10 videoklip, amiben híres színészek játszanak

Nem csak Christopher Walken vitt már el a hátán egy videoklipet, sőt! Kihagytuk a Fatboy Slim-klipet, de cserébe összegyűjtöttünk tíz olyan jóféle videót, amihez filmszínészek adták arcukat és egyéb testrészeiket. A teljesség igénye nélkül.

Johnny Depp - Tom Petty and the Heartbreakers: Into the Great Wide Open , 1991

 

Az amerikai rockegyüttes, Tom Petty and the Heartbreakers 1991-es albumának címadó dalából készült klipet az MTV-n (Music Television) felnövő generáció valószínűleg kívülről fújja. Amiért szerepel nálunk a videó, az természetesen Johnny Depp, aki itt még pályája elején járt, és nyoma sem volt a mostanában a fejét elborító őrületnek. A klipben egy rockegyüttes énekesét alakítja, rajta kívül szerepel még Gabrielle Anwar, mint barátnője, Faye Dunaway, mint az együttes menedzsere, és aki figyel, az még Matt LeBlanc-t is felfedezheti a videó zárójelenetében: ő a pasas, akit tetoválnak.

 

Gary Oldman – Guns N' Roses: Since I Don't Have You, 1994



Ebben a fájdalmasan rossz klipben kapott szerepet Gary Oldman, aki a klip elkészítésének idején az ügyeletes gonosz volt, és itt sem hazudtolta meg magát. A szám, ami egy feldolgozás (eredeti: Skyliners, 1958) az együttes The Spaghetti Incident? című lemezén jelent meg 1994-ben. A kisfilmet elnézve az az érzésünk támadt, hogy az együttes tagjainak kizárólagos célja a modellcsajokkal való enyelgés volt, és nagyjából egyáltalán nem érdekelte őket, milyen lesz a végeredmény. Azért raktuk be mégis, mert egyrészt a nosztalgia nagy úr, másrészt mert marhára szeretjük ezt a számot.

 

Kovács Lajos – Radiohead: Karma Police, 1997



Az a tény, hogy a Radiohead OK Computer című albuma már húszéves, tanult kollégám szerint csak egyet jelenthet: vén szarok vagyunk. A zseniális együttes zseniális albumának zseniális számához készült zseniális klipet Jonathan Glazer rendezte, aki abban az évben elnyerte az MTV "Év rendezője" díját ezzel a klippel, valamint a Jamiroquainak forgatott Virtual Insanityvel. Glazer egy interjúban elárulta, hogy a klip koncepcióját a Radiohead előtt Marilyn Mansonnak is felvázolta, de neki nem tetszett. És hogy hogyan került bele egy magyar színész a Radiohead klipjébe? Ezt a kérdést a Velvet is körüljárta 2007-es cikkében: Jonathan Glazer látta Kovács Lajost a Woyczek című filmben (Szász János), és egyik nap felhívta, hogy el tudna-e repülni másnap Londonba, hogy leforgassák vele a klipet. Kovács igent mondott, a többi pedig már történelem. Nagyon kemény volt a forgatás, három éjszakán át tartott, rettentő hidegben. Bár Kovács maratonokat futott az idő tájt, mégis iszonyú nehéz volt számára a munka, három éjszakán át kellett a kemény aszfalton futnia. A klipet látva azonban minden egyes lépés megérte.

Angelina Jolie – The Rolling Stones – Anybody Seen My Baby?, 1997



A szám a Rolling Stones 1997-es Bridges to Babylon című albumán szerepel, a klipben Angelina Jolie színésznőként még viszonylag ismeretlen volt, inkább modellkedésből élt. A klipben egy sztriptíztáncosnőt alakít, aki show-ját félbehagyva elkezd kóborolni New York utcáin. Ahogy Mick Jagger önéletrajzi írásából kiderül: vonzódott Jolie-hoz, aki ekkor már házas volt, és nemet mondott az énekesnek. Jolie egyébként játszott Lenny Kravitz klipjében, a Stand By My Womenben, valamint Meat Loaf (Rock and Roll Dreams Come Through), és a Lemonheads (It’s About Time) klipjeiben is.

 

Zach Galifianakis – Fiona Apple: Not About Love, 2006

 

Az amerikai dalszerző-énekesnő, Fiona Apple a görög származású komikus-színészt kérte fel nagyszerű albuma, az Extraordinary Machine egyik számának kisfilmjére. Az énekesnő azért választotta Galifianakist, mert látott egy videót, amiben a színész egy Anita Baker-dalt tátog el, ekkor döntött mellette. Galifianakis itt is hozza a tőle már jól megszokott hülye-mozgást, vicces arckifejezést, de közben szinte végig nem vagyunk biztosak abban, hogy ő most viccel, vagy komolyan veszi magát. A videoklipet Michael Blieden rendezte, egyetlen nap alatt vették fel Galifianakis lakásában és a környéken.

 

Bruce Willis – Gorillaz: Stylo, 2010



 

Az együttes 2010-es, harmadik stúdióalbumának, a Plastic Beachnek egyik számából forgatta a videoklipet a kaliforniai sivatagban Bruce Willis-szel. Ez volt az első videó, amiben a Gorillaz „tagjait” 3D-s CGI animációban ábrázolták. A klipet Grammy-díjra is jelölték, amit végül nem ők, hanem Lady Gaga Bad Romance című klipje nyert el. Bruce Willisnek a videóra nem kellett nagyon sok új színészi eszközt beújítania, nagyon jól elboldogult azzal a maximum három fajta nézéssel, amit filmjeiben is kamatoztatni szokott, na, de nem is ezért szeretjük őt. A rendőrt a szintén színész, Jason Nott játssza.

 

Seth Rogen, Elijah Wood és sokan mások - Beastie Boys: Make Some Noise, 2011

 

 

A Beastie Boys 2011-es albumán, a Hot Sauce Committee Part Two-n szerepelt a szám, ami zseniális lett, ahogy a hozzá tartozó videoklip is. A játékos kedvű olvasók innentől kezdve ne olvassák a cikket, hanem nézzék meg a videoklipet, és számolják meg, hány hírességet fedeznek fel benne! A videó egyébként az 1987-es (You Gotta) Fight for Your Right (To Party!) szám folytatása, és olyan színészek szerepelnek benne, mint Seth Rogen, Danny McBride és Elijah Wood, akik a hip hop együttes (akkor még) három tagját személyesítik meg. De ez még nem minden(ki): Will Arnett, Rainn Wilson, Jason Schwartzman, Mary Steenburgen, Ted Danson, Amy Poehler, Steve Buscemi, Chloë Sevigny, Maya Rudolph, Kirsten Dunst, David Cross, Orlando Bloom, Will Ferrell, John C. Reilly és Jack Black kaptak szerepet. Van a számnak egy félórás verziója is, amiben további hírességek bukkannak fel: Susan Sarandon, Rashida Jones, Stanley Tucci, Amy Poehler, Mary Steenburgen, Alicia Silverstone, Laura Dern, Milo Ventimiglia and Martin Starr. Additional performers include Adam Scott, Roman Coppola, Shannyn Sossamon, Jody Hill, Dan Aykroyd, Mike Mills, Arabella Field, Alfredo Ortiz és Silvia Šuvadová.

 

Daniel Radcliffe - Slow Club: Beginners, 2012



 

A Slow Club nevű sheffieldi indie folk-rock duó 2012-es videoklipjében Daniel Radcliffe-et kérte fel, hogy szerepeljen a Beginners című számhoz készülő klipben. Ha valaki számára kérdéses volt, hogy Radcliffe valóban jó színész-e, akkor ez a videoklip is segíthet megadni rá a választ: igen, jó. Legalábbis szerintünk. A Lucy Needs által rendezett kisfilmben Radcliffe nagyszerűen játssza el a magát a sárga földig leivó férfit, bár ez valószínűleg jutalomjáték volt számára. Többek között azért is, mert a színész imádja az együttes zenéjét, olyannyira, hogy személyesen ő készített a duóval interjút, amelyet a Time Out jelentetett meg.

 

Shia LaBeouf – Sigur Rós: Fjögur píanó, 2012

 

Az izlandi Sigur Rós 2012-ben jelentette meg Valtari című albumát, amelyhez az együttes egy érdekes filmes kísérletet is csinált: tizenkét filmrendezőt kértek fel, hogy forgassanak egy-egy klipet az albumon szereplő számaikhoz. Minden rendező 10000 dollárt és szabad kezet kapott a projektre, és egyetlen utasítást, útmutatást sem kellett figyelembe venniük. A The Valtari Mystery Film Experiment eredményeképpen jött létre az a klip, melyet Alma Har'el rendezett és Shia LaBeouf valamint Denna Thomsen játssza a főszerepet. A kisfilm erősen korhatáros, ezért nem is rakjuk be, viszont a kíváncsiak erre a linkre kattintva megnézhetik. A videoklip sokkal közelebb van a művészethez, mint egy átlagos videokliphez, a szereplők pedig testileg és lelkileg is levetkőznek.

A rendező azt nyilatkozta a klipről, hogy kapcsolatai inspirálták: látja, mennyire nehéz egy olyan kapcsolatból kiszállni, ami egyszerre gyönyörű, de halálos. A pillangók azokat a gyönyörű, tökéletes dolgokat szimbolizálják, amik gyorsan meghalnak.

Shia LaBeouf szerepel Sia Elastic Heart című számából készült klipjében is, ezt viszont berakjuk ide, ha valaki nagyon LaBeoufot szeretne nézni:

 



Natalie Portman - Devandra Banhart: Carmensita, 2007

 

Devandra Banhart zenész és képzőművész egyben, zenei stílusát pszichedelikus folknak, avantfolknak, freak folknak is nevezik. Bollywoodi hatású videoklipjében Natalie Portmant láthatjuk, aki a videó elkészítése után randizgatott is a zenésszel. Ez a klip 2007-ben készült, és tíz évre rá, a napokban jött ki egy másik videoklip, amiben Portman játssza a főszerepet: a James Blake My Willing Heart című számához készült kisfilmhez a színésznő egy hónappal szülése előtt állt a kamerák elé. A hihetetlenül intim és megindító videoklip gyönyörű látvány, és aki már volt terhes, az a klipet látva szinte érzi az utolsó hónapokban jellemző mozgást, amikor a babának már egy csepp helye sincs a hasban, és hatalmas dudorok kíséretében próbál forgolódni a méhben.