Vasárnapi programajánló

Ha vasárnap, akkor vásár is illik a képbe! Aztán kiállítás, majd a zenés programok, filmmel keveredve, így lesz teljessé egy valódi vasárnapi eseménynaptár! Ma korábban fekszünk, mert holnap munka.

Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Skanzenben

Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen), november 11-12.

Az őszi időszak legismertebb jeles napja a Márton-nap, amelyhez az újbor kóstolásnak és a libaételek fogyasztásának szokása kapcsolódik. Kézműves borászatok borai, ízletes libaételek, lámpás felvonulás, kézműveskedés, mesék és koncertek várják az érdeklődőket a Skanzenben. 

Ásványbörze és bonsai kiállítás

Óbudai Kulturális Központ, november 12., 9:00

Újból kitárja kapuit az Ásványbörze és bonsai kiállítás, hogy a pazar ásványok és a meseszerű miniatűr fák és bokrok szerelmesei naphosszat gyönyörködhessenek a hazai és külföldi kiállítók kínálatában. A börzén a látogatók 10:00 és 13:00 óra között megismerkedhetnek a kínai hagyományos tusfestéssel. A szépírás az egyik legméltatottabb művészet Kínában.

WAMP design vásár

Néprajzi Múzeum, november 12., 10:00

November 12-én újra WAMP Design vásár a Néprajzi Múzeumban! A WAMP Design vásáron magyar tervezők mutatkoznak be saját tervezésű, kisszériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság.

Tücsök zene: Rutkai Bori Banda - Beöltözős Boszi Buli

Budapest Jazz Club, november 12., 11:00

Várják a jelmezes manókat, boszikat, mágusokat, űrlényeket, hogy együtt bulizhassanak a Banda elvarázsolt koncertjén. Boszivacsit főznek Hecsedlivel, Mesevárat építenek Manó apóval, ufóváró körtáncot járnak és űrdöngölnek a kozmosz aprajával és nagyjával!

Rising Star: Sonoro Quartet

Müpa (Fesztivál Színház), november 12., 17:30

Hányszor temették már a kultúrafogyasztási szokások elemzői a vonósnégyes műfaját! Közben azonban újabb és újabb fiatal kvartettek alakulnak, amelyek elmélyült munkával veszik birtokba és lelkes visszhangra találva közvetítik a klasszikus és a kortárs repertoárt. Ezt teszi a ghenti Sonoro Quartet is, amely a 2021-es budapesti Bartók Világversenyen is sikert aratott. A Müpában a négy muzsikus az Európai Hangversenytermek Szervezete fiatal tehetségeket felvonultató, népszerű sorozata, a Rising Stars keretében mutatkozik be.

8. Európai Art Mozi Nap

Országos, november 12., 18:00

„Európa újra mozizni megy!” – Nyolcadik alkalommal várja a művészmozik és az európai filmek rajongóit az Európai Art Mozi Nap, amelyet november 12-én vasárnap 38 ország több száz art mozijában rendeznek meg. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas hálózat kezdeményezésére elindított, határokon átívelő esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a művészmozik, mint kulturális és közösségi terek fontosságára, és az európai filmművészet sokszínűségére.

Fox Stevenson live

Akvárium Klub (NagyHall), november 12., 19:00

Fox Stevenson és zenekara ismét turnézik. Nagy örömünkre az egyik állomás november 12-én Budapest lesz!

Rising Stars: Nosferatu - némafilm Sebastian Heindl orgonakíséretével

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem), november 12., 19:30

„Sebastian Heindl nem csupán orgonál: a mennyekbe emeli vagy kétségek közé taszítja közönségét. Csodazenész Lipcséből” - írta a Die Zeit 2021-ben az Európai Hangversenytermek Szervezete fiatal tehetségeket bemutató sorozatában fellépő német művészről. A világjáró virtuóznak köszönhetően különleges élmény vár rátok. Először is - amire még nem volt példa - orgonát hallhattok Rising Stars-koncerten, másodszor ily módon a sorozat egy alkalomra a Nemzeti Hangversenyterembe költözik. És végül: némafilmet nézhettek az 1920-as évekből, orgonaimprovizáció kíséretével!

Fiatal Művészek Pódiuma

Magyar Zene Háza (Koncertterem), november 12., 19:30

A legendás Márványteremből a Zene Házába költözik a Bartók Rádió egyik sorozata, a Fiatal Művészek Pódiuma. A Rádió hangversenyszervezőként kiemelt feladatának tartja, hogy segítse a fiatal muzsikusok pályájának elindítását, ezzel a céllal hívta életre 1994-ben az azóta is futó Fiatal Művészek Pódiumát, amelynek novemberi epizódjában Stark János hegedűművész, Devich Gergely csellóművész és Ránki Fülöp zongoraművész triója lép fel.

Volt egyszer egy Gemini zenekar

MOM Kulturális Központ - MOMKult, november 12., 20:00

Folytatódik a vándorlás, melynek során a Gemini zenekar örökzöldjeivel és külföldi világslágerekkel találkozhatnak a rajongók – még egyszer 2023. november 12-én a MOM Kulturális Központ Színháztermében. A koncert igazi örömzenélésnek ígérkezik meghívott zenészekkel, előadókkal.
A koncerten a régi nagy angol-amerikai slágerek (Deep Purple, Santana, Bee Gees) és a saját kormeghatározó és iránymutató örökzöldek (pl. Vándorlás a hosszú úton, Néked csak egy idegen, Azon a szombat éjszakán, Semmi sem tart örökké) hangzanak el.