15 érdekesség a ma 43 éves Drew Barrymore-ról

A kilencvenes évek nem lett volna ugyanaz Drew Barrymore nélkül, aki egy hatalmas mélyrepülés után tért vissza az élvonalba.

1. Az első nagy szerepét az E.T - A földönkívüliben kapta, de ezt megelőzően már ötévesen szerepelt Ken Russell hírhedt szürreális sci-fi-horrorjában. A Változó állapotokban egy amerikai tudós hallucinogén drogokkal kísérletezik magán, hogy a tudatalattit és ezen keresztül az emberi evolúciót kutassa.

2. Nem csoda, hogy Drew Barrymore is színészkedéssel kezdett foglalkozni, egy komoly színészdinasztia tagjaként született 1975. február 22-én. Édesapja John Drew Barrymore, akit a Gunsmoke című westernsorozat tett ismertté a hetvenes években. A nagyapja a legendás John Barrymore, aki az első hangosfilmek jóképű sztárja volt, de az alkohol látványosan tönkretette a karrierjét. Nagymamája sem volt kisebb egyéniség, Dolores Costellót a némafilmek istennőjeként emlegették a maga idejében, de az egész családfája hemzseg a színészóriásoktól.

3. Nemcsak a vérrokonai között találhatók filmcsillagok, mivel forgatásokon nőtt fel, igazából az egész filmvilág a családja. Sophia Loren a keresztanyja lett, Spielberg pedig a keresztapja.

4. Még az E.T bemutatója után műsorvezetőként szerepelhetett a híres Saturday Night Live-ban, abban a negyven éve futó, élő tévéműsorban, ami több hollywoodi komikus karrierjét alapozta meg. Azóta is Barrymore a legfiatalabb színész, aki vezethette a műsort, és ő a második nő, aki betölthette ezt a szerepet.

5. Az édesanyja ágán a nagyszülei magyarok, Ildiko Mako, azaz Jaid Barrymore 1946-ban született Nyugat-Németországban egy menekülttáborban. A szülei a második világháború elől menekültek el Magyarországról, valószínűleg Makóról, de az itt maradt magyar rokonokat egyelőre senkinek sem sikerült felderítenie.

6. Sokan tudják, hogy a sikeres kezdet után hamar félresiklott a színésznő karrierje, mivel már 9 évesen bulizni járt. Édesanyja, aki szintén színészként dolgozott, a legendás Studio 54-be hordta éjszakánként. Nem sokkal később inni és drogozni kezdett, és 13 évesen a rehabon kötött ki. Ennek ellenére sikerült talpra állnia, a mélypontról és az azt követő felépülésről két könyvében is ír részletesen.

7. Bár Stephen Spielberg az E.T. után szárnyai alá vette a fiatal Barrymore-t, és egyfajta apafiguraként volt jelen az életében, a legnehezebb időszakokban nem kért segítséget a rendezőtől. Úgy érezte, majd visszatér, ha megoldja a gondjait, és egy ideig inkább pincérnőként dolgozott bukott gyereksztárként.

8. Tizenkilenc évesen még tele volt lázadó energiákkal, és a születésnapját többek között azzal ünnepelte meg, hogy az interjú közepén felugrott David  Letterman asztalára erotikus táncot lejteni, majd egy óvatlan pillanatban felhúzta a pólóját az idős műsorvezetőnek.

9. Néhány évvel korábban játszotta el a Poison Ivy főszerepét, amiben szexi és manipulatív tinilányként az osztálytársa édesapjára veti ki a hálóját. A színésznő majdnem lecsúszott a szerepről, mivel annak ellenére, hogy a rendező őt szemelte ki, nem jelent meg az első meghallgatáson, és ezután a másodikra is hiába várták. Végül kapott egy harmadik lehetőséget, de addigra már a rendező eldöntötte magában, hogy neki Barrymore kell a szerepre.

10. Amikor Barrymore 24 évesen elvállalt egy meztelen Playboy-fotózást, Spielberg küldött neki egy szép színes patchwork takarót egy üzenettel: Takard el magad!” Jóval később, amikor megszülettek a színésznő lányai, Spielberg lett a keresztapjuk, és amikor Barrymore saját filmet rendezett, ő volt a mentora.

11. Nem csak az asztalra ugrálós interjúja híres, hétévesen egy tévés beszélgetős műsorban csapta ki az asztalra a pótfogait, majd vicsorgott bele foghíjasan a kamerába. A színésznőnek nem sokkal korábban hullott ki néhány tejfoga, ezt akarták volna ideiglenesen eltakarni.

 

12. A kilencvenes évek végétől nem elegédett meg a színésznői szerepkörrel, és producerként is elkezdett tevékenykedni. Nancy Juvonennel megalapították a Flower Films nevű céget, és az egyik első film, amit megfinanszíroztak, a Donnie Darko volt. Bár kezdetben nem hozta vissza a film az árát, azóta hatalmas kult klasszikus lett belőle. Producerként vett részt emellett a Charlie angyalaiban, és a tavaly indult új netflixes sorozatban, a Santa Clarita Dietben, amiben vámpírrá változott kertvárosi feleséget alakít.

13. Bár szereti a színészetet, nem tartja magát nagy színésztehetségnek, mivel többnyire önmagát játszotta a filmjeiben. Amikor a szerelmet kereste, akkor romantikus filmekben szerepelt, mostanában pedig megállapodott édesanyákat játszik. Azt mondja, hogy színészként egyedül akkor feszegette a saját határait, amikor 2009-ben Jackie Kennedy visszahúzódó unokatestvérét játszotta a Grey Gardens című filmben.  

14. A filmezés mellett hobbiként borászattal is elkezdett foglalkozni, elsősorban a gyümölcsös fehérborok a kedvencei. Aki Kalifornia környékén jár, 5500 forintos összegért már beszerezhet egy palack Barrymore bort.

15. 32 éves volt, amikor az ENSZ jószolgálati nagykövete lett, és nemcsak a hírnevét használta fel arra, hogy az éhezőkön segítsen. A saját vagyonából egymillió dollárt adományozott a szervezetnek.

 

Forrás: The Guardian, The Richest