25 éve újította fel Lucas a Star Wars-trilógiát – na de megérte?

Anyagilag mindenképp, és rajongók millióinak volt óriási élmény 1997-ben először látni moziban a Csillagok háborúját. Csak azt a gagyi CGI Jabbát tudnánk feledni...

Ma már hihetetlenül nehéz elképzelni, de bizony volt idő, amikor a Star Wars nem hogy nem volt ott az egyetemes popkultúra élvonalában, de A Jedi visszatér 1983-as premierje utáni másfél évtizedben egész egyszerűen nem jelent meg semmi említésre méltó újdonság a messzi-messzi galaxisban játszódó űrmeséhez! Voltak persze szép számmal műanyag figurák, könyvek, képregények és videójátékok, de George Lucas kasszarobbantó blockbustere csak a '90-es évek végén, a felújított őstrilógiával, valamint a belengetett előzménytrilógiával került csak vissza milliók számára a köztudatba.

25 évvel ezelőtt, 1997-ben Lucas és a 20th Century Fox úgy döntöttek, hogy a rajongók újabb generációjának fognak kedveskedni azzal, hogy az eredeti Star Wars-trilógiát ne csak rongyossá játszott VHS-kazettán, de a mozivásznon is láthassák. A régi trilógia felújított változatai ismét kasszát robbantottak, pedig az első Star Wars óta időközben 20 év eltelt! Erről az izgalmas időszakról jelent meg nemrégiben egy igen érdekes írás a Slashfilmen – az alábbiakban ebből mazsolázgattunk ki pár érdekességet a kedves PORT.hu-olvasóknak.

Forrás: InterCom

 

Lucas mindig is barkácsoló hajlamú filmes volt, akinél sosem a forgatókönyv első oldalának teleírásával kezdődött az alkotói munka, és még az utolsó forgatási napon sem ért véget. Köztudott tény vele kapcsoaltban, hogy az évek során többször is belepiszkált a filmjeibe, például az eredeti Star Wars címéhez is utólag biggyesztette oda az Egy új remény szót. Mivel az őstrilógia epizódjai IV-V-VI. számokat kaptak, kézenfekvő volt, hogy lesznek ennél korábban játszódó részek is, ha Lucas szerint ezt már lehetővé teszi a CGI technológia. A felújított változatok tehát egyfajta tesztüzemként szolgáltak: az Industrial Light & Magic trükkcsapata új jeleneteket szúrt bele az Egy új remény, A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér ismét mozikba kerülő változataiba.

Igen merész és addig példátlan lépés volt ez akkoriban, de üzletileg a Fox stúdió sem tudott belekötni: a régi rajongók nosztalgiázhattak megint a mozikban, az új rajongók pedig először láthatták a kedvenceiket a pici tévéképernyők helyett a hatalmas vásznon. Lucas így magyarázta meg anno a régi trilógia felújítását az American Society of Cinematographers magazinnak adott interjújában:

Csak egy változat lesz a filmekből. És ez nem az lesz, amit én »nyers vágásnak neveznék, hanem a »végleges vágás«. A másik egy érdekes műtárgy lesz, amit az emberek megnéznek majd, és azt mondják: »volt ennek egy korábbi vázlata«. Ugyanez történik a színdarabokkal és a könyvek korábbi vázlataival is. Szóval ami fontos a fejemben, az az, hogy a DVD-változat hogyan fog kinézni, mert ez az, amire mindenki emlékezni fog. A többi verzió el fog tűnni. Még a Star Wars 35 millió videókazettája sem fog 30-40 évnél tovább megmaradani. 100 év múlva a film egyetlen változata, amelyre bárki emlékezni fog, a DVD-változat, a Special Edition lesz, és tökéletes minőségben lehet majd kivetíteni egy 20x40 láb méretű képernyőre. Szerintem a rendező joga, nem a stúdióé, hogy visszamenjen, és újra megalkosson egy filmet.


A január általában elég unalmas hónap a mozipénztáraknál, de 1997-ben ez nem így volt, köszönhetően az Egy új remény január 31-i újbóli bemutatójának. Akkor igen meglepő módon egy 20 évvel ezelőtti film katapultált a toplisták élére a 35 millió dolláros nyitóhétvégéjével. Érdemes megjegyezni, hogy az eredeti film költségvetése állítólag mindössze 11 millió dollár körül mozgott, és míg 1977-ben ez a film 320 millió dollárt termelt Amerikában, csak a felújított változatból jött még hozzá 138,2 millió az észak-amerikai piacról.

Ez szépen kikövezte az utat A Birodalom visszavág felújított verziója számára, amely februárban 67,5 millió dollárt kaszált csak Amerikában, majd a jött A Jedi visszatér márciusban, és 45 millió dolláros bevétellel zárta a sort. Összességében a trilógia felújított változata világszerte 472 millió dollárt hozott a Lucasfilm konyhájára. Egyszerűen nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ez mennyire menő és szokatlan dolog volt a '90-es években egy olyan trilógiától, ami évtizedekkel korábban egyszer már kasszát robbantott!

Természetesen cikkek tucatjait lehetne megtölteni azzal, hogy Lucas utólagos változtatásai az eredeti Csillagok háborúja-trilógián mennyire sikerültek jól vagy épp csapnivalóan. A jajongó rajongók szerint az utóbbiakból van több – és alighanem igazuk van, lásd például a mai szemmel már borzasztóan idétlen digitális Jabbát, vagy a palávert, hogy akkor most Han Solo lőtt-e először a Tatooine kricsmijében, vagy Greedo...

Az viszont Lucas elvitathatatlan érdeme, hogy jóval az otthoni dvd-lejátszók és a médiafogyasztási szokásainkat gyökeresen átalakító streaming szolgáltatók elterjedése előtt milliók számára hozzáférhetővé tett kiváló minőségben nem is egy , hanem rögtön három régi kultfilmet – nem véletlen, hogy az eredeti Slasfhilm-cikk szerzője mellett jelen sorok szerzője is felejthetetlen emlékként őrzi, amikor 1997-ben moziban látta a klasszikus Star Wars-trilógiát!