Tetőterek, kertek, teraszok: Top 10 kiülős helyek -Budapest

Megszakítjuk adásunkat és kiosztjuk a díjakat a tíz legkúlabb kiülős szórakozóhelyeknek a fővárosban. Súgunk: mind aranyérmes.

A kissé másnaposan érkező tél utáni kábé kéthetes tavaszt követően végre itt van a levágott farmer sortos, dekoltált toppos, hajnalig mulatós nyár. Ha az időd java részében a budapesti betondzsungelt tarzankodod végig a te Jane-edért (avagy fordítva), akkor jól tudod, hogy a perzselő nappalok és a még fülledtebb éjszakák sokkal chillesebbek a levegőn. Hogy ne kelljen összenyálaznod az ujjad a nagy keresgélésben, mi összeszedtük a főváros legtutibb teraszos helyet, hogy te már csak a felhőtlen szabadtéri szórakozással törődhess.

360 Bár
A Nap, a Hold és a csillagok is mind a 360 bár dallamára fütyülnek – az Andrássy úti Párizsi Nagyáruházon át ugyanis Budapest legmagasabban fekvő rooftop szórakozóhelyére érünk ki.

A hatalmas panorámát egy reggeli frappéval ugyanúgy a magunkévá tehetjük mint este egy laza roséval.

Még egy hete sincs, hogy megnyílt a bár, de máris hatalmas népszerűségnek örvend urbánájulásos városbelátásától és laza, fiatalos hangulatától.

 

 

Fellini Római Kultúrbisztró
Minőségi belga gyümölcsös és erősebb sörök, igazi olaszos elfetrengős hangulat, grillezett kaják, koncertek és kultúrprogramok a Római parton – az olasz kultrendezőhöz címzett bisztró sportemberek legjobb helye, hogy a Dunaparton kikössék kenuikat vagy bringáikat és leheveredjenek a napozóágyakra. Kellemes felüdülés a lakótelepekhez képest ez a Róma című filmet idéző látványvilág és a nyugis, de bulis hangulat. Jelszó: Dolce far niente, avagy az Édes semmittevés!

 

 

 

Kobuci Kert
Először kilenc éve, a Művészetek Völgyében nyitott meg, ahol hatalmas népszerűsége miatt úgy döntöttek öt éve, hogy Budapesten is nyitnak egy kerthelyiséget mondjuk a Zichy Kastély gyönyörű udvarában Óbudán, hátha bejön: jó döntés volt fiúk, bejött.

Akik imádják a magyar zenekarokat, azoknak elképesztő élőzenei csemegét ajánl a hely – csak néhány példa: Besh o droM, Harcsa Veronika,  Irie Maffia, Csík Zenekar, Kerekes Band, Magashegyi Underground, PASO, Péterfy Bori & Love Band, Quimby... már így egy sportsziget vagy hasonló fesztivál eseménysorozata lehetne. Emellett itt lehet a névaó, isteni finom kolbászos bucit, azaz kobucit kapni. Minket meggyőztek.

 

Majorka
Fiatalos és karakteres budai bár, ami finom hanmburgeres vagy halas ebédelésekhez, de esti koktélozásokhoz is ugyanolyan jó lehet.

Az annó Trafó Házként híres-hírhedté vált komplexumban működő hely extra aranyosságai az imbolygó lampionok és a kiscserkészes emlékű nyikorgó, piros fogaskerekű, ami közvetlen a Majorkánál halad el.

 

 

 

 

 

Fröccsterasz
Ha valaki járt már nyáron Budapesten, az ismeri a Fröccsteraszt, legfeljebb nem tudja, hogy ez a neve, annyira beleivódik a környezetébe.

Tökéletes elhelyezkedése miatt nincs is szüksége nagy reklámra – legfeljebb valami ciánkális mérgezéses botrány tudná mondjuk egy napra a felére csökkenteni a forgalmukat.

Egész okés árakon, mindentől öt percre gyalog fröccsözgethetsz kedvedre a kerti székeken és a murvával szórt földön – laza, buli előtti könnyed bevezetések egyik alaphelyszíne.

 

 

Ankert
Idén újra kinyitott Budapest talán legstílusosabb, belsőudvaros kerthelyisége. Az üres, lecsiszolt házfalakkal körülvett, minimáldizájnos hely nem romkocsma, de nem is a felső réteget célozza meg: ez a stílusos fiatalság nyári hadszíntere a felhőtlen bulizásokhoz.

A kiszolgálók nagyon lazák, az árak se nem drágák se nem olcsók, plusz hétvégente dj nyomja sokáig a talpalávalót – az éhesek pedig ehetnek is minőségien elkészített, egyszerű utcai kajákat. Viszont vigyázz, mert hamar elfogynak az ülőhelyek!

 

 

Kőleves Kert
Becsapós a dolog, mert a Kőleves kertben nem lehet enni, hanem csak a legvégében, a fehérre festett asztaloknál.

Viszont a hatalmas, és a város partiszívcsakrájában elhelyezkedő bár régi, kedves fáival, nagy hézagaival, a murva közt kialakított kis örsvényeivel, függőágyaival és össze-vissza hangulatával a nap bármyely szakában ideális találkozási pont.

 

 

 

Dürer Kert
Budapest elég ritkásan jelenlévő, rockosabb kocsmái közül ez a tágas, nyitott és zárt résszel kiépített kert az egyik legcentrálisabban fekvő választás. Közvetlen a Városliget oldalánál fekszik és szinte minden nap hallhatunk szerény belépőért vasvillásabb élőzenét – például Guns 'n Roses, AC/DC és Iron Maiden tribute zenekarokat, meg számos külföldi előadót is, de betévedhetünk egy Depeche Mode estére is. Korrektek az árak és a kert nagyon hangulatos – ehhez képest tényleg csak negyed órára van a buliközponttól.

 

 

Bordó Kert
Megnyitotta kerthelyiségét is a Nagymező utca talán leghatalmasabb belső terekkel és több emelettel rendelkező étteremkomplexuma. Habár első ránézésre elég borsosak az ételárak (kétezer alatt nincs hamburger), de kirendeléskor eltűnik az átverésszagú kétkedés: baromi nagy adagok, gyönyörűen elkészítve, jóllakatós porciókban. Egy régi parkolóház helyén alakították ki a murvás kertet, ami díszítetlen tűzfalával és elég csupasz berendezésével nagyon letisztult hatást kelt, amiben könnyebb a velünk szemben ülőre figyelni, mint a dizájnbetyár és hangos szórakozóhelyeken.

 

UdvaROM
Habár nem kifejezetten kerthelyiség, de a terület mindenképpen széltében-hosszában teraszosnak van elkönyvelve. Kényelmes, nagy fapadokon ülhetünk, miközben egész korrekt zenék szólnak – de emellett ez az eddig említettek közül a legolcsóbb kocsma, csapolt jóféle búzasört már 510-ért kaphatunk és a rövidek sincsenek 300 forint fölött, ami ennyire a központban, egy egész hangulatos kocsmában meglepően lent van. Szóval a Klauzál urcai helyet strammabb alapozásokhoz, nagy társasággal ajánljuk.