosztogatói, 1981)

Mi mást láthatnánk meg először a híres régészprofesszorból a Dél-Amerikai dzsungelben, ha nem a jellegzetes ostorát és kalapját. Az előbbit kénytelen is használni, mivel valaki orvul le akarja lőni, miközben két térképdarabot illeszt össze. Ezután bemegy a csapdákkal teli barlangba, és kihozza a kincset, ahogy illik.


4. Vito Corleone (A keresztapa, 1972)

A Dont úgy pillantjuk meg először, hogy még nem is látjuk, csak egy férfit, aki elmeséli a gondját valakinek, aki az íróasztal túloldalán, sötétbe burkolódzik. Majd elhangzik a híres “Idejössz a házamba a lányom esküvőjének a napján..” monológ, és kész a karakter. Marlon Brando játéka egyszerre megfélemlítő és domináns, tökéletes apró mozdulatokból, gesztusokból építi fel Corleonét, akinek talán türelmes higgadtsága a legrémisztőbb.


3. T-Rex (Jurassic Park, 1993)

Ki mondta, hogy egy állatnak nem lehet hatásos belépője, még akkor is, ha amúgy már kihalt. Steven Spielberg lassan 30 éves dinós ámokfutásában rengeteg klasszikus pillanat van, de mind közül talán a legikonikusabb, amikor elmegy az áram a kerítésekből és üresen lóg a kecske lánca. Aztán egy hatalmas karom elkezdi egyenként eltépni a kerítés kábeleit, majd megjelenik teljes pompájában az őshüllő. Arról nem is beszélve, hogy a T-Rex még Alan Grantnél is népszerűbb karakter lett.


2. Joker (A sötét lovag, 2008)

A Christopher Nolan féle Batman-trilógia második részében lép színre a hős legnagyobb ellenfele, Joker, akit a tragikusan korán elhunyt Heath Ledger alakít hideglelős átéléssel. A bohócarcú bűnözőt először egy bankrablás alkalmával pillantjuk meg: először még csak vár a többiekre, háttal áll a kamerának, csak a kezében lógó bohócmaszk néz ránk üresen. A rablás során aztán kiderül, hogy ő a megbízó, no meg az is, hogy a maffiától lopnak. Mikor a terv zárásaként mindenki legyilkol mindenkit, Joker felfedi arcát, és mintha csak egy cirkuszi showműsort zárna, azzal búcsúzik: “Én abban hiszek, hogy amit túlélsz, az egy kicsit elvarázsol”.


1. Darth Vader (Star Wars: Egy új remény, 1977)

Az első Csillagok háborúja film elején Leia hercegnő űrhajóját ostromolják a birodalmi katonák, majd a csata után felszálló füstből kiemelkedik egy sötét alak, aki körül minden fehér, csak ő van éjfekete öltözékben. Körbepillant a pusztításon, nem mérlegel, csak a cél hajtja: elfogni a hercegnőt mindenáron. Kimért, hűvös mozdulatait James Earl Jones dermesztő hangja egészíti ki.

(via Far Out Magazine)