Tinilányok álma

  • lonc / PORT.hu

Miről álmodik egy mai, trendi lány? Valószínűleg nem szőke hercegről, lovashintóról és királyi teendőkről, hanem népszerűségről, népszerűségről, népszerűségről.

Hanna Montana, a sorozat
2006-ban indította el a Disney Chanel legújabb kiskamaszoknak szóló sorozatát, melyben egy iskolás lány él kettős életet. A 14 éves lány családjával együtt Tennessee-ből költözik Los Angeles-be, ahol a hétköznapokon Miley Stewart-ként egyszerű, barna hajú, nem a legnépszerűbb diákok közé tartozik, azonban szőke parókáját felvéve és a színpadra állva Hanna Montana-ként mindenki által imádott énekesnő.

Hanna Montana, a siker
A kislányok körében óriási sikerű sorozat - állítólag az idei farsangi bálok egyik kedvenc jelmeze éppen a Hanna Montana ruha volt - nem kerülhette el végezetét. Vagyis egész estés mozifilmkészült belőle, hogy a rajongását és az őrületet meglovagolva még nagyobb anyagi haszonra tegyen szert a Disney. S persze nem csak az eredetileg rajzfilmes cég jár jól, hiszen Miley Cyrust, a főszereplőnőt a leggazdagabb amerikai sztárok közé emelte a film. A sorozat és így a film is nem csupán vicces, szórakoztató próbál lenni, hanem tanulságos is. Bár ezek nem mérhetők az anno szintén igen népszerűnek mondható Andersen mesék szofisztikáltabb tanulságaihoz.

Hanna Montana, a film
A harminc perces etapokból építkező amerikai szituációs komédiákat nem könnyű filmre átültetni. Ebbe már többen belebuktak, tavaly nyáron éppen a Szex és New York. Az alaphelyzetek és az alapszereplők ugyanis rendszerint "csak" szituációs gyakorlatokat végeznek el, míg ezzel szemben a filmnek komolyan és részletesen kidolgozott dramaturgiával rendelkeznek (rendszerint). Ezzel szemben a Hanna Montana, a film - egy sorozatból kinőve - próbál a szituációs helyzetekhez ragaszkodni . A legsikkesebb női dologgal indít a film: Hanna Montana egy cipőért kel harcra a kifutókon edzett Tyra Banks-szel. Az édesapa ezt látva - az apát alakító Billy Ray Cyrus a Doc sorozatból lehet ismerős és az életben szintén ez a családi kötelék kapcsolja össze Miley-vel - a nagymamához menekíti a kis családot, vidékre, ahol a természet közelsége majd újra jó útra téríti a sikertől alaposan begőzölt Hanna-t.

Hanna Montana, a tanulság
A pop-dívaként elhíresült Hanna Montana a vidéki egyszerű és boldog létben visszatalál a gyökerekhez, többek között a gitárjához és megható, igaz country dalokat szerez. Ennél persze már csak az meghatóbb, hogy még az igaz szerelem is rátalál. A problémát jelen esetben is a kettős személyisége adja. A fiú a barna Miley-be lesz szerelemes, azonban Hanna-nak népszerűségét kihasználva meg kellene mentenie a vidéki gazdaságokat a nagy és gonosz multiktól.

Hanna Montana és a boldog vég
A film egy hatalmas koncerttel ér véget, melynek során mindenki megkapja, amit akar. A fiú a szerelmét, a gazdák a győzelmet a multi felett, a rajongó tábor a titkot, melyet nagylelkűen megtart, a mozinéző pedig a vége feliratot. Kifelé jövet pedig lehet a tanulságon morfondírozni: mi lesz azzal a felnövő generációval, mely az igazságot megkapva, azt inkább titokban tartja, hogy a hamis és marketing stratégiával létrehozott Hanna Montana-ért rajonghasson.

Kinek ajánljuk?
- Hanna Montana rajongóknak.
- Szüleiknek és a pedagógusoknak, hogy tudják mire kell felkészülni.

Kinek nem?
- Az igazság bajnokainak.
- Meseíróknak.
- Felnőtteknek.


3/10