4 ok, amiért a kipattintott Jake Gyllenhaal új Országúti diszkója csalódás lehet

Mélyelemzés 10 másodperc képanyag és az eddigi infók alapján.

2024. március 21-én mutatják be az Amazon Prime gyártásában készített Roadhouse-t, amely Patrick Swayze 1989-es kultfilmjének, az Országúti diszkónak a remake-je. Azt már tudjuk, hogy Jake Gyllenhaal nagyon durván kipattintotta magát, hogy eljátszhassa Daltont, egy hírhedt országúti bár kidobóemberét, előzetest vagy teasert ugyanakkor még nem láthattunk. Mindössze pár másodpercet osztottak meg a filmből a Prime Video idei újdonságait beharangozó videóban, de a Screenrant szerzője ez alapján már a vészharangokat kongatja. Szerinte az alábbi okok miatt nem fog felérni a Doug Liman rendezte remake az eredeti Országúti diszkóhoz.

Képi világ

A nyilvánosságra hozott képek alapján az új film biztosan nem próbálja majd megidézni az eredeti '80-as évek-esztétikáját, az operatőri munka alapján inkább egy generikus akciófilmre hasonlít. A jelmeztervezés viszont talán közelebb áll majd az '89-es filmhez, legalábbis a rosszfiúkat alakító motorosok kinézetéből ítélve.

Hangvétel

Az eredeti film kultikus klasszikussá válásának egyik fő oka az, hogy komolyan vette magát, és nem volt helye önparódiának vagy más szándékolt komikumnak. A Prime Video által rendelkezésre bocsátott első képsorok viszont, bár azt mutatják, hogy az Országúti diszkó-remake hű lesz az előd erőszakosságához, inkább a modern filmekre jellemző komikusabb megközelítést választja.

Így kigyúrta magát Jake Gyllenhaal az Országúti diszkó remake-jéhez

Patrick Swayze 1989-es kultfilmjéből az Amazon Prime készített remake-et, amit 2024 tavaszán láthatunk majd.

A háttér

 

Gyllenhaal vs. Swayze

Az 1989-es film varázsa a 80-as évek-esztétika és a kemény akciók mellett Dalton karakterében rejlik. Swayze megközelítése válasz volt a kemény és sztoikus férfi sztereotípiájára. Az ő figurája egy olyan hidegvérű ember, aki a legveszélyesebb és legdurvább helyzeteket is képes megoldani, miközben nyugodt marad, anélkül, hogy érzelmeket mutatna.

Jake Gyllenhaal karaktere eközben vicces beszólások kíséretében osztja ki a rosszfiúkat, ami megint csak azt sugallja, hogy a remake inkább egy generikus akciófilmhez fog hasonlítani az elmúlt 10 évből.

Forrás: United Artists

 

Innen szép nyerni

Ha eltekintünk attól, hogy a bemutatott képsorok nem tűnnek túl ígéretesnek, az Országúti diszkó újraforgatása eleve lehetetlen küldetésnek tűnt. Tekintettel arra, hogy minden, ami az eredeti filmet izgalmassá tette, szorosan kötődik a kontextuális elemekhez – vagyis a kor esztétikájához, hangulatához és sztereotípiáihoz – nehéz kitalálni valami újat, ami hozzáadott értéket adna a történethez.

Ahhoz, hogy egy remake-nek értelme legyen, kellene hozzá valamilyen újszerű megközelítés vagy csavar, ami a látottak alapján nem tűnik valószínűnek. Március 21-én kiderül, sikerül-e Gyllenhaaléknak meglepniük a nézőket.

Via: Screenrant