10 alulértékelt true crime film

Hatalmas reneszánszát éli a true crime műfaj, szóval ne feledkezzünk meg róla, hogy nem csak mostanában készültek remek darabok. Mutatjuk az elmúlt húsz év legjobbjait.

10. An American Crime: Bűnök (2007)

Ez a Golden Globe-ra és Emmyre is jelölt filmdráma az 1960-as évek egyik legsokkolóbb bűntényét dolgozza fel kendőzetlen őszinteséggel. A vándorcirkusznál dolgozó Likens szülők úgy gondolják, két lányuk, Sylvia (Elliot Page) és Jennie ól ellesznek a hat gyermekét egyedül nevelő Gertrude Baniszewski (Catherine Keener) felügyelete alatt, amíg ők befejezik a turnét. Nem sejtik azonban, hogy a vasárnapi miséken megismert nő nemcsak súlyos anyagi gondokkal, de elmebetegséggel is küszködik, és frusztrációját hamarosan vendégein kezdi el levezetni.

A veréssel, megaláztatással vegyes büntetések egyre durvább és durvább formát öltenek, és ebben a nő megfélemlített gyerekei is részt vesznek, míg végül Sylvia a pincében köt ki,

ahonnan több héten át ki sem engedik, kínozzák, éheztetik, és leírhatatlan szörnyűségekre kényszerítik. Page-en és Keeneren kívül a filmben szerepel még Bradley Whitford, James Franco és Evan Peters is.


9. Lizzie (2018)

A családját lemészároló Lizzie Borden által 1892-ben elkövetett vérengzés az amerikai kriminalisztika egyik leghírhedtebb esete, ami annyira beépült a popkultúrába, hogy még egy gyerekverset is ihletett („Lizzie Borden fejszét fogott, / négybe vágta anyját legott. / Lendült kezében a balta, / apját is feldarabolta”). Így nem túl meglepő módon – a könyvek és színdarabok mellett – több filmes feldolgozás is készült az ügy alapján. A legizgalmasabb adaptáció ez a Chloë Sevigny és Kristen Stewart főszereplésével készült legújabb darab, amely

behozott egy izgalmas új motívumot a sztoriba: a leszbikus szálat.

A kosztümös leszbikus filmekből sosem elég című összeállításunkba is beválogatott film cselekménye szerint környezetétől eltérően Lizzie (Sevigny) nemcsak emberszámba veszi a család új cselédjét (Stewart), de titkos viszonyt is kezd vele, amíg az események erőszakba nem fordulnak.


8. Véres románc (2010)

A Marks család ingatlanügyekből szerezte milliárdjait. Az ifjú David (Ryan Gosling) úgy dönt, házasságkötése után vidéken telepszik le feleségével, Katie-vel (Kirsten Dunst). Hamarosan felbukkan az apja, Sanford, és arra ösztönzi, hogy térjen vissza New Yorkba, az üzleti életbe, így végül hazaköltöznek. A vállalkozás remekül megy, ám David egyre furcsábban viselkedik. Úgy tűnik, megbomlott az elméje. Először csak magában beszél, majd terrorizálni kezdi a feleségét. Egy nap Katie eltűnik – ám a rendőrségnek nincs bizonyítéka arra, hogy bűncselekmény történt.

A Véres románc alapjául szolgáló megtörtént esetről mi is írtunk nemrégiben, mivel januárban meghalt a börtönben Robert Durst üzletember, az ingatlanmilliárdos Seymour Durst fia, akit barátja, Susan Berman meggyilkolásáért ítéltek életfogytig tartó börtönbüntetésre, és akiről a film antihősét mintázták. Mivel minden bizonnyal felesége évtizedekkel korábban történt eltűnéséért is ő volt a felelős, a férfi azért lőtte le az ismerősét, mert attól félt, hogy rájött a titkára. A filmet rendező Andrew Jarecki később egy dokumentumsorozatot is forgatott Durstről Az elátkozott: Robert Durst halálos élete címmel, amelyben a gyilkos be is vallotta, hogy ő végzett az áldozatokkal.


7. Elcserélt életek (2008)

1928 márciusának egyik szombat reggelén, Los Angelesben Christine Collins elbúcsúzik kilencéves kisfiától, akit egyedül nevel, azután munkába megy. Este, amikor hazaér, a legszörnyűbb rémálma válik valóra: a kis Walternek nyoma veszett. Öt hónappal később a rendőrség bejelenti, hogy a gyerek előkerült, és a nyomozást lezárták.

Holott csak rábeszélték az asszonyt, hogy vigyen haza egy kisfiút, akiről pedig tudta, hogy nem az ő fia.

Amikor Christine megpróbálja elérni a hatóságoknál, hogy folytassák a nyomozást, valóságos rágalomhadjárat indul ellene. Egyedül Briegleb tiszteletes személyében talál segítségre. Clint Eastwood Angelina Jolie főszereplésével készült, mégis kissé elfeledett filmje az 1926 és 1928 között Los Angeles környékén zajlott wineville-i „csirkefarm”-gyilkosságokon alapul: a rémes incidensek során egy fiatal gazdálkodó, az anyja és az unokaöccse kisfiúkat raboltak el és gyilkoltak meg a farmjukon.


6. Kegyetlen báj (2007)

Barbara Daly (Julianne Moore) a társadalmilag felette álló Brooks Baeklandhez (Stephen Dillane) megy feleségül, hogy a férfin keresztül pénzhez és befolyáshoz jusson. Bár gyönyörű és karizmatikus, Barbara mégsem illik előkelő férjéhez. Első s egyben egyetlen gyermekük, Tony (Eddie Redmayne) születése pedig ahelyett, hogy rendezné a kapcsolatukat, még inkább megingatja az eleve ingatag lábakon álló házasság törékeny egyensúlyát. Ahogy Tony növekszik, úgy válik akaratlanul is eszközzé szülei pszichológiai és szexuális játékaiban.

A tragédia elkerülhetetlen, s sokkoló tabuk is felszínre kerülnek – ezek közül az egyik a fiú melegsége, amiből az anyja úgy próbálja kigyógyítani, hogy időről időre el akarja csábítani,

míg az események borzalmas végkifejletbe torkollanak. Habár Barbara Daly Baekeland valóban létező személy, a film legtöbb eseménye pletykákon alapul. Néhány botrányos híresztelést ugyan megerősített a családdal kapcsolatban álló Samuel Adams Green (akit a Kegyetlen bájban Hugh Dancy játszik), de alapvetően az volt a véleménye, hogy az alkotás legtöbb eleme téves és pontatlan.


5. Alpha Dog (2006)

Johnny (Emile Hirsch) és Frankie (Justin Timberlake), a két fiatal és vagány drogkereskedő meggondolatlanul elrabolja az ellensége öccsét, Zacket (a tragikusan fiatalon elhunyt Anton Yelchin). A 17 éves fiú tökéletesen beilleszkedik a laza társaságba, és barátaiként tekint elrablóira. Nem is sejti, hogy a barátainak képzelt srácok időközben beijedtek, és hogy elkerüljék a börtönt, végzetes döntést hoznak. Johnny apja (Bruce Willis) megpróbálja megakadályozni a tragédiát, de fia kezéből kicsúszik az irányítás… A Nick Cassavetes által írt és rendezett filmben az említetteken kívül olyan további sztárok szerepelnek, mint Ben Foster, Amanda Seyfried és Olivia Wilde.


4. My Friend Dahmer (2017)

A Disney Channel Tengerparti Tini Mozijával feltűnt Ross Lynch egy drámai fordulattal Amerika egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosát, a kannibál Jeffrey Dahmert formálja meg ebben a filmben, amely a bűnöző fiatal, középiskolai éveire koncentrál. A My Friend Dahmer megmutatja, hogyan próbál beilleszkedni a gimnáziumi közegbe a kamasz főhős (sikertelenül), és egyéb okokat is felsorol, amelyek felelőssé tehetők azért, amivé Dahmer később vált. Lynchen kívül az életrajzi filmben szerepel Anne Heche (ő játssza Jeffrey Dahmer anyját) és a később az Örökséggel és a Jumanji-mozikkal befutott Alex Wolff is.


3. Lopom a sztárom (2013)

Hollywood, Los Angeles. A hírnév megszállottjainak városa. Itt mindenki ki akar tűnni, és ha színészetből nem jön össze a sztárság, majd a bűn útján talán sikerül. Egy tinédzserekből álló csapat tagjai – akiket teljesen elbűvöl a hollywoodi sztárok fényűző élete – úgy próbálják magukévá tenni az amerikai álmot, hogy az interneten lenyomozzák különböző hírességek lakcímét, majd betörnek hozzájuk, és értékes ingóságaikkal együtt távoznak. A fiatalok több mint 3 millió dollár értékben tulajdonítottak el luxustárgyakat, áldozataik között pedig olyan neveket találunk, mint Paris Hilton, Orlando Bloom, Lindsay Lohan vagy Rachel Bilson.

A Bling Ring néven elhíresült betörőbanda története remek tükörképe a mai hírnév- és luxushajhászó fiatalság naivitásának. A brahiból bűnöző csoport tagjainak esetén keresztül feltárulnak előttünk azok a kísértések, amelyeknek kevés tinédzser tudna ellenállni. Ami viszont először jópofa balhénak tűnik, könnyedén eldurvulhat, így Sophia Coppola filmjében kijózanító betekintést kapunk a mai modern kultúrába.

A Lopom a sztárom további nevezetessége, hogy a Harry Potter-mozik sztárja, Emma Watson drasztikusan új szerepben mutatkozott be benne a franchise Hermione Grangere után.


2. Genya (2001)

Két jóképű, kisvárosi tizenéves, Bobby (Nick Stahl) és Marty (a tragikusan fiatalon elhunyt Brad Renfro) hosszú évek óta ismerik egymást. Piti melókat végeznek, kábítószert árulnak és alkalmanként leveszik néhány dollárra az amatőrpornó és telefonszex iránt érdeklődő helyi melegeket.

A szadista hajlamú Bobby játékszernek tekinti Martyt: brutálisan és hatékonyan használja saját céljai érdekében.

Egy tengerparti dupla randin összejönnek Alival, az elkényeztetett tiniszépséggel (Bijou Phillips) és félszeg barátnőjével, Lisával. Bobby durván megalázza Alit, Lisa pedig beleszeret Martyba. Bobby érzi, hogy lassan elveszíti a befolyását barátja felett, és a dolgok egyre inkább eldurvulnak. Mikor az újabb randevú Ali megerőszakolásáig fajul, a felháborodott Lisa meggyőzi Martyt, hogy végezniük kell a kegyetlen, öntörvényű fiúval. A Kölykök rendezőjeként ismert Larry Clark alkotását elsősorban brutális realizmusa miatt szokták dicsérni.


1. Ördöglakat (2013)

Az örmény születésű kanadai rendező, Atom Egoyan (A kárbecslő, Exotica, Eljövendő szép napok, Felícia utazása, Ararát) filmdrámája a Nyugat-memphisi Hármak néven elhíresült tinédzsertrió által 1993-ban elkövetett hármas gyerekgyilkosság történetét mutatja be. Miután három kisgyereket egy bizarr, sátánista indíttatású bűncselekmény során megölnek és megcsonkítanak, a rendőrség letartóztat három kamaszt, akiket végül a bíróság is bűnösnek ítél az ügyben.

Közel két évtized elteltével azonban új bizonyíték kerül elő,

ami más megvilágításba helyezi az egész nyomozást. Végül kiderül, hogy a fiatalokat ártatlanul börtönözték be. A filmben olyan színészeket láthatunk, mint Colin Firth, Reese Witherspoon, Amy Ryan, Alessandro Nivola, Dane DeHaan, Bruce Greenwood és Egoyan egyik kedvenc színésze, Elias Koteas – így annak ellenére, hogy nem volt nagy kritikai siker, a közönség nagyon szereti.



(via ScreenRant)