30 éves a Jó reggelt, Vietnam

Robin Williams egyik legjobb filmje egyben a magyar szinkron (egykori) dicsőségét is zengi, hiszen Bajor Imre is óriásit alakít a hangjával.

Robin Williamst az Egy úr az űrből című sorozat Morkjaként ismerhették meg sokan, ám az 1987-es Jó reggelt, Vietnam tette úgy emberesen világhíressé - joggal.  Egy zseniális színész kitűnő alakításához zseniális szinkron dukál, és Bajor Imre bizony odatette magát.

A film nagyjából 45%-a igaz - mondta Adrien Cronauer.  Az sem igaz, hogy háborúellenes lett volna, mert ahogy ő fogalmaz, simán csak "hülyeségellenes". És ha valóban megtette volna mindazt, amit filmbéli karaktere, akkor sebtében hadbíróság elé állították volna. Az egykori rádiós, a ma 79 éves Cronauer ügyvéd lett, és tevékenyen részt vett a politikai életben.

A forgatókönyv első változatát maga Cronauer írta még 1979-ben, és először még tévésorozatnak képzelte el. Később, amikor Robin Williamshez került, rögvest lecsapott rá, mert úgy vélte, hogy ez a sztori tökéletes az ő stílusához - jócskán magához is igazította a karaktert. Barry Levinson, a film rendezője nem engedte, hogy a két férfi találkozzon egymással, mert attól tartott, hogy ha nem is tudatosan, de Williams nem engedi szabadjára magát, hanem a rádióst fogja utánozni. A színész és Kronauer végül a film díszbemutatóján találkoztak először.

Abban a jelenetben, amikor Kronauer a sikátorok között üldözi a vietnami srácot, Alex North, a 2001. Űrodisszeiához komponált, elutasított kísérőzenéje szól. A filmnek - a kornak megfelelően - egyébként is iszonyú jó zenéje van, ám noha a rádiósnál kétszer is látható a Beatles Help! című albuma, egyetlen daluk sem hangzik el.



Tervben volt egy folytatás is, amit a Twin Peaks társalkotója, Mart Frost írt, Jó reggelt, Chicago címmel, ami három évvel később, 1968-ban játszódott volna, ám Levinsonnak és Williamsnek elég más elképzeléseik voltak, mint a gyártó Disney-nek, így a filmből nem lett semmi - gyaníthatóan szerencsére.