10 rendező, akinek alig várjuk az idei filmjét

Habár a mozik nálunk még nem nyitottak újra, legalább van mit várni, hiszen a filmvilág számos nagyágyúja a vírus közepette is nagyban dolgozik új alkotásán, amelyek remélhetőleg még az idén el is készülnek. Lássuk hát a tíz legígéretesebb címet és direktort!

Wes Anderson

The French Dispatch
Magyarországi forgalmazó: Fórum Hungary

A végtelen fantáziájú alkotó minden filmjét hatalmas várakozás előzi meg, ami a The French Dispatch esetében csak fokozódik, hiszen ha nem lett volna a koronavírus, már a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon debütált volna, majd a nyáron megtartották volna a hivatalos premiert is. Utóbbi először októberre, majd bizonytalan időre csúszott. A film egyébként a hivatalos ismertető szerint egy fiktív XX. századi francia városban működő amerikai újság (a címbeli The French Dispatch) újságíróihoz szóló szerelmes levél, ami a magazinban publikált sztorikból áll össze.


És természetesen nem maradhat el az Anderson-filmektől már megszokott sztárparádé sem. A The French Dispatch-ben többek közt a következő színészek játszanak:

Timothée Chalamet, Saoirse Ronan, Elisabeth Moss, Léa Seydoux, Owen Wilson, Frances McDormand, Tilda Swinton, Edward Norton, Bill Murray, Christoph Waltz, Willem Dafoe, Adrien Brody, Benicio del Toro, Liev Schreiber, Anjelica Huston, Jason Schwartzman és Jeffrey Wright.

Jane Campion

The Power of the Dog
Magyarországi forgalmazó: Netflix

Az Oscar-díjas új-zélandi rendezőnő legutóbb 2009-ben jelentkezett nagyjátékfilmmel, a Fényes csillag című John Keats-életrajzzal, azóta csak A tó tükre című, mellesleg kiváló sorozat két évadát láthattuk tőle, szóval a rajongói már nagyon ki vannak éhezve. Az alkotó új filmjét Thomas Savage 1967-es, az Édentől keletre és a Brokeback Mountain eredetijéül szolgáló Közel s távol világát idéző regénye, a The Power of Dog alapján forgatta, amelyben két fivér – aki közösen vezet egy hatalmas montanai ranch-et – egymás ellen fordul, miután az egyikük megnősül. A testvéreket Benedict Cumberbatch és Jesse Plemons formálják meg, de szerepel a filmben Kirsten Dunst, Thomasin McKenzie, Keith Carradine, Frances Conroy és Kodi-Smit McPhee is.

Campion a 2014-es Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon. Forrás: Pascal Le Segretain / Getty Images

 

Leos Carax

Annette
Magyarországi forgalmazó: Amazon Prime Video

A francia rendező nem jelentkezik túl gyakran nagyjátékfilmmel, de ahogy azt legutóbbi őrülete, a 2012-es Holy Motors is bizonyítja: mindig meg tudja lepni a közönségét. Első angol nyelvű munkájának különlegessége, hogy egy olyan filmmusical, amiben egyáltalán nem lesznek prózai párbeszédek – mindent dalban mondanak el, amely dalokat nem mellesleg a Sparks nevű együttesből ismert testvérpár, Ron és Russell Mael írtak.


Ha mindehhez hozzátesszük, hogy a két főszerepet az az Adam Driver és Marion Cotillard játssza, akik már a Házassági történetben, illetve a Búcsúdalban és a Kilencben is bebizonyították, hogy tudnak énekelni, megkockáztatjuk, hogy az Annette dalai a Spotify-listánkra is befészkelik majd magukat. A film egyébként egy provokatív standuposról és operaénekes feleségéről szól, akiknek az élete fenekestül felfordul, amikor megszületik a kislányuk. A gyerekről (a címbeli Annette-ről) ugyanis kétéves korában kiderül, hogy különleges képességekkel rendelkezik… Az Annette-ben Driver és Cotillard oldalán megjelenik az Agymenők Howardja, Simon Helberg is.

Joel Coen

The Tragedy of Macbeth
Magyarországi forgalmazó: nem ismert.

Ethan és Joel Coen mindig együtt írták és rendezték a filmjeiket (még akkor is, amikor pályájuk elején az egyikük rendre csak producerként volt kiírva), most viszont az idősebb testvér egy szóló projekttel jelentkezik – ami már önmagában szenzáció (bár reméljük, nem jelent végleges szakítást). Ezen az érdekességen túlmenően egy ezredik Macbeth-feldolgozás ugyan még nem feltétlenül lenne izgalmas, de Coen Lady Macbeth-jét a felesége, Frances McDormand, Macbeth-jét pedig Denzel Washington alakítja. A közelgő alkotás további különlegessége, hogy teljes egészében fekete-fehérben forgatták (méghozzá nem más, mint Bruno Delbonnel, olyan korábbi Coen-művek operatőre, mint a Llewyn Davis világa vagy a Buster Scraggs balladája). Ja, és a filmben másik nagy kedvencünk, Brendan Gleeson is szerepel (ő lesz Duncan király).

Joel Coen és Frances McDormand a 2015-ös Római Filmfesztiválon. Forrás: Vittorio Zunino Celotto / Getty Images

 

Bradley Cooper

Maestro
Magyarországi forgalmazó: Netflix

Bradley Cooper Maestróját jócskán megelőzte a híre, hiszen már 2018 óta fejlesztik. Eleinte úgy volt, hogy az Oscar-díjas Josh Singer (Spotlight, A Pentagon titkai) és Bradley Cooper forgatókönyvét Martin Scorsese fogja megrendezni, de ő átadta a direktori széket Coopernek, így most a Másnaposok sztárja írta és rendezi az alkotást, ő az egyik producere, és ő lesz a főszereplője is (amely felállás már egyszer elég jól bejött a Csillag születik remake-ben). Scorsese pedig Steven Spielberggel együtt producerként vesz részt a munkálatokban.

Mulligan és Cooper a 2015-ös Tony-gálán. Forrás: Kevin Mazur / Getty Images for Tony Awards Productions

 

A Maestro harminc évet felölelve a nagy amerikai zeneszerző, Leonard Bernstein (West Side Story) és felesége, Felicia Montealegre (Carey Mulligan játssza) összetett kapcsolatát mutatja be, ami 1946-ban egy partin való találkozással kezdődött, szokatlan módon két eljegyzéssel folytatódott, és egy 25 évig tartó házasságban és három gyermekben végződött. Érdekesség, hogy mivel a Maestro élvezi a Bernstein-örökösök támogatását, sikeresen lenullázta azt a rivális projektet, amelyben Jake Gyllenhaal játszotta volna Bernsteint, a rendező pedig Cary Joji Fukunaga lett volna.

Tom McCarthy

Stillwater
Magyarországi forgalmazó: nem ismert.

Ha már szóba került az Oscar-díjas Josh Singer, jó tudni, hogy szintén Oscar-díjas alkotótársa, a Spotlight: Egy nyomozás részleteit író és rendező Tom McCarthytól is várható idén új produkció. Habár McCarthy korábban rendezett már érzékeny, édes-bús alkotásokat (Az állomásfőnök, A látogató) és egy kifejezetten vicces, elvarázsolt opust is (A cipőbűvölő), ezúttal a Spotlight által kijelölt nyomvonalon halad tovább, és ismét egy bűnügyet állít a középpontba. Matt Damon és Abigail Breslin főszereplésével egy olyan apát mutat be, aki Oklahomából Franciaországba utazik, ahol a lányát gyilkosság miatt tartóztatták le. A szűkszavú ismertető alapján a sztori eléggé emlékeztet a 2007 és 2015 zajlott, nagy port kavart Amanda Knox-ügyre (az amerikai diáklányt egyik Erasmus-os lakótársa megölésével vádolták az olasz hatóságok), de többet egyelőre nem lehet tudni a filmről.

Josh Singer és Tom McCarthy 2016-ban a Spotlight forgatókönyvéért kapott Oscarjaikkal. Forrás: Kevork Djansezian / Getty Images

 

Adam McKay

Don’t Look Up
Magyarországi forgalmazó: Netflix

Adam McKay (A híres Ron Burgundy legendája, Taplógáz, Tesó-tusa, Pancser police, A nagy dobás, Alelnök) közelgő filmjéről annak idején azzal a címmel számoltunk be, hogy Hollywood összes sztárja szerepelni fog benne – és nem túloztunk. A Don’t Look Upban játszik többek közt

Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Cate Blanchett, Meryl Streep, Timothée Chalamet, Jonah Hill, Ariana Grande, Himesh Patel, Matthew Perry, Tyler Perry, Melanie Lynskey, Ron Perlman és Chris Evans.

A filmben pedig az alkotó a jelek szerint vegyíti korábbi tapló humorú komédiái és későbbi, Oscar-díjas alkotásai stratégiáját, azaz okos és humoros szatíraként jeleníti meg, ahogy két nem túl elismert csillagász egy médiaturné során próbálja meg figyelmeztetni az emberiséget, hogy egy aszteroida fél éven belül el fogja pusztítani a Földet – de az emberek nem igazán akarnak hinni nekik.


Ridley Scott

The Last Duel
Magyarországi forgalmazó: Fórum Hungary

Ridley Scott 83 évesen sem érzi úgy, hogy pihennie kéne, ennek megfelelően idén elvileg két filmet is láthatunk majd tőle (a The Last Duel mellett a Gucci-gyilkosságról szóló Guccit, de annak még nem fejezték be a forgatását). A másik örömteli hír, hogy a The Last Duelben újra egyesíti erőit a két jó barát és alkotótárs, Ben Affleck és Matt Damon, és a Good Will Hunting forgatókönyvírói Oscarja után több mint húsz évvel ismét írtak közösen egy filmet, amiben mindketten szerepelnek is.

Így örült annak idején Damon és Affleck a Good Will Huntingért kapott Oscarnak. Forrás: Evan Agostini / ImageDirect / Getty Images

 

És a jó hírek sorának ezzel nincs vége: a készítők ugyanis odafigyeltek az új idők szavára, és hogy ebben az alapvetően férfi központú műben azért a női szemszög is megjelenjen, az Affleck–Damon duó mellé bevették harmadik forgatókönyvírónak a kiváló Nicole Holofcenert (Jóbarátnők, Exek és szeretők, Megbocsátasz valaha?). A forgatókönyv Eric Jager The Last Duel: A True Story of Trial by Combat in Medieval France (Az utolsó küzdelem: Egy párbaj útján történő ítélkezés igaz története a középkori Franciaországban) című tényregényén alapul, ami a XIV. századi Franciaországban játszódik, és az utolsó olyan dokumentált küzdelemről szól, amit elfogadtak bírósági ítéletként.

Ridley Scott és Matt Damon a 2016-os Palm Springs-i Filmfesztiválon. Forrás: Jeff Vespa / Getty Images for PSIFF

 

A(z igaz) sztori szerint ugyanis egy Jean de Carrouges nevű nemes lovag azzal vádolta meg fegyverhordozóját, Jacques Le Grist, hogy amíg ő háborúzni volt, az megerőszakolta a feleségét, Marguerite-et. A korabeli szokások szerint nem lehetett bíróságon dönteni az esetről, mivel nem voltak szemtanúk, ezért párbajra került sor a két férfi között, és a végén annak adtak igazat, aki Isten akaratából életben maradt. A férj esetében nemcsak a saját élete volt a tét, hanem a feleségéé is, hiszen amennyiben ő veszít, az asszonyt máglyán égetik el hamis tanúzásért. A filmben Jean de Carrougest alakítja Damon, felesége, Marguerite Jodie Comer (Megszállottak viadala) lesz; az erőszaktevő (?) Jacques Le Grist Adam Driver hozza, míg Ben Affleck – vélhetően egy mellékszerepben – IV. Károly királyt formálja meg. Elég jól hangzik!

Steven Spielberg

West Side Story
Magyar forgalmazó: Fórum Hungary

A fent már említett Leonard Bernstein-életrajzi film, a Maestro ötlete a jelenleg a produkción producerként munkálkodó Spielberg fejéből pattant ki, méghozzá akkor, amikor elkezdett dolgozni az 1957-es Bernstein-musical, a West Side Story új feldolgozásán – vagy úgy is mondhatnánk, hogy az 1961-es filmverzió remake-jén. Spielberg neve ugyan nagyon sokak számára egyet jelent a nagybetűs mozival, de azért egy tíz Oscar-díjas klasszikus újragondolása talán még neki is nagy falat. Ám ha valaki alkalmas rá, hogy újramesélje ezt a multikulturális, modern Rómeó és Júliát, az ő, hiszen a Bíborszín miatt tudható, hogy megvan benne a kellő érzékenység a kisebbségek problémáinak megjelenítéséhez.

A mester ráadásul hajlandó kockázatot is vállalni, és egy szimpatikus húzással Ansel Elgort (Csillagainkban a hiba, Nyomd, Bébi, nyomd!) Tonyja mellett a két női főszerepet egy-egy viszonylag ismeretlen és egy totál ismeretlen latinó tehetségnek adta (a Mariát alakító Rachel Zegler egy teljesen kezdő 17 éves diáklány, Anita megformálóját, Ariana DeBose-t pedig korábban csak a The Prom – A végzős bálban láthattuk). Főhajtásként az eredeti film előtt az új West Side Storyban szerepel a régi mű Anitája, Rita Moreno is.

Olivia Wilde

Don’t Worry Darling
Magyar forgalmazó: nem ismert.

A 2109-es Éretlenségivel Olivia Wilde, a Doktor House egykori 13-asa meggyőzően bizonyította, hogy rendezni is tud. Az okos és szatirikus tinivígjáték után az alkotó ismét összeállt Katie Silberman forgatókönyvíróval, ám ezúttal egy ötvenes években játszódó pszichothrillert forgattak. A sztoriról mindössze annyit tudni, hogy egy boldogtalan háziasszonyról szól, aki azonban nem pusztán az ötvenes években, hanem egy utópisztikus kommunában él, és elkezd gyanakodni, hogy a csillogó felszín mögött sötét titkok lappanganak. Ennyi alapján a Don’t Worry Darling akár A stepfordi feleségek feldolgozása is lehetne, de a stáblistán nincs feltüntetve Ira Levin könyve, szóval majd meglátjuk. Annyi biztos, hogy a szereplők közt ott találjuk Florence Pugh-t, a zene világából egyre magabiztosabban a színészet felé tendáló Harry Stylest, magát a rendezőnőt és Chris Pine-t is.

Olivia Wilde 2019-ben az Éretlenségi Amerikai Filmakadémia által szervezett vetítésén. Forrás: Lars Niki / Getty Images for The Academy Of Motion Picture Arts & Sciences

 


További jelentős filmesek, akiknek a tervek szerint szintén találkozhatunk 2021-ben új munkájával:

  • Paul Thomas Anderson (Soggy Bottom),
  • George Miller (Three Thousand Years of Longing),
  • Steven Soderbergh (No Sudden Move)
  • Terrence Malick (The Way of the Wind)
  • David O. Russell
  • Rebecca Hall (a színésznő Passing című rendezői bemutatkozása iránt máris hatalmas az érdeklődés; egyelőre a Sundance-en lehetett látni)
  • Andrea Arnold (a Cow egy két tehén mindennapjait bemutató dokumentumfilm)
  • Halle Berry (Bruised című direktori debütálásában ő játssza a főszerepet is).


Figyelmeztetés: a koronavírus miatt a fenti filmek premierjei csúszhatnak (a Variety eredeti válogatásában például szerepelt Lana Wachowski is a Mátrix 4-gyel, de a cikk megjelenése után kiderült, hogy azt majd csak 2022-fogják bemutatni). Ezenkívül figyelmetekbe ajánljuk ezt a korábbi összeállításunkat, amelyben már felsoroltunk jó pár 2021-es filmet, amit várunk. Itt pedig arról írtunk, melyek az idei év legjobban várt sorozatai.


(via Variety)