10 sztár, akikből majdnem Superman lett

Stallone, Nicolas Cage, Jude Law, sőt, Will Smith is esélyes volt egy időben az Acélember szerepére.

Ma már minden képregényrajongónak evidens, hogy Henry Cavill alakítja Supermant a Warner blockbustereiben, régen pedig Christopher Reeve hordta a vörös alsógatyát, meg persze a kultikus, S-betűs dresszt. Nem volt azonban ez mindig így: össze is szedtünk 10 olyan sztárt a Movieweb cikke alapján, akikről álmunkban sem gondoltuk volna, hogy valamikor komoly esélyesek voltak egy Superman-film főszerepére.

1. Robert Redford

Hihetetlen, de igaz: a Sundance filmfesztivál alapítója, a Butch Cassidy, Az elnök emberei és számos másik kultfilm sztárja nem akarta elvállalni az 1978-as Superman főszerepét, azzal az indokkal, hogy Richard Donnerék akkor keresték meg, amikor még nem volt épkézláb forgatókönyv sem. De Paul Newman sem kért a filmből, pedig neki Superman mellett Jor-Elt és Lex Luthort is felajánlották.

2. Sylvester Stallone

Az 1976-os Rocky sikere után Sylvester Stallonénak is felajánlották az Acélember szerepét – ráadásul őt nem is nagyon kellett volna kitömni kamu izmokkal. A hollywoodi legendárium szerint viszont a a Superman apját, Jor-Elt alakító Marlon Brando hallani sem akart arról, hogy egy bokszkesztyűs muszklimiskával dolgozzon együtt, ezért állítólag személyesen vétózta meg Stallone felvételét a stábba.

3. Ben Affleck

Ben Afflecket a 2006-os Hollywoodland című krimiben láthattuk szuperhősmaskarában, mivel itt ő játszotta George Reevest, az '50-es évek tévés Supermanjét. A jelenleg épp Batmant alakító színész neve viszont már jóval korábban, a '90-es években felmerült, mint egy grandiózus Superman-adaptáció lehetséges főszereplője: régi jóbarátja, Kevin Smith akarta megfilmesíteni Superman Lives címmel az ekkoriban Magyarországon is megjelent Superman halála-sztorit. A Shop Stop rendezője azonban hiába volt legendásan nagy képregényrajongó, a forgatókönyve nem kellett a Warnernek, és a Superman Lives munkálatait végül TIm Burtonnel kezdte el a stúdió.

4. Nicolas Cage

A két Batman-filmet levezénylő Tim Burton és Nicolas Cage közös Superman-tervezetére elég sokat költött a Warner, mielőtt lelőtték volna a produkciót. Cage-nek például már szuperhősruhája is volt, ami azért olyan fura, robotszerű gúnya, mert Clark Kent a feltámadása után csak egy kryptoni mesterséges intelligencia segítségével tudott életben maradni, ami egyfajta bizarr, élő gépszövetként kapcsolódott volna rá. Sajnos ebből a mozifilmből sem lett végül semmi.

5. Josh Hartnett

A Sin City és a Pearl Harbor sztárja egy 2014-es interjújában mesélt arról, hogy a 2006-os Superman visszatér előkészítésekor a Warner stúdió egy 100 millió dolláros ajánlattal kereste meg: ennyit kapott volna egy új Superman-trilógia főszerepéért. Hartnett azonban nem vállalta el, mert nem akarta, hogy beskatulyázzák a nézők valami alsógatyás bohócnak. Nagyjából ugyanekkor mondott nemet Batman és Pókember szerepére is  – valószínűleg azóta is bánja.

6. Brendan Fraser

Miután Kevin Smith és Tim Burton sem csinálhatta meg a maga Superman-filmjét a Warnernél, a 2000-es évek elején J.J. Abrams írt a stúdiónak egy forgatókönyvet Superman: Flyby címmel, a gonosz kryptoni nagybácsi, Kata-Zor főszereplésével, és egy űrlény Lex Luthorral! A filmet eredetileg McG rendezte volna, akit később lecseréltek Brett Ratnerre. 2008-ban Brendan Fraser a New York-i Comic Conon mesélte el, hogy megkeresték Superman szerepével, de nemet mondott, mert úgy érezte, a Múmia-filmek teljesen kifacsarták, belefáradt a filmezésbe.

7. Ashton Kutcher

Fraser kiesése után Ashton Kutcher lett kiszemelve a Superman: Flyby főszerepére, de őt már nem McG, hanem a helyére érkező Brett Ratner hallgatta meg a castingon. Lois Lane szerepét Keri Russell kapta volna meg, aki a J.J. Abrams Felicity című sorozatában volt korábban főszereplő.

8. David Boreanaz

Forrás: shazick / DeviantArt

 

A Buffy és a Dr. Csont sztárja, David Boreanaz is Abrams közbenjárására került be a lehetséges Supermanek közé, de végül ő is nemet mondott a Flyby főszerepére, mert inkább a Buffy spin off szériájára, az 1999 és 2004 között futó Angel sorozatra akart koncentrálni.

9. Will Smith

Ahogy Idris Elba neve mostanában rendszeresen szóba került új James Bondként, tizensok éve Will Smith-t is megkereste a Warner stúdió Superman szerepével. A sztár 2008-ban mesélt erről az MTV-nek, ekkor mondta el azt is, hogy azért nem vállalta be a filmet, mert épp akkor mutatták be a Wild Wild Westet (ekkor még abban reménykedtek, hogy kasszasiker lesz, amire majd egy egész franchise-t fel lehet majd építeni), ő pedig nem akarta, hogy összekeveredjenek a nézők fejében a hollywoodi hősök.

10. Jude Law

A fentebb már sűrűn emlegetett Flyby projekt idején Brett Ratnerék még Jude Law-t is megkörnyékezték egy Superman-trilógiával kapcsolatos ajánlattal, holott még az első film forgatókönyve sem volt kész. A jelmez viszont már igen, 2015-ben Jude Law el is mesélte, hogy felpróbálta otthon: saját bevallása szerint veszettül jól állt neki, de aztán szépen elcsomagolta és visszaküldte a Warnernak a piros köpenyt meg az S-betűs hacukát. Hogy miért? Nem akarta, hogy olyan kultfilmek után, mint a Gattaca, az eXistenZ vagy az Ellenség a kapuknál a hátralévő életét úgy élje le, mint „a fickó, aki egyszer Supermant alakított”, és akire minden kisgyerek megharagszik, miután meglátják az utcán, hogy rágyújtott egy cigire.