Tudtad, hogy nem tudtad? – Cloverfield Lane 10

Az év meglepetésfilmjéről alig tudta valaki, hogy készül, sőt, a benne játszó színészeknek sem árulták el a címét, a története pedig bővelkedik az apró, elrejtett jelekben és sokat sejtető nyomokban.

A Cloverfield Lane 10 és 2008-as elődje, a kézikamerás tinihorror Cloverfield csak távoli rokonok, ahogy azt a mindkét film megszületésénél bábáskodó J.J. Abrams, napjaink csodaproducere megfogalmazta, közös vonásuk alig van, azon túl, hogy mindkettő idegen lények támadása alatt vagy után játszódik. Ami azt illeti, a film eredeti forgatókönyvének, ami még The Cellar, vagyis A pince címen futott, még ennyi köze sem volt az első Cloverfield darabhoz, Abrams kötötte össze a kettőt, de még az is előfordulhat, hogy lesz több Cloverfield spin-off is, legalábbis sokat célozgattak rá.

A film rendezője az elsőfilmes Dan Trachtenberg, akire Abrams azután figyelt fel, hogy 2011-ben Portal: No Escape címmel egy rövidfilmet készített, ami a Portal videójátékok világában játszódik. A történet szerint egy nő egy üres szobában ébred fel, és fogalma sincsen arról, miként került oda – ami eléggé hasonlít a mostani film sztorijára. A három forgatókönyvíró közül kettő szintén újonc, a harmadik, Damien Chazelle a Whiplash rendezője, aki az első verziót nézte és írta át, és az eredeti felállásban ő is készítette volna a filmet. 

 A film „létezését” kevesebb mint két hónappal a bemutató előtt jelentették be, amikor már az utómunkák is lementek és teljesen kész volt a „termék”, de a főszereplőnő, Mary Elizabeth Winstead számára is csak akkor derült ki a végleges cím, amikor kijött az első előzetes – addig több munkacím is volt, köztük a The Cellar és a Valencia.

Az első, 2008-as film címe, amit áthoztak ebbe a produkcióba is, afféle márkát építve, teljesen véletlenszerű volt, nem jelent semmi, csak azt szerették volna, ha a forgatás közben nem árul el semmit a történetből, a Cloverfield nevet pedig egy sugárút neve Santa Monicában, ahol J.J. Abrams produkciós cége, a Bad Robot irodái találhatók. A Cloverfield Lane 10 az új filmben a titokzatos bunker postai címe. 

John Goodman nem is hallott az első Cloverfield filmről, amikor felkérték a szerepre, de tetszett neki a forgatókönyv, és elsősorban azért mondott igent, mert a forgatás New Orleansban, a színész városában zajlott.

A női főszereplőre a film készítőinek első és egyetlen jelöltje Mary Elizabeth Winstead, aki hatlamas horrorrajongó, kedvenc filmjei között ott van Rosemary gyermeke (1968), Fekete karácsony (1974), A nyolcadik utas: a Halál (1979) és a Ragyogás (1980). A főhősnő a film elején, amikor rásötétedik az országúton megáll egy benzinkútnál, aminek a nevét egy nagy neonfelirat hirdeti: KELVIN. Ez tiszteletadás a producer, J.J. Abrams részéről anyai nagyapjának, akit Henry Kelvinnek hívtak, volt egy elektronikai cége és nagy hatással volt a kis Abramsra – és a nevet már a Super 8-ban (2011) is felhasználta -, aki számos más apró jelet is elhintett a filmben. Michelle telefonján a  mobilján a BRT', ami Abrams cégének, a Bad Robotnak a rövidítése, de megjelenik az első filmben fontos szerepet játszó üdítő, a Slusho is.

A film első trailere Michael Bay 13 óra: Bengázi titkos katonái című filmje vetítése előtt jelenet míg,az eredeti Cloverfield (2008) – amelynek szintén nagyrészt titokban tartották az elkészültét, és amelyet egy rendkívül eredeti marketing kampány előzött meg – a Transformers (2007) bemutatóján jelent meg, amit szintén Michael Bay rendezett. 

A film története sokban hasonlít a Lost – Eltűntek második évadjában történtekre, aminek szintén J.J. Abrams volt a producere.

A lány faképnél hagyott barátja, Ben, akinek csak a hangját halljuk a telefonban – és egy fotón is szerepel, de az nem látszik kivehetően – nem más, mint Bradley Cooper, a producer régi haverja.