Vértezzük fel magunkat programokkal a zord január ellen

Elmúltak az ünnepek, próbáljuk túltenni magunkat rajta, és foglaljuk el magunkat jobbnál jobb programokkal.

Téli MondoCon 2019 - Hungexpo Budapesti Vásárközpont, január 5.


A MondoCon egy rendkívül szórakoztató animés és geek rendezvény, amit minden évszakban megrendeznek, hogy a rajongók és érdeklődők találkozhassanak egymással, megnézzék és részt vegyenek a programokon, és hogy átadhassák magukat a hobbijuknak egy hétvége erejéig. Ezeken a rendezvényeken (angolosan: Convention) mintegy tízezer látogató fordul meg – de ennek ellenére nagyon barátságos a hangulat, családias légkör fogad mindenkit.

Átlátszó Hang 2019 Újzenei Fesztivál - Zeneakadémia, Műcsarnok, FUGA, Trafó, január 4-20.

A fesztivál célja új módszerekkel bemutatni, és ezáltal, a közönséghez közelebb hozni az újzenét. Ősbemutatók mellett olyan régebbi műveket eljuttatni a magyar közönséghez, amelyek a mai szerzők számára referenciaként szolgálnak, de Magyarországon a szélesebb közönség számára kevésbé ismertek. A fesztivál elnevezése utal egyfelől a „látható hang” oximoronja által a fesztiválprogramban kiemelten jelen lévő újzenei színház, vizuális zene és hangszeres színház műfajaival, illetve más tárművészetekkel való intenzív kapcsolatra, másfelől arra, hogy a szervezők szándéka szerint a nagyközönség számára az újzene világát „átláthatóan” tudják bemutatni, ezáltal beavatva őket az általuk ismert zenei nyelvbe.

Made in Pécs – Pécs, Széchenyi tér, január 4-5.


A már külföldi fellépőkkel is fűszerezett harmadik etap után a Made In Pécs Fesztivál folytatja útját és 2019-ben immár negyedik alkalommal pezsdíti fel az év legelejét a rendezvény. Az alap koncepció pedig a már jól bevált recept lesz, azaz január 4-én egy masszív felvezető estével indul majd a fesztivál, január 5-én pedig ismét megannyi pécsi zenekart, és egy újabb kiszemelt külföldi város - ezúttal Bécs - bandáit meózhatjuk majd a város klubjaiban! A Made in Pécs Fesztivál a pécsi zene és a pécsi zenekarok egész napos ünnepe! Reggel 10-től éjszakáig 6 helyszínen (Made in Pécs Café, Pécsi Est, Szabadkikötő, Nappali, Trafik, Ti-ti-tá) 20 perces koncertek!

Fekete Lyuk - A pokol tornáca – Kiscelli Múzeum, 2018. december 18. - 2019. június 23.


A Kiscelli Múzeum 2018 decemberében kiállítást rendezett a híres Fekete Lyuk megnyitásának harmincéves jubileuma alkalmából. A tárlat a rendszerváltás kori budapesti underground egy szeletét mutatja be. Az 1980-as évek végén a Fekete Lyuk volt az egyetlen állandó alternatív zenei szórakozóhely Budapesten, amely beengedett mindenkit, aki az alternatív, a punk, a rock vagy a metál műfajokat képviselte. Sem korábban, sem később nem volt olyan gyűjtőhely, amely így össze tudta volna fogni a szubkultúrákat és azok képviselőit.

Isten – Nő – Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, január 6-ig


A Hopp Múzeum kiállításának kiemelt célja, hogy a hindu Istennő különböző megjelenési formáit az általuk betöltött női szerepek szerint mutassa be. Miközben az Istennő szépségként, feleségként, anyaként és harcosként jelenik meg, a kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy ezek az idealizált női szerepek hogyan valósulnak meg a földi társadalomban. A kiállítás záró eseménye január 6-án 14:00 órától sok érdekességgel várja látogatóit.

Soharóza - Halas Dóra - Nagy Fruzsina: Tabu kollekció – Trafó, január 5. 20h


Test, szex, betegség, vér, halál, gender-kérdés, horrormondókák gyerekeknek. Főszerepben a kényes témák és a külső-belső tabuk ihlette extravagáns ruhaköltemények. A Tabu kollekció a legendás PESTIESTI kosztümmágusának és a Soharóza vezetőjének közös vizuális és hangzó ínyencsége. Nagy Fruzsina jelmeztervező és Halas Dóra karnagy szakmáik ötvözéséből születő látványos divatkoncertje olyan játékos világképet rajzol elénk, melyben az izgalmas és titkon mindenkit foglalkoztató tabutémák vonulnak fel a mindennapok frusztrációinak kifutóján. Hogy végre egyszer farkasszemet nézhessünk velük…