10 képregényfilm, ami nem DC vagy Marvel

A Marvel és a DC soron következő filmjein kívül csomó képregényfeldolgozást láthattunk már korábban is. Összeszedtünk közülük néhányat - és néhányat, mert rengeteg van.

Men in Black

 Lowell Cunningham komor hangulatú képregényéből mindössze három füzet jelent meg 1990 januárja és márciusa között az akkor még független, kanadai Aircel Comics gondozásában. Később, már a film kapcsán jelentek meg újabbak, de azoknak már nem sok közük volt az eredetihez.

 

Rocketeer

A fiatalon, mindössze 52 éves éves korában elhunyt Dave Stevens a 20. század első felének ponyvái (Doc Savage, Az Árnyék) és a televízió megjelenése előtti, mozikban vetített sorozatoknak (King of the Rocket Men, Radar Men from the Moon) állított emléket Rocketeer kalandjaival.

A képregénysorozat nyolc része különböző kiadóknál, rendszertelenül jelent meg, és csak Stevens halála után rendezték méltó gyűjteményes kötetbe. Az elmúlt években több folytatás is megjelent más alkotóktól, de ezek már nyilván a film után, miután a jetpack-es ponyvahős karaktere beépült a popkultúrába.

 

Dick Tracy

Chester Gould napi folytatásokban megjelent stripjei (3-4 panelból álló képregénycsík) 1931-ben debütáltak, és - nyilván más alkotókkal - még a mai napig is fut. A krimi fura, jellegzetes megjelenésű és fizimiskájú gengsztereivel egyrészt kiparodizálta a korabeli gengszterfilmeket, másrészt komolyan merített a korbeli nyomozási módszerekből, azaz hitelesen mutatta be, hogyan is dolgozott akkor a rendőrség. Továbbá valós problémáira reflektált: a "szokványos" gyilkossági, zsarolási ügyek mellett Tracy nyomozott többek közt embercsempészek, korrupt tisztségviselők és modern rabszolgatartók után is.

A képregénysorozat érdekessége, hogy ugyan bűnesetekre, ügyekre van tagolva, de a történetek egymásba folynak, és ez azt a hatást kelti, mintha az elmúlt 80 évben egyetlen, soha véget nem érő történetet olvasnánk. Warren Beatty filmje ugyan megbukott, de a lehető legértőbben, óriási rajongással idézi meg a képregény hangulatát és vizualitását, már csak ezért is érdemes megnézni.

 

Sin City

Frank Miller ultraerőszakos noir képregényét senkinek sem kell bemutatni, hiszen a Dark Horse kiadónál megjelent képregénysorozat majdnem minden részét magyarul is olvashatjuk. Robert Rodriguez filmje talán a leghűbb képregényfilm, mert gyakorlatilag mozgóvá tette a képregényt, hűségesen követte Miller paneljait, és tökéletesen idézte azok egyedi látványvilágát.

 

Hellboy

Mike Mignola a Dark Horse-nál kezdte el a szivarozó, szörnyeket és nácikat pofozó vörös ördög kalandjait jó 25 évvel ezelőtt, és azóta egy hatalmas, végeláthatatlan univerzumot épített a karakter köré. A klasszikus ponyvákból, H.P. Lovecraft munkásságából és a népek meséiből, mítoszaiból merítő történetfolyam vizuálisan is meghatározta a mai képregényeket: a Mignolaverzumnak van egy jellegzetes rajzstílusa, az alkotók Mignola legjellegzetesebb stílusjegyeit használják, és azóta szinte minden harmadik képregényes ezt az egyébként remek stílust másolja szolgaian - Magyarországon is.

A Hellboy itthon is elérhető - egy három kötet után befuccsolt kiadás után a Vad Virágok méltó kivitelezésben az alapsorozat összes kötetét kiadja, aztán ki tudja, lehet, hogy további részleteit is megismerhetjük ennek az óriási, fura világnak.

 

Oldboy

Garon Tsuchiya és Nobuaki Minegishi mangája 1996 és 1998 között 79 fejezetben, mintegy 1600 oldalon mesélte el a tíz évre egy szobába zárt, majd bosszúhadjáratot indító férfi sokkolóan tragikus történetét. 

 

Scott Pilgrim a világ ellen

Bryan Lee O'Malley zseniális képregénysorozata már a magyar képregényes élet újjászületésének kezdetén, még Edgar Wright eszelős filmadaptációja előtt megjelent itthon, 2010 és 2011 között. A film persze le sem tagadhatná képregényes gyökereit, ám az eredeti nyilván jóval komplexebb, viccesebb és komolyabb is, a sok-sok geek őrültség mellett elég rendesen foglalkozik a kamaszkorból épp kinövő fiatal felnőttek tipikus és nyomasztó problémáival. 

 

300

Frank Miller másik, a thermopülai csata spártai hőseinek nem túl hitelesen, de kétségkívül hatásosan emléket állító képregénye magyarul is megjelent egy hatalmas, impozáns kötetben - ez azóta a magyar gyűjtők Szent Grálja, ha véletlenül felbukkan, jó drágán cserél gazdát egy-egy példány. Zack Snyder a Sin City farvizén, annak sikerét kihasználva készítette el a képregény vizualitását ügyesen megidéző, azonos című filmet, ami amellett, hogy jó lett, csomó közismert mémet is szült. 

 

Snowpiercer

A megfagyott világban körbe-körbe robogó vonat a francia Jacques Lob és Jean-Marc Rochette fejéből pattant elő, a 80-as évek elején. A Le Transperceneige 1982-ben jelent meg, majd jóval később, 1999-ben és 2000-ben két folytatás követte, de ezeket már nem Lob, hanem Benjamin Legrand írta.

 

Kingsmen, Ha/ver, Wanted

Mindhárom képregényeredetijét Mark Millar jegyzi. A Kingsmen 2012-ben indult, azaz éppen a 2014-es film előtt, és a minisorozatot azóta még kettő követte. Érdekesség, hogy Millar a 2004 óta alkotott, szerzői képregényei mind egy közös univerzumban játszódnak - a Ha/ver harmadik minisorozata utal is az első Kingsman képregények cselekményére. A "Millarworld" első sorozata a Wanted volt - amihez a vicces, teljesen elvetemült, kanyarodó golyós filmfeldolgozásnak nincs sok köze -, majd utána, 2008-ban jelent meg a Kick-Ass (Ha/ver), amihez több folytatás is készült - magyarul, a Fumax gondozásában épp mostanában jelenik meg a sorozat második kötete.