10 dolog, amit nem is tudtál a Bérgyilkos a szomszédomról

Hogy jön ide a Jóbarátok és a Volkswagen, miért maradt a filmben egy baleset, vajon tényleg megfenyegette Willis Matthew Perryt, és kinek a kölkei rohangásztak a forgatáson? Megannyi izgalmas kérdés a méltán népszerű vígjáték kapcsán.

1. Bruce Willis nagyon szerette volna elérni, hogy Matthew Perry legyen a Bérgyilkos a szomszédom (2000) másik főszereplője, ezért személyesen akarta felhívni a színészt. Aki történetesen vakációzott, csakhogy ezt Willis nem tudta. Egyre csak hívogatta, de Perry sosem vette fel a telefont, és egy-két hét után már elég frusztrált volt ahhoz, hogy a következő szöveget hagyja Perry üzenetrögzítőjén: „Levágom mindkét lábad, felgyújtom a házad, és végignézem, ahogy kivonszolod magad az ajtón!” Ezt olyan viccesnek találták, hogy a filmbe is bekerült, annál a résznél, ahol Oz majonézt akar tenni a hamburgerére.

2. A három gyerek, akik elrohannak Jimmy és Oz között, amikor ők ketten egy virágárus mellett állnak, Bruce Willis saját lányai, Tallulah Willis, Scout Willis és Rumer Willis, aki aztán később néhány filmben is szerepelt.

3. Az a jelenet, amikor Jill (Amanda Peet) átsétál Jimmy házától Ozhoz, megbotlik és kibicsaklik a bokája, nem volt benne a forgatókönyvben, de benne hagyták a filmben, mert viccesnek találták. Nem azért, mert azt találták viccesnek, hogy a színésznőnek baja esett, hanem azt, hogy közvetlen előtte azt mondta róla a profi bérgyilkos, hogy van benne potenciál.

4. A két kis ház tulajdonosa, amelyben Jimmy illetve Oz lakik a filmben, 50-50 ezer dollárt kapott az ingatlan egy havi használatáért, amivel még akkor is nagyon túlfizették őket, ha csak kanadai dollárról beszélünk. Ugyanis mindkét házat ellepték a legyek, amiket lehetetlen volt kiirtani, így néhány jelenetbe is belekerültek.  

5. A városi legenda úgy szól, hogy Bruce Willis azért egyezett bele egy ingyenes vendégszereplésbe a Jóbarátokban (1994), mert elveszített egy fogadást Matthew Perryvel szemben a Bérgyilkos a szomszédom forgatása alatt. Ami nem igaz. Willis egyszerűen rábólintott a dologra, amikor Perry felvetette az ötletet, és az csak részben igaz, hogy ingyen dolgozott. Kapott fizetést, de azt jótékony célra ajánlotta fel. Egyébként Ross csajának morcos apját alakította a sorozatban, és nagyon vicces volt.

6. Az a blues dal, ami akkor szólal meg, amikor Oz megérkezik Chicagóba egy találkozóra az Oyster Bárba, valójában Bruce Willis saját együttesének szerzeménye, a benne hallható szájharmonika szólót pedig maga Willis játssza el.

7. Amikor a film producerei megkeresték a Volkswagent egy esetleges együttműködés ötletével, az autógyártó cég csak annyi feltételt szabott, hogy férfi szereplőnek kell vezetnie az új VW Bogarat, mert azon fáradoztak, hogy férfiasabbá tegyék a főleg nők által vásárolt autó imidzsét. Csakhogy Jonathan Lynn  rendező akkorra már eldöntette, hogy ez lenne az ideális autó Oz nagyszájú, hűtlen felesége, Sophie (Rosanna Arquette) számára, ezért szereztek egy Volkswagent, és azt használták, anélkül, hogy a cég fizetett  volna érte.

8. Amikor Oz egy újságcikk alapján rájön, hogy a szomszédja nem más, mint a hírhedt Jimmy "Tulipán" Tudeski, a cikk címe Beszélgetések egy bérgyilkossal, a fotón pedig Willis látható, csakhogy egy korábbi filmjéből. Ez a kép A Sakálból (1997) van, amiben szintén bérgyilkost alakít, akárcsak az Alvilági játékokban (2006) és a Looper - A jövő gyilkosában (2012) és persze a folytatásban is, a Már megint bérgyilkos a szomszédomban (2004).

9. Ami gyakran megtörténik, az megtörtént most is, Bollywoodban lekoppintották a film történetét, a rendkívül sikeres, nagy helyi sztárokkal készült hindi nyelvű feldolgozás címe Awara Paagal Deewana (2002) lett, és nem tudjuk, a cím mit jelent.

10. A film főgonosza, Janni Gogolák  (Kevin Pollak) a chicagói magyar maffia feje – a teljes neve Janni Pytor Gogolák, ami már nem hangzik annyira magyarosnak -, de sosem volt magyar maffia Chicagóban, sőt, az USÁ-ban sem. Az alkohol tilalom idején élt és "alkotott" egy Joseph Francis Saltis nevű, Budapesten született gengszter, majd a hetvenes években Los Angelesben ügyködött pár magyar bűnöző, akiket a papírmaffiának hívtak, de inkább gúnyból, mert volt pár írószerboltjuk, és nagy valószínűséggel hozzájuk köthető az LGT volt gitárosa, Barta Tamás meggyilkolása is.

Update - a film alapján készült nem hivatalos hindi feldolgozás címe valami olyasmit jelent: Az őrülten szerelmes vándor