Vasárnapi programajánló

Vasárnapunk a menő szombatot piheni, kínálatában mérsékeltebb programokkal. Nemzeti kulturális napunkon több a vers, ugyanannyi a mozi, és mérsékeltebb a zene.

BIDF 2023 - 9th Budapest International Documentary Festival

Budapest, Országos, január 21-29.

Január 21. és 29. között, közel 60 filmmel és 200 vetítéssel érkezik a 9. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál 2023-ban nemcsak Budapesten, a Cinema City Mammut mozitermeiben, hanem országszerte, 10 nagyvárosban nézhetitek meg a filmeket.

A VERS - Himnusz200 / Várkert irodalom - A magyar kultúra napja

Várkert Bazár, január 22., 15:00

A Várkert Irodalom Aposztóf sorozata a 2023-as évet egy ünnepi esttel kezdi a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan. A Magyar Kultúra Napját január 22-én tartjuk Magyarországon épp azért, mert ezen a napon – idén éppen 200 éve -, tisztázta le Kölcsey Ferenc költő a Himnuszt szatmárcsekei otthonában. Kölcsey Ferenc nevét mindannyian ismerjük, 48 évet élt és neki köszönhetjük azt a verset, amit mindannyian tudunk fejből – ez a Himnusz, a’ Magyar nép zivataros századaiból’ - Magyarország alaptörvénybe iktatott állami himnusza, talán minden idők legfontosabb magyar verse.

Akarsz-e játszani? - Kosztolányi-est

KMO Művelődési Központ, január 22., 17:00

Koncert felnőtteknek. Előadják: a Kaláka együttes és Máté Gábor. A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban, 200 évvel ezelőtt, ezen a napon írta a Himnuszt. A KMO 100 éves születésnapjára szervezett rendezvénysorozat egy szép irodalmi-zenés esttel veszi kezdetét. A kerületiek méltán kedvelt intézményét - mint azt sokan tudják - 100 évvel ezelőtt, 1923. május 3-án adták át a helyi közművelődés szolgálatára.

A 44. gyermek

Budapest Távmozi, január 22., 19:00

A politikai töltetű thriller az 1953-as sztálini Szovjetunióban játszódik. A titkosrendőrség lelkiismeretes ügynöke, Leo Dimitrov (Tom Hardy) elveszíti beosztását, hatalmát és otthonát is, amikor nem hajlandó feleségét (Noomi Rapace), mint árulót elítélni. Moszkvából vidékre száműzik őket, és Mikhail Nesterov tábornokkal (Gary Oldman) összefogva egy sorozatgyilkos nyomába erednek. Leót az igazság felfedésében pszichopata riválisa, Vaszilij (Joel Kinnaman) akadályozza, aki ragaszkodik ahhoz, hogy "A paradicsomban nincs bűnözés".

Rózmann Ákos: Az álom és a halál képei

Nádor Terem, január 22., 19:00

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál programja. Különleges, Magyarországon először hallható, szintetikus hangokból alkotott három részes - két órás darab.

Kalmár Zoltán Quartet

IF Cafe, január 22., 19:30

A hazai jazz jól ismert szereplőit felvonultató zenekar mindig remek hangulatot varázsol az iFbe. Műsoruk a saját szerzeményeken túl a hard bop korszak meghatározó kompozícióira épül, melyet olyan legendás előadók képviseltek, mint Wayne Shorter és John Coltrane.

Cseh Tamás 80 – Füst a szemében

Magyar Zene Háza, január 22., 19:30

A Magyar Kultúra Napján, január 22-én a 80 éve éppen ezen a napon született Cseh Tamásra emlékezünk. A Füst a szemében című est bemutatóján Vecsei H. Miklós Szabó Balázzsal (Szabó Balázs Bandája) és Ratkóczi Hubával (SeeN), valamint vendégeikkel, Beck Zolival és Bereményi Gézával lépnek színpadra, ahol tizenöt Cseh-Bereményi szerzemény mellett egyes szám első személyben mesélik el az ikonikus magyar gitáros-énekes életét. A nagyjából 100 perces műsor Bérczes László Cseh Tamással közös beszélgetőkönyve nyomán született.