Tudja mennyi időt vett el az életéből a Barátok közt?

Rengeteget, de nem eleget. Belegondolt már valaha? De tényleg? Kiszámolta már, hogy pontosan mennyi időt töltött el Ön vagy kedves Barátok közt rajongó rokona, ismerőse, szeretője, aki az első résztől követi a Berényi klán idegtépő mindennapjait? Sejtjük a választ, ezért matekoztunk egy kicsit.

Eddig 7540 epizód ment le. Azt ne felejtsük el, hogy ezek cirka 15 perc hosszúságú részek. Tehát 7540 x 15 = 113 100 perc. Először nézzük meg, hogy ez órában mennyi. Egész pontosan 1 885 óra. Nem tűnik soknak, ugye? Nos, ennyi idő alatt 251 alkalommal megnézheti a több mint 7 óra hosszú Tarr Béla remekművet, a Sátántangót. Hát nem nagyszerű? Ugye mekkora buli? Ehelyett meg a Rózsa köré összpontosuló mini drámákat nézte, mi? Szégyen.

Azt a 113 100 percet, vagyis az 1 885 órát napba átszámolva semmitmondó 78,5-öt kapunk, ami nem annyira megbotránkoztatóan magas szám, de ez így konkrétan két és fél hónapnyi nullahuszonnégyes Barátok közt nézés. Pisiszünet és alvás nélkül. Hoppá!

6 786 000 másodpercnyi Magdi anyus és barátai már egész sok elvesztegetett pillanatnak hat. Na persze az is ablakon kidobott momentum lenne, ha éppen nem látnánk Berényi Miki és Barta Zsolt vérre menő cicaharcát. Egy másodperc sok is meg nem is. Nagyjából ennyi múlott azon, hogy Berényi Ákos lezuhan-e az építés állványzatáról vagy sem. Miután ez megtörtént, nagyjából egy másodperc volt mire Hoffer Eszter szíve megszakatt, de ezzel az egy másodperccel lefedhető a kedves Hoffer papa gyásza is.

Minden relatív, ahogy a Barátok közttel eltültött idő minősítése is. Valljuk be, de nem kevés minőségi pillanattal szolgált már a sorozat. Ott van Novák Laci sikertörténete, aki felhagyva a futárszolgálattal most a Mátyás király tér egyetlen kisbolt monopólium atyaúristene. Vagy Kertész Géza tündöklése és bukása, hogy valahogy soha sem tudta maga mögött hagyni csibész énjét és mindig rossz társaságba keveredett. És Zsófi, aki felhagyva művészi karrierrel inkább pénzes palik ágyékmelegítőjeként kezdett el funkcionálni? Arról meg nem is beszélve, hogy ennyi idő alatt hányszor és hány féle módon alakult már át a Berényi Kft. vezetősége. Hiába, ez a mi kis modern Dallasunk, ahol Miki alakítja Jockey Ewingot, Zsolt pedig Cliff Barnest, a maga teszetoszaságával András csakis Bobby alteregója lehet.

Olaj az nincs, de végtelen ellentétek, egymásnak feszülések és napjainkat érintő gender problémák még azért akadnak. De persze lehet ezt is úgy nézni, mint egy kellemes, de semmitmondó esti limonádé sorozatot, aztán kész.