Vegyenek fel!

Nem kell minden romantikus vígjátéknak egy kaptafára készülnie, amire a Tina Fey és Paul Rudd főszereplésével készült, sokban furcsa Vizsga két személyre is remek bizonyíték.

Az átlagos romantikus vígjáték így néz ki: a csinos, talpraesett, de nem kimagaslóan okos főhősnő, aki ideálisan egy női magazin dolgozója, megismerkedik a jóvágású főhőssel, aki valamilyen yuppie szakmát űz, de dolgozni sosem látjuk. Elsőre megkedvelik egymást, hogy némi félreértés után megharagudjanak egymásra, de a film végére kibékülnek és egymáséi lesznek. A Vizsga két személyre félredobja a régi receptet, hősnője negyvenes, magányos nő, akit konkrétan az eszéért szeretnek, hiszen a világhírű Princeton egyetem felvételi biztosaként dolgozik. És van egy problémája.

Portia Nahten a munkahelyén és otthonában is egyaránt pedáns életet él, magánélete viszont nincsen. Főnöke nyugdíjba vonulásával felcsillan előtte a lehetőség, hogy feljebb lépjen a ranglétrán. Ekkor jön egy telefonhívás: régi főiskolai ismerőse hívja fel, aki egy középiskolában tanít, hogy segítsen egyik tanítványán, a nyilvánvalóan zseni, de nem „szabályosan” gondolkodó Jeremiah-n, aki a Princetonon szeretné folytatni a tanulmányait. Mi a csavar? Lehet, hogy a srác Portia annak idején titokba örökbeadott fia? És ha az, hogyan rúghatja fel a szabályokat az amerikai felsőoktatás legszabálykövetőbb alkalmazottja?

A nálunk kevésbé ismert Tina Fey (Lánytesók, Itthon, édes otthon) az amerikai komikusnők legújabb generációjának egyik legtehetségesebb tagja, amit elsőre azért nehéz elhinni, mert nem szokott kifejezetten szerethető karaktereket alakítani, de nyilván szereti a kihívásokat, partnere, Paul Rudd viszont már hosszú évek óta mindenki kedvence. Kettősük remekül működik – Rudd igazi csapatjátékos, mellette mindenki a legjobbat hozza ki magából -, és ezt az elhajlásoktól sem mentes, sokszor pikáns, gyakran furcsa történetet az a veterán Paul Weitz (Mocsokváros utcáin, Amerikai pite) rendezte, aki egyszerre van otthon a nagyon könnyű vígjátékok és a nagyon veretes drámák világában.