5 sokkoló, korhatáros pillanat kedvenc családi filmjeinkben

Szívkitépés, élve elégetés, bizarr szex, szenvedő állat halála – ezeket ma már biztosan nem lehetne megmutatni a széles közönségnek szánt blockbusterekben.

Számos alkalommal írtunk már a PORT.hun úgy a régi, kultikus filmekről, hogy rámutattunk: ma már bajosan készülhetnének el (lásd például ezt vagy ezt az összeállítást). Az alábbi listánkban is csupa olyan régi, családi kasszasikert mutatunk be, amelyeknek egy-egy jelenete ma már egészen biztosan nem menne át a korhatárbizottságokon, vagy ha igen, akkor nagy valószínűséggel 16-os vagy inkább 18-as karikát kapna az adott film!

 

1. A Végtelen történetben elpusztul Atreyu lova

Atreyu (Noah Hathaway) és nemes paripája, Artax útja a filmben a Szomorúság ingoványa néven ismert alattomos mocsárvilágon vezet keresztül. Aki hagyja, hogy a szomorúság eluralkodjon rajta, az menthetetlenül elsüllyed. Egy mágikus medál megakadályozza, hogy Atreyu maga is a Szomorúság mocsarának áldozatává váljon, Artax viszont megmakacsolja magát, és nem megy tovább. Amint a nemes paripa süllyedni kezd, a zokogó Atreyu könyörögni kezd, hogy álljon ellen – ám minden hiába, Artax egy szívszorító zeneszó kíséretében elsüllyed, örök traumát okozva minden kiskorúnak, aki gyanútlanul megnézi ezt a filmet.

 

2. A Szellemirtókban egy szellemlány kigombolja Ray nadrágját

A film egyik montázsjelenetében Ray Parker Jr. slágerlistás címadó dalának ütemeire Ray Stantz (Dan Aykroyd) azt álmodja, hogy egy gyönyörű kísértet (Kym Herrin) lebeg fölötte, aki hirtelen eltűnik, kigombolja a derék Szellemirtó nadrágját, és...

Nos, Ray vigyorából nem nehéz kitalálni, mit csinál a szellemlány!

Bár annak idején a gyerekek valószínűleg nem értették, pontosan mi is történik itt, a kamaszfiúkat és a pajzán apukákat valószínűleg megnevettette a jelenet – ami ma már egészen biztosan nem kerülhetne bele egy PG-kategóriás (nálunk: zöld vagy 12-es karikás) filmbe.

 

3. Kitépik egy ember szívét az Indiana Jones és a Végzet Templomában

A közkeletű legenda szerint A Végzet Temploma azért lett ilyen sötét és vészjósló, mert a film író-producere, George Lucas épp válófélben volt a forgatás idején. Egyebek között azért is került bevezetésre a PG-13 kategória, mert ebben a filmben gyermekrabszolgaság, majomagy-zabálás, szívkitépés, élve elégetés és egyéb szektás huncutságok láthatóak, amit egy PG-besorolású filmben már semmiképpen sem lehetett bemutatni a közönségnek. Az egyik legfélelmetesebb jelenetben a gonosz indiai pap, Mola Ram (Amrish Puri) kitépi egy üvöltő fogoly még mindig dobogó szívét, majd egy csörlős szerkezet segítségével egy lávával teli kútba eresztik le a (furcsa mód szív nélkül is élő) szerencsétlent. Ahogy a fogoly megsül odalenn, a szíve is lángra lobban Mola Ram kezében.

Hátborzongató jelenet, az egyszer biztos – épp ezért kizárt, hogy ilyen pillanat valaha is bekerülhet még egyszer egy családi blockbusterbe.

 

4. Egy 12 éves fiú felnőtt nővel szexel a Segítség, felnőttem!-ben

Tom Hanks klasszikus vígjátékában a főhős egy nagy manhattani játékgyártó cég bolondos alelnöke, aki látványosan összemelegszik a karrierista kolléganőjével (Elizabeth Perkins). Csakhogy!

Főhősünk ugyan 30 évesnek néz ki, valójában csak egy 12 éves kisfiú, akit Zoltar, a vidámparki kívánságteljesítő automata varázslatos módon megöregített...

Persze a fiú biológiailag már 30 éves, viszont amikor a történet végén visszaváltozik Tom Hanks-arcú felnőttből 12 évessé, és már gyerekként utoljára ránéz a „szerelmére”, nem lehet megkerülni azt a tényt, hogy itt bizony Susan kurta-furcsa módon, de egy kiskorúval folytatott szerelmi viszonyt...

 

5. Bizarr szex a Howard, a kacsában

Manapság már teljesen megszokott dolog, hogy A galaxis őrzői, a Bosszúállók és a többi, egyenként minimum 1 milliárd dollárt hazatalicskázó Marvel-blockbuster főszereplője egy beszélő mosómedve, akit Mordálynak hívnak. 1986-ban azonban még egyáltalán nem volt felkészülve ilyesmire a világ: hiába volt a Howard, a kacsa alapja az azonos című Marvel-képregény, George Lucas cége, a Lucasfilm, valamint a filmmogul főiskolai csoporttársai, Willard Huyck és Gloria Katz hatalmasat buktak a filmadaptációval. Ebben persze valószínűleg masszívan közrejátszott az is, hogy a címbéli kacsa, vagyis egy másik világból Clevelandbe csöppent Howard intim kapcsolatba  keveredett egy rockénekesnővel (Lea Thompson), csakhogy a hús-vér nőkkel szexelő, beszélő állatok nagy korszaka csak jóval később, 2012-ben, a hatalmas kasszasikernek bizonyuló Teddel jött el.

 

(via Ranker.com)