Sztárok, akik a 90-es években csillogtak utoljára

Ma már nem tényezők, de mindannyian emlékszünk rájuk.

Tom Cruise, Julia Roberts, Tom Hanks és Leonardo DiCaprio mind a 90-es években futottak be, és karrierjük máig töretlen. Nem minden kollégájuk mondhatja el ezt magáról, azok közül, akik Hollywood csúcsán trónoltak egykor, sokan mára eltűntek vagy visszasüllyedtek a középszerűségbe. És van olyan is, aki önként lépett ki a rivaldafényből. Íme a 90-es évek 11 „elveszett” emblematikus színésze.

Steven Seagal

Steven Seagal ma már önmaga kétlábon járó paródiája. Nehéz elképzelni, hogy a faarcú aikidómester, aki manapság azzal kerül be hírekbe, hogy a szerb és az orosz állampolgárságot is felvette, egykor A-listás sztárnak számított. Pedig a 90-es években kevés nála felkapottabb akciósztár volt, csak 90 és 95 közt olyan filmekben szerepelt, mint a Halálra jelölve, az Ölve vagy halva, a Törvényre törve, az Úszó erőd, Lángoló jég és a Száguldó erő. Egyik se műfaji klasszikus, de tökéletesen kiszolgálták a színész rajongóit.

Seagal ott rontotta el, hogy nem tudott vagy nem akart változni, így aztán benne ragadt a 90-es években, ő ráadásul a nosztalgia hullámain se tudott visszatérni, mint Dolph Lundgren vagy Van Damme. Nem kellett persze így sem munkanélküli segélyért sorban állnia, Steven Seagal: A törvény embere című realitysorozata, amelyben sheriffhelyettesként keménykedik, jó pár évadot megélt.

Sharon Stone

Kevesen mondhatják el magukról, hogy milliók figyelték lélegzet-visszafojtva, amikor széttárták a lábukat. Sharon Stone persze nemcsak az Elemi ösztön szexikonjaként okozott feltűnést a 90-es években, emlékezeteset gonoszkodott az Emlékmásban Schwarzenegger feleségeként, akciózott Stallone-val A specialistában, feltűnt a Gyorsabb a halálnál című westernben Russell Crowe és a fiatal Leonardo DiCaprio oldalán, és persze karriercsúcs alakítást nyújtott a Scorsese-féle Casinóban. Később már kevésbé szerencsés kézzel választott szerepeket, ráadásul 2001-ben, 43 éves korában agyvérzést kapott, ami után tönkrement a házassága, elvesztette a gyereke feletti felügyeletet, nem tudta fizetni a házát, és teljesen kiesett a szakmából.

Madeleine Stowe

Madeleine Stowe neve a legújabb generációknak valószínűleg már nem mond semmit, pedig a 90-es években elég felkapott színésznőnek számított. Bár korábban is feltűnt a moziban, az 1990-es Revans végzet asszonyaként tette le igazán a névjegyét. Tony Scott fülledt filmjében Kevin Costner és a legendás színész, Anthony Quinn között miatta szabadulnak el az indulatok. A Michael Mann-féle Az utolsó mohikánban is emlékezeteset alakított Daniel Day-Lewis oldalán, ahogy az Őrjítő vágyból és a Porcelánholdból is felfelé lógott ki. Utolsó komolyabb filmje a 12 majom volt, 1996-ban ideiglenesen visszavonult családja texasi ranchére, hogy több időt lehessen a kislányával és férjével. Visszatérése után már nem kapott hasonló kaliberű szerepeket, a legnagyobb sikerét azóta az ABC sorozatában, a Revenge-ben érte el.

Neve Campbell

A 90-es évek Kristen Stewartja televíziós szerepekkel indította karrierjét, olyan sorozatokban volt látható, mint a Catwalk és az Ötösfogat, de a nagy áttörést az azóta kultikussá vált horrorkomédia, A sikoly főszerepe jelentette. Nem túlzás azt állítani, hogy ez a szerep határozta meg a későbbi karrierjét, hiszen mind a négy folytatásban feltűnt (az 5.  felvonás jövőre érkezik). Fűződik a nevéhez még egy kultfilm a 90-es évekből, a férfiközönség fantáziáját alaposan megmozgató Vad vágyak, de Campbell ennek az erotikus thrillernek a sikerét később már nem nagyon tudta megismételni.

Wesley Snipes

Ma már kevesen emlegetnék egy lapon Eddie Murphyt, Denzel Washingtont és Wesley Snipest, de a 90-es években még nem volt egyértelmű, melyikük a fekete közösség nagyobb ikonja. Snipes a Spike Lee-féle Mo' Better Bluesban és a Dzsungellázban még mint drámai színész tette le a névjegyét, de kiderült, hogy akcióhősként is legalább annyira hiteles. A harcművészetekben is jártas színész feltűnt Az 57-es utas, a Gyilkos nap, A pusztító,  A rajongó, a Gyilkosság a Fehér Házban, a Pénzvonat és az Életre-halálra című filmekben, a Penge überkúl vámpírvadászaként pedig felért a csúcsra. Ha nem is tudott megragadni az A-kategóriában, munkakedvét később sem vesztette el – csak a szabadságát, 2010 és 2013 között ugyanis adócsalás miatt börtönben ült.

Juliette Lewis

Lewis 14 évesen kezdte a karrierjét a tévében, és bár alkata karakterszínészi státuszra predesztinálta volna, a 90-es évek elején pillanatok alatt tört be az A-kategóriába A Rettegés fokával, amiért Oscarra is jelölték. Ezt olyan filmek követték, mint a Született gyilkosok, az Alkonyattól pirkadatig vagy a Strange Days - A halál napja, ráadásul a bulvárlapok címlapjain is bérelt helye volt a Brad Pitt-tel való románca miatt. Az elmúlt évtizedekben sem unatkozott, üzembiztosan hozza a kicsit furcsa, kattant karaktereket, és még egy menő rockbandát is alapított Juliette and the Licks néven, de húzónévnek már nem nevezhető.

Joe Pesci

Csalunk egy kicsit, hiszen mindenki kedvenc méregzsákja pár éve elég nagyot villantott Az írben, de az tény, hogy Pesci fénykora a 90-es évek volt, és ezen még vitatkozni sem lehet, hiszen 1999-ben visszavonult a színészettől. Már a 80-as években is olyan filmekben tűnt fel, mint Dühöngő bika, a Volt egyszer egy Amerika, vagy a Halálos fegyver 2, de igazi sztár a következő évtizedben lett belőle. Scorsese két klasszikusában, a Nagymenőkben és a Casinóban mellékszereplőként lopta el a show-t (előbbiért Oscart is kapott), De Niro rendezésében, a Bronxi mesében is hozta a szokásos figurát, a  Reszkessetek, betörők!-ben és a Vinny, az 1 ügyűben pedig a komikusi vénáját villantotta meg. Nyugdíjas éveit egyébként zenészként tengeti, több albuma is megjelent.

Geena Davis

A modellből lett színésznő nagyon ügyesen építette fel magát a 80-as években, a televíziós epizódszerepektől jutott el az olyan filmekig, mint A légy vagy a Beetlejuice – Kísértethistória, 1989-ben pedig az Oscar-díjat is megkapta Az alkalmi turistában nyújtott alakításáért. 1992-ben ismét jelölték a díjra a Thelma és Louise-ért, vagyis tökéletesen alakult minden – egészen a 95-ös A kincses sziget kalózaiig. A kalandfilm, amelyet Davis akkori férje, Renny Harlin 98 millió dolláros büdzséből forgatott, mindössze tíz milliót kalapozott össze a pénztáraknál. A bukás mindkettejük karrierjét megtörte, és még a később közösen elkészített (és méltatlanul elfeledett) akciófilm sem segített rajtuk. Davies legfontosabb szerepe azóta az anyuka karaktere a Stuart Little kisegér-filmekben.

Rene Russo

Az erős női karakterekre specializálódott színésznő valójában soha nem tudott betörni az A-kategóriába, de a 90-es években nagyon közel volt hozzá. Az 1989-es A nagy csapat volt az első komolyabb sikere, ezt követte a Halálos fegyver harmadik és negyedik része, de szerepelt thrillerben (Célkeresztben), katasztrófafilmben (Vírus), akciófilmben (Váltságdíj), vígjátékban ( Fejjel a falnak) és romantikus krimiben is (Thomas Crown ügy). Nem tűnt el teljesen, láthattuk a Thorban vagy az Éjjeli féregben is, de ha valaki, ő megérdemelne egy igazi visszatérést.

Val Kilmer

Kilmert az isten is sztárnak teremtette. Úgy is néz ki, mint egy igazi hollywoodi sztár, de közben színésznek is zseniális. Ő volt a legfiatalabb jelentkező, akit valaha felvettek a New York-i Julliard School drámai tagozatára, majd egy jelentős Broadway-karrier után átnyergelt a mozira. Miután a Top Gunban lejátszotta Tom Cruise-t a vászonról, olyan filmekben tűnt fel, mint a Doors, a Tombstone - A halott város, a Tiszta románc vagy a Szemtől szemben, 95-ben pedig még a denevérköpenyt is felhúzhatta a Mindörökké Batmanben. A hanyatlás kezdetét a 2000-es A vörös bolygó jelentette, utána egyre rosszabb szerepeket választott. Kivétel is akad persze, például a Durr, durr és csók, idén ősszel pedig befut végre a mozikba a Top Gun 2. része, ahol újra bizonyíthat.

Meg Ryan

Meg Ryan maga volt a 90-es évek. A kedves, mosolygós szomszédlány, aki a szépsége ellenére is hétköznapi. Egy tévés szappanoperában kezdte a karrierjét, majd feltűnt a Top Gunban és Az ígéret földjében, az igazi sikert viszont Rob Reiner romantikus vígjátéka, a Harry és Sally (1989) hozta el számára. Ezt követően ő lett a romkomok ügyeletes üdvöskéje, olyan filmekkel, mint A szerelem hullámhosszán (1993), a Ha a férfi igazán szeret (1994), a Francia csók (1995), az Angyalok városa (1997) vagy A szerelem hálójában (1998).

A fordulatot a Túszharc (2000) bemutatója jelentette, a forgatás alatt összejött a film másik főszereplőjével, Russell Crowe-val, nem sokkal később pedig elvált férjétől, Dennis Quaidtől, amin hónapokig csámcsogott a bulvármédia, lerombolva ezzel a romkomokban kialakított imázsát.