Újévi pite

A szüzesség elvesztése mindig is aktuális probléma lesz egy bizonyos korosztály számára, így hát nem csoda, ha pár évente filmet forgatnak róla.

Forró pités házibuli Tiborral
Amióta létezik az a műfaj(-féleség), hogy "tinivígjáték", a zsánerbe tartozó filmek központi témája a kamaszkori szexualitás, ezen belül is persze leginkább a szüzesség elvesztése. Minden korszaknak megvoltak a maga kultuszfilmmé vált mozgóképes reflexiói erre a kérdésre: a nyolcvanas években a Forró rágógumi-széria okozott izgalmakat (vagy akár a Házibulik is ide sorolhatók), a kilencvenes évek végétől jöttek az egyre ízetlenebb Amerikai piték, néhány éve még magyar verzió is akadt a Tibor vagyok, de hódítani akarok személyében (emlékét borítsa a feledés jótékony homálya), a legutóbbi említésre méltó darabnak pedig az Apatow-féle vígjátékgyárból kikerülő, egészen vicces Superbad, avagy miért ciki a szex? bizonyult 2007-ben. Ezúttal az eddig csak egy független filmecskét jegyző Sean Anders rendező-forgatókönyvíró próbálkozott meg azzal, hogy egy sikeres ifjúsági regényt (Andy Behrens: All the Way) gyöngyvászonra adaptálva gazdagítsa a műfaj örökbecsű darabjainak számát.

Sztori
A Szextúra persze egyben egy másik műfajba is tartozik: a road movie-éba, de még ezzel sem hoz létre semmi eredetit, hiszen eme két zsáner keresztezéséből jó néhány filmgyermek született már a Cool túrától kezdve az Euro túrán át az Európai vakációig. Hőseink tehát utaznak, mégpedig azért, mert Ian, a végtelenül jószándékú és egyben balfácán srác összeszedett a neten egy dögös csajt valahol két állammal arrébb, akit ráadásul meg is lehetne fektetni. Mindehhez csak el kéne oda jutni, mégpedig Ian bátyjának kocsijával, hiszen a chates adatlapján Ian nem ragaszkodott mindenben az igazsághoz... A nagy kalandra elkíséri hősünket legjobb haverja, Lance, aki ugyan csúnya, mint a második világháború, de a jó dumája és önbizalma révén mindent elér, továbbá Felicia, a lázadó rocker csaj, aki Ian barátja gyerekkoruk óta, ezért aztán nem lehet közöttük semmi. (Ugye, khm-khm, kacsintás.) És az ahogy ilyenkor lenni szokott: számtalan váratlan kaland vár hőseinkre, melyek során rájönnek, hogy mi a fontos, kibe érdemes, hol a cél.

Summa
A címe és elsőre talán riasztónak tűnő tartalomleírása ellenére a Szextúra egészen tűrhető kis film a maga műfaján belül. Pedig borzasztóan kezdődik: az elején felvonultatja az összes olyan tinifilmes klisét, amit mindenki kívülről fúj, és egy forgatókönyvíró szoftver is össze tudna rakni. Aztán jön maga az utazás, és úgy tűnik, a road movie műfaja még mindig tud valamit, mert érdekesség tudnak válni az addig szívből gyűlölt karakterek, sőt a változásaik is, amelyek persze teljesen kiszámítható úton járnak, de legalább ennek az útnak akadnak váratlan kanyarulatai. Továbbá előkerül egy-két viccesebb epizód és mellékszereplő is (leginkább az amish Ezekiel, a világ legszarkasztikusabb embere), akik miatt megbocsátjuk a filmnek a teljes kiszámíthatóságot is. Időnként pedig még meglepően életszerű szituációk is belekeverednek a tinifilmes műanyagvilág jelenetei közé - ez vélhetően az eredeti regény érdeme. Szóval semmi extra, de egynek jó.

Kinek ajánljuk?
- A problémakörben érintetteknek.
- Annak, aki nem látta se a Házibulit, se a Forró rágógumit, se az Amerikai pitét.
- Interneten ismerkedőknek.

Kinek nem?
- 25 éven felettieknek (kivéve a tinédzserkorú gyerekkel rendelkező szülőket).
- Aki kiütést kap a kliséktől.
- Aki látott már egynél több tiniszexvígjátékot.


5/10