5 durván megalázó helyzet a filmekben

A vásznon nemcsak a nyári táborokban, de a hadseregben és a zárt közösségek beavatási szertartásain is elfordul a testi-lelki abúzus.

Néhány nappal ezelőtt nagy médiavisszhangot kapott a hír, miszerint az óvszer kitiltásával akarják megakadályozni a hallgatók közötti szexet a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának gólyatáborában. Ezután egyre-másra kerültek elő azok a máshol megesett gólyatábori történetek, amelyek tanúsága szerint a leendő elsőéveseknek elképesztően megalázó dolgokon kell átmennie mindenki beleegyezésével és tudtával: az Indexen leközölt beszámolókban szereplő „katonás rend”, a „smárolásért felajánlott plusz pontok” vagy „a magázódás és az állandó, kimerítő programok, amik alatt még WC-re sem lehet elmenni” például alighanem csak a jéghegy csúcsát jelentik.

A megalázó beavatási szertartások természetesen egyáltalán nem új keletűek: már évtizedekkel ezelőtt is előfordultak, sőt, filmekben és sorozatokban is rendre felbukkantak.

Ezekből elevenítünk most fel mi is néhányat.

 

1. For Men Only (1952)

Már ennek az 1952-es film noirnak is az volt az alapkonfliktusa, hogy egy egyetemi professzor gyanakodni kezd: az iskolájuk egyik diákjának halála nem baleset volt, sokkal inkább azzal függött össze, hogy a derék nebuló

nem volt hajlandó részt venni egy kegyetlen diákszövetségi rituáléban, és ezért a többiek bosszúból a halálba kergették.

A történetet egyébként részben a valóság ihlette, 1948-ban ugyanis a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen (UCLA) a valóságban is lezajlott egy olyan félresikerült újoncavató rituálé, ami végeül egy kutya életét követelte.

 

2. Acéllövedék (1987)

Amíg Magyarországon is volt kötelező sorkatonai szolgálat, mindenkinek volt egy vicces vagy kevésbé vicces sztorija arról, hogy a Magyar Néphadsereg idegbeteg őrmesterei milyen gyakorisággal „rúgták fel sorban a stokikat” a nem megfelelően összehajtogatott egyenruha miatt, vagy „fókáztatták” az újoncokat, akiknek négykézláb, egy szál fogkefével csúszva-mászva kellett fényesre suvickolnia a vécét. De a fejlett Nyugaton sem volt ez akkoriban másként akkoriban,

Stanley Kubrick vietnami háborúról szóló, megrázó kultfilmjének alighanem a kiképzőtáboros jelenetei azok, amelyek örökre beleégtek mindenki agyába.

A torka szakadtából üvöltöző Hartman őrmester (R. Lee Ermey) ugyanis nap mint nap válogatott testi és lelki kínzásoknak vetette alá a történet főszereplőit.

 

3. Tökéletlen idők (1993)

Richard Linklater '70-es években játszódó, fiatalokról szóló filmjében a fiatal, huszonéves Ben Affleck egy igazi tőről metszett farmergatyás-westerncsizmás tahót alakított igen emlékezetesen. Ő volt a suli zsarnoka, az élsportoló Fred O'Bannion, aki kegyetlen veréseket osztogatott a gimi elsőseinek egy krikettütővel – de aztán persze ő is alapos leckét kapott a szívatásokból.

A film egyébként azt is bemutatja, hogy nemcsak a fiatal férfiak, de a fiatal nők is képesek zaklató módon viselkedni, ha hatalmat kapnak a kezükbe.

Parker Posey karaktere, Darla például folyamatosan kimerítő fekvőtámaszokra kényszeríti a gondjaira bízott lányokat, miközben folyamatos verbális bántalmazásnak teszi ki őket, amikor megállás nélkül szidja a csapatot.

 

4. Nehézfiúk (1995)

A túlsúlyos gyerekek nyári fogyókúra-táborában olyan lazák a szabályok, hogy az ide küldött ifjoncok még híznak is! Ekkor azonban átveszi a tábor irányítását egy nagyképű motivációs guru, Tony Perkis (Ben Stiller), akivel a dolgok azonnal sokkal rosszabbra fordulnak.

A bunkó tréner verbális és fizikai zaklatásai között szerepel egyebek között az üvöltözés, a nyilvános testszégyenítés, a vacsora megvonása és az embertelen teljesítménytúra is,

melyek eredményeképpen a gyerekek mind megbuknak azon a nyilvános mérlegelésen, amit Perkis egy reklámfilmben akart volna felhasználni, hogy a saját fogyókúrás termékeit népszerűsítse. Amikor szegény táborozók már pihenőért könyörögnének, az csak olaj a tűzre, mert a guru még jobban bekeményít – a bajban azonban összefognak a sorozatos megaláztatások elszenvedői, és keményen visszavágnak!

 

5. Sulihuligánok (2003)

Ebben a gyilkos humorú vígjátékban Frank (Will Ferrell), Mitch (Luke Wilson) és Beanie (Vince Vaughn) vén fejjel csinálnak a szülővárosukban egy saját diákklubot, annak minden velejárójával: vad bulikkal és őrült beavatási szertartásokkal.

Az egyik legemlékezetesebb jelenete a filmnek kétség kívül a „bátorságpróba”, ahol az újoncok úgy kell egy épület tetejéről ledobniuk egy betonkockát, hogy az egy kötéllel a pénüszükhöz van erősítve...

...de persze ők nem sejtik, hogy a kötél hosszabb, mint az épület, amin állnak, így nem esik semmi bántódásuk – kivéve azt a szerencsétlen flótást, akinek a betonkockája beleesik a csatornába! (Érdekesség, hogy ez a betonkockás iskolai beavatási szertartás az amerikai férfiközösségekkel foglalkozó Guyland: The Perilous World Where Boys Become Men című könyv szerint egyáltalán nem kitaláció, a valóságban is létezik.) 

(via Independent Lens)