Will Smith videós bocsánatkérése inkább tűnik PR-fogásnak mint őszinte vallomásnak

A szakértő szerint nem hiteles a meaculpázás. Chris Rock egyelőre nem reagált.

2022. március 28-án csattant el a történelmi pofon: Will Smith az Oscar-gálán egy kiadós nyaklevessel jutalmazta azt a poént, amit Chris Rock a színész feleségének, Jadának a kárára elsütött. Smith másnap levélben bocsánatot kért, de élőben eddig hallgatott az incidensről, és eleve nem is nagyon mutatkozott a nyilvánosság előtt.

A színész most úgy döntött, egy YouTube-videóban megválaszolja az esettel kapcsolatban felmerült kérdéseket, elsőként azt, hogy miért nem kért bocsánatot Rocktól, amikor átvette a legjobb színésznek járó díjat a Richard királyban nyújtott alakításáért. Röviden: akkor és ott zavarodottnak érezte magát.

Megkerestem Chris-t, és az az üzenet jött vissza, hogy még nem áll készen a beszélgetésre, és ha majd készen áll, akkor majd ő megkeres

– mondta azzal kapcsolatban, hogy kibékültek-e már azóta.

Ez után még egyszer elismételte, hogy sajnálja, amit tett, és "elfogadhatatlannak" nevezte viselkedését.

"Egyetlen másodpercig sem gondolom úgy, hogy abban a pillanatban úgy kellett volna viselkednem" - mondja a videóban Smith, leszögezve, hogy nem hiszi, hogy az erőszak az optimális módja annak, hogy „a tiszteletlenség vagy a sértés érzését” kezelje.

 

 

Smith arra a gyakran felmerülő elméletre is kitért, mi szerint azért ment fel a színpadra „bosszút állni”, mert látta, hogy a felesége a szemét forgatja Rock poénját hallva. A színész ezt határozottan tagadja.

"Magamtól, a saját tapasztalataimból, a Chrisszel közös múltamból kiindulva döntöttem így" - mondta. "Jadanak semmi köze nem volt hozzá (…)

Sajnálom, bébi. Szeretnék bocsánatot kérni a gyerekeimtől és a családomtól azért a kellemetlen helyzetért, amit mindannyiunknak okoztam."

Az Oscar-gálán Smith a legjobb dokumentumfilmnek járó díj átadása előtt inzultálta Rockot, amivel beárnyékolta a kategóriát a Summer of Soullal megnyerő Ahmir "Questlove" Thompson örömét. Smith a videóban rá is kitér.

"Jelölttársaim, tudjátok, hogy ez egy közösség, azért nyertem, mert rám szavaztatok" – mondta, hozzátéve, hogy "megszakad a szívem, hogy elloptam és beárnyékoltam a pillanatotokat. Még mindig látom Questlove szemeit. És tudom, hogy a 'sajnálom' nem elég."

Smith végül azzal zárta a videót, hogy megfogadta, tanulni fog a hibáiból.

Chris Rockot nem hatotta meg a bocsánatkérés, érdemben legalábbis nem reagált rá. Egy július 24-i New Jersey-i fellépésén azért szóba hozta az esetet.

Bárki, aki azt mondja, hogy a szavak fájnak, még sosem kapott pofont"

– viccelődött, és azt is elmondta, hogy nem tartja magát "áldozatnak."

Igen, fájt, de leráztam, és másnap mentem dolgozni... Nem megyek kórházba egy papírvágás miatt.”

De mennyire őszinte a színész bűnbánata?

Georgia Dow okleveles családterapeuta megvizsgálta Smith bocsánatkérését, és bár megdicsérte a színészt, hogy nem mentegetőzik a pofon miatt, furcsának találja a mesterkélt előadást.

Robotikus, begyakorolt, nem jönnek át az érzelmek"

- mondja. "Azt hiszem, Willnél ez egy védekező mechanizmus... így viszont nem kapjuk meg azt az őszinteséget, amit látnunk kellene."

A legnagyobb probléma a bocsánatkérő videóval Dow szerint az, hogy nagyon kevéssé érződik a valódi megbánás. "Ahhoz, hogy egy bocsánatkérés jó legyen, őszintének kell lennie" - mondja. Azt azonban elismeri, hogy amikor Smith bocsánatot kér Rock édesanyjától, az "őszintébbnek" és kevésbé megrendezettnek tűnik.

Úgy tűnik, hogy ennek a bocsánatkérésnek nem igazán Chris vagy a családja a közönsége, hanem a rajongói, hozzájuk beszél. Inkább hat ez az egész videó egy PR-fogásnak, mint valami igazán őszinte gesztusnak."

Dow a továbbiakban rámutat a "hatalmas, éles különbségre" aközött, ahogyan Smith Chris Rockra hivatkozik, és aközött, ahogyan más csoportokhoz, köztük a többi Oscar-jelölthöz vagy a rajongókhoz szól.

Dow nem hiszi, hogy a bocsánatkérésnek bármi köze lenne Chris Rockhoz, szerinte Smith nem a Rock elleni inzultus miatt érzi rosszul magát, hanem a pofon következményei miatt, ami mind a magán- és szakmai életére kihat.

Via: Men's HealthVariety