Utolsó kedd áprilisban

A mai kedd nem nagyon tér el az eddigiektől. A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki talál benne valamit. Jó mazsolázást!

Harisnyás Pippi

Pesti Magyar Színház, április 26., 11:00, 15:00

Ki ne ismerné a svéd írónő copfos bajkeverőjét, az örök rebellis, neveletlen Pippit? Mellette nem lehet unatkozni, mert ő az, akivel mindig történik valami, de akinek mindig helyén az esze és a szíve. Pippi kalandjai Novák Eszter rendezésében elevenednek meg a Nagyszínpadon.

 

Szegény Dzsoni és Árnika

Budapesti Operettszínház - Raktárszínház, április 26., 11:00

A Szegény Dzsoni és Árnika című előadás Lázár Ervin meséje nyomán készült, amely egy vándorútra kelő szerelmespár történetét meséli el. Az adaptációt Szirtes Edina Mókus semmivel sem összetéveszthető, szívet melengető, világzenei dallamai és a slam poetry világából érkező Závada Péter játékos dalszövegei teszik gyerekek és felnőttek számára egyaránt élvezetessé.

 

Az ember tragédiája

Budapest Bábszínház - Nagyszínpad, április 26., 14:00

Mi lehetne alkalmasabb a "tünékeny álmok" megidézésére, mint a bábszínház? A bábu a földön jár, ügyes kezek levegőben reptetik, ha kell - így nem köti gravitáció, és ha elbukik, itt valóban száz alakban újólag felél. Új és szabad értelmezést kap a bábok által Madách Imre műve. A kis fabábok nem nemzeti tragédiát játszanak, hanem az ember örök esendőségét közvetítik nekünk.

 

Fotómappa - Szakmai konzultáció a Capa Központban

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, április 26., 15:00

Te is szoktál fotózni? Szívesen meg is mutatnád a képeidet egy szakmabelinek? Gyere el a Capa Központba és beszélgess a fényképeidről a felkért konzulenssel! Felkért konzulens: Somosi Rita művészettörténész.

 

Búgócsiga - interaktív koncert a legkisebbeknek

MÁV Szimfonikus Zenekar próbaterme, április 26., 16:30

A zenehallgatást nem lehet elég korán kezdeni! Az idei évadban is folytatódnak nagy sikerű családi koncertek. A programok szerkesztője és házigazdája Székely Edit zenepedagógus, a MÁV Szimfonikus Zenekar fuvolaművésze.

 

A botanikai illusztráció múltja és jelene - A botanikai rajzolás története

De la Motte - Beer-palota és Palotamúzeum, április 26., 17:00

A botanikai illusztráció a növények formáinak, színének, textúrájának és részleteinek ábrázolását jelenti. Ezeknek az illusztrációknak az aranykora 1750 és 1870 közé tehető, amikor egy görög botanikus, Pedanius Dioscorides elkészített, illetve illusztrált egy könyvet: a De Materia Medica-t. Ez a könyv segített akkoriban a növényfajok gyógyászati célú azonosításában.

 

Muzsikás gyermektáncház

TEMI Fővárosi Művelődési Háza, április 26., 17:00

A Kossuth- és Príma Primissima-díjas Muzsikás együttes 1973 óta tartja táncházait a Fővárosi Művelődési Házban. A tradicionális magyar népművészet értékei ismerhetők meg a programon, népdalok, táncok, népi játékok, mondókák felelevenítésével. A táncház ideje alatt kézműves-foglalkozással várják a gyerekeket.

 

Pándi Pál: Teherpróba

Magvető Café, április 26., 17:00

A kötet különlegessége, hogy először lát benne napvilágot Pándi 18 évesen írt naplója a strasshofi deportálás és kényszermunka időszakából, valamint itt olvashatjuk először Aczél Györggyel folytatott levelezését az Aczél-hagyaték zárolt anyagából. Pándi Pál Teherpróba című könyvéről Kardos András, Schmal Alexandra és László Ferenc beszélget.

 

Bűn és bűnhődés

Kolibri Pince, április 26., 18:00

Egy ifjúsági- osztálytermi monodráma kétszer negyvenöt percben foglalkozik az elgondolás alapjául szolgáló Bűn és bűnhődés című Dosztojevszkíj regénnyel és annak gondolatiságával. A komplex színházi nevelési program célja, hogy körüljárja a bűn fogalmát, mialatt főként az alábbi kérdésekre keresi a választ: Mi a bűn? Miért kell egy "rossz" cselekedet után bűnhődnünk? Miért zárnak el embereket? Mi gátol bennünket abban, hogy bűncselekményt kövessünk el?

 

VÁRkert Mozi - Peggy Guggenheim: A művészet megszállottja

Várkert Bazár (Testőrpalota - Vetítőterem), április 26., 18:00

Lisa Immordino Vreeland többszörösen díjnyertes dokumentumfilmjében a modern művészet és 20. századi művészvilág egyik legszínesebb egyénisége, Peggy Guggenheim portréja rajzolódik ki. A különleges archív felvételek és visszaemlékezések mellett számos szakértő, egykori pályatárs és híresség is megszólal a filmben, amelynek vezérfonalát a legendás műgyűjtő és mecénás Jacqueline B. Weld által szerkesztett életrajzi interjúkötete adja.

 

Szomorgazmikus Gólem Klubest

Kobuci Kert, április 26., 18:00

2022 áprilisának közepén megjelenik a Zækar Színcápa című debütáló kislemeze! Ez alkalomból, meg egyébként is, egy kellemes tavaszi szabadtéri estére invitál benneteket az óbudai panelek szigorú bérceinek tövén megbúvó Kobuci Kert.

 

Mai Dal 2022

Akvárium Klub (VOLT Lokál), április 26., 18:00

Kerekasztal, előadás és dalszövegíró játék: a sikeres tavalyi kezdés után 2022-ben újra! Amennyiben dalszövegeket írsz, vagy csak érdekel a dalszövegek világa, a Mai Dal segít kapaszkodót adni a következő lépésekhez és betekintést nyújtani a mai prominens dalszerzők alkotószobájába. Szövegelj magyarul.

 

Mozi - Tokió megremeg | Cinéma - Tokyo Shaking

Francia Intézet, április 26., 18:30

Tokió, 2011. március 11.: szökőár pusztít Japán partjainál, amely akár a fukusimai atomerőművet is elpusztíthatja. Alexandra, aki nemrég kezdett el dolgozni egy francia banknál Tokióban, hirtelen cseppen a válság kellős közepébe. Vergődik a vezetőség utasításai, a családja és kollégái védelme között, miközben egyre inkább a becsület védelmére próbál kelni.

 

A csemegepultos naplója

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház - Jurányi Ház, április 26., 19:00

"A lókolbászok akarták így. A lejárt májasok. A kolozsvárik. Ők mentettek meg, hogy újra embernek érezhessem magam." - A fiatal pesti író egy szép napon két dolgot határoz el: hogy egyedülálló lesz és hogy csemegepultos lesz. Hogy színt vigyen az életébe. Beleveti magát Budapest - és a Vásárcsarnok - sűrűjébe. Egy darabig minden jól alakul...

 

Tartuffe

Örkény István Színház, április 26., 19:00

"Óvakodjatok a farizeusok kovászától, vagyis a képmutatástól. Nincs semmi elrejtve, ami nyilvánosságra ne kerülne, s titok, ami ki ne tudódna. Amit sötétben mondtok, világos nappal hallják majd, és amit a zárt falak közt fülbe súgtok, azt a háztetőkről fogják hirdetni."

 

Nagyok nagyjai - mindenki olvas - Borbás Marcsi könyvespolca

Várkert Bazár (Rendezvényterem), április 26., 19:00

Csupa irodalom és az élet, ami mögötte van. Kivételes találkozások nyomába szegődünk, hiszen mindenki olvas és mindenkinek vannak meghatározó olvasmányélményei. A Várkert Irodalom új sorozatában ismert művészek és gondolkodók idézik fel az ihletett pillanatokat Ugron Zsolna író vendégeiként.

 

Várdai István, Keller András és a Concerto Budapest

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem), április 26., 19:30

Sosztakovics zenéje szerencsére pár évtizede reneszánszát éli, a hazai közönség pedig sokat köszönhet Keller Andrásnak és a Concerto Budapestnek, akik évről évre műsorra tűzik a zeneszerző darabjait. A mai alkalom kivételes, hiszen a komponista könnyed, jazz által inspirált, valamint filmzeneként használt kompozícióival éppúgy találkozhatunk, mint hol komor, hol groteszk, máskor pedig ünnepélyes vagy népies hangvételű kései versenyművével.

 

François Bourassa Quartet (CA)

BMC - Opus Jazz Club, április 26., 20:00

François Bourassa tíz albummal a zsebében mára Kanada virágzó jazzközösségének egyik nemzetközi szintű nagykövetévé vált. A következetesség és a fejlődés egyik megtestesítője, akit a legkülönbözőbb források inspirálnak, díjnyertes kvartettje pedig több mint 25 éve a montreali művészeti élet egyik origója. Formációjában a megalakulás óta zenél Guy Boisvert basszusgitárossal, André Leroux szaxofonossal és újabban Guillaume Pilote fiatal dobossal.