10 sztár, akinek Oscar bácsi nem gyütt, pedig nagyon megérdemelték volna

Robert Downey Jr., Jim Carrey, Jake Gyllenhaal, Keanu Reeves, Edward Norton, Glenn Close és Amy Adams sem kapta még meg az aranyszobrocskát – rajongóik legnagyobb bánatára.

Robert Downey Jr.

„Sose nyomjál full kretént! Nem hiszed el? Kérdezd Sean Pennt! 2001, Nevem Sam. Full kretén volt, Oscar bácsi meg nem gyütt!” – Robert Downey Jr. Kultikussá vált szavai voltak ezek a 2008-as Trópusi viharban, amiben egy olyan színészt alakított, aki azért operáltatta át feketévé magát, hogy könnyebben megszerezhesse az Oscar-díjat. Vicces fricska volt ez a Filmakadémia felé Ben Stilleréktől, és persze egy igencsak önironikus mondat Robert Downey Jr.-tól, akit a Chaplinért legjobb főszereplőnek, a Trópusi viharért pedig legjobb mellékszereplőnek jelöltek – de Oscar bácsi végül neki sem gyütt.

Jake Gyllenhaal

Hollywood egyik legfelkapottabb színésze, Jake Gyllenhaal a Túl a barátságon egyik meleg cowboyaként volt nagy esélyes az Oscar-díjra legjobb mellékszereplő kategóriában 2006-ban, ám itt végül George Clooney nyert a Sziriánával. A Gyllenhaal-rajongók persze valószínűleg már a Donnie Darkóért, az Éjjeli féregért és az Éjszakai ragadozókért is odaadták volna a 38 éves sztárnak az aranyszobrocskát.

Jim Carrey

Az 57 éves Jim Carrey elég régóta keményen dolgozik azon, hogy ne minden idők legviccesebb, gumiarcú komikusaként emlékezzen majd rá az utókor. A Truman Show, az Ember a Holdon vagy az Egy makulátlan elme örök ragyogása mind-mind olyan alkotások voltak, amelyekben a komoly, drámai színész énjét is megmutatta – de még csak az Oscar-jelölésig sem jutott el velük, hiába lett mindegyik kultfilm! Szerencsére a Golden Globe-díjakat odaítélő újságírók nem voltak vele ilyen kőszívűek: a Truman Show és az Ember a Holdon főszerepéért is kapott egy-egy Aranyglóbuszt.

Keanu Reeves

A Port.hu-olvasók egyik kedvenc színésze azért nemcsak a Mátrix-trilógiát forgatta le egy rakás romkom után, voltak nagyon jó drámai alakításai is, amikért legalább egy legjobb mellékszereplő Oscar-jelölést kaphatott volna. Ilyen volt többek között az 1991-es Otthonom, Idaho, amiben Reeves egy narkolepsziában szenvedő, meleg férfi prostituált (River Phoenix) szerelmét alakította. De hasonlóan emlékezetes volt a szintén '91-ben bemutatott Holtpont című filmje is, amiben egy szörfös rablók közé beépült FBI-ügynököt játszott, aki életre szóló barátságot kötött a forrófejű bandavezérrel (őt Patrick Swayze alakította, szintén igen kiválóan).

Edward Norton

Norton többször is karnyújtásnyira volt az Oscar-díjtól, de sajnos a mai napig nem kapta meg. Pedig jelölték az 1996-os Legbelső félelemért, az 1998-as Amerikai história X-ért, és a 2014-es Birdmanért is – csakhogy végül Cuba Gooding kapta meg az aranyszobrot a Jr. Jerry Maguire - A nagy hátraarcért, Roberto Benigni Az élet szépért illetve J.K. Simmons a Whiplash-ért. Én mondjuk a Harcosok klubjáért is jelöltem volna Nortont, minimum a mellékszereplő kategóriában!

Glenn Close

Míg Meryl Streepnek már van három Oscar-díja, „ikertornya” és egyben az egyik legjobb barátnője, Glen Close még nem kapott egyet sem. Holott idén már hét alkalommal jelölték – így Glenn Close az Oscar-gálák egyik legnagyobb vesztese. Már az 1982-es Garp szerint a világ után esélyes volt a legjobb mellékszereplő díjára (itt a címbéli Garp anyját alakította), aztán egy évvel később A nagy borzongással is, és az 1984-es Őstehetséggel is. Az 1987-es Végzetes vonzerő című thriller után is jelölték (ebben Michael Douglasszel lépett félre), majd egy évre rá a Veszedelmes viszonyok című kosztümös dráma intrikus de Merteuil márkinőjeként is esélyes volt a díjra. Később jelölték a 2012-es Albert Nobbs főszerepéért (itt egy komornyikruhába bújt nőt alakított), de végül egyikért sem kapta meg az áhított aranyszobrocskát. Talán majd idén, a 2017-es A férfi mögött lesz az, amiért végre elismeri az Akadémia is a tehetségét?

Michelle Pfeiffer

Michelle Pfeiffer is az Oscar-gálák egyik nagy vesztesének számít, hiszen három igen remek filmért jelölték – de egyik alkalommal sem nyert. A Veszedelmes viszonyok premierjét követő évben Glenn Close-hez hasonlóan ő is díj nélkül maradt: az erkölcsös életet élő Madame de Tourvelt alakította a filmben, de végül Geena Davis kapta az Oscart Az alkalmi turistáért. 1990-ben az Azok a csodálatos Baker fiúk hozhatott volna neki Oscart, ám abban az évben Jessica Tandy nyert a Miss Daisy sofőrjével. Michelle Pfeiffer a harmadik jelölését az 1992-es A szeretet földje főszerepéért kapta, de az Akadémia végül Emma Thompsont és a Szellem a házbant ítélte jobbnak.

Sigourney Weaver

Bár Sigourney Weavert hajlamosak vagyunk mindig az Alien-filmek, a Szellemirtók 1-2 és az Avatar sztárjaként emlegetni, a '80-as években több emlékezetes filmet forgatott, háromért ráadásul Oscar-díjra is jelölték. Igaz, ezek közül az egyik pont A bolygó neve: Halál volt, amivel végül nem nyert, mert 197-ben Marlee Matlin lett a legjobb  női főszereplő az Egy kisebb isten gyermekeivel. 1989-ben Weavert két kategóriában is jelölték: főszereplőként a Gorillák a ködbennel nyerhetett volna, mellékszereplőként pedig a Dolgozó lánnyal, de végül Jodie Fosteré és Geena Davisé lett az aranyszobrocska.

Jessica Chastain

Szegény Jessica Chastaint a mai napig összekeverik Ron Howard lányával, Bryce Dallas Howarddal, pedig nem sok hasonló filmben szerepeltek. 2012-ben A segítségért őt és a film másik sztárját, Octavia Spencert is jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriában – ahol végül Spencer nyert. Egy évre rá Chastain a Zero Dark Thirty - A Bin Láden hajszával már a legjobb női főszereplő Oscar-díjára volt esélyes, ám a trófeát végül Jennifer Lawrence vihette haza a Napos oldal főszereplőjeként.

Amy Adams

Amy Adamst saját bevallása szerint Sacha Baron Cohen feleségével, Isla Fischerrel szokták az utcán összekeverni, de beleesett ebbe már a hibába Lady Gaga is! Pedig Adams hihetetlenül jó színésznő, ami abból is látszik, hogy az Ocar-ceremóniák méltánytalanul elhanyagolt, nagy vesztese: korábban ötször jelölték (Junebug, Kétely, A harcos, The Master, Amerikai botrány), de még egyszer sem ment haza aranyszoborraal a gála végén. Talán idén végre őt is díjazzák az Alelnökért?

 

Nyitókép (Glenn Close) forrása: Slaven Vlasic / Getty Images for Clase Azul.