5 sztár, aki részegen játszott a legismertebb filmjében

Jeff Bridges, Dudley Moore és Nicolas Cage is iszákos fickók alakításával nyert Oscart vagy került a díj közelébe.

A legtöbb ember tudja, milyen érzés részegnek lenni: bizonytalan a járásunk, kásás a beszédünk, nehezen fókuszál a szemünk, és lépten-nyomon elesünk. A vásznon és a képernyőn meggyőzően részeget játszani azonban sokkal nehezebb dolog, mint benyakalni tíz sört és ugyanennyi felest, majd megpróbálni hazasétálni. A keményen iszákos filmes karakterek általában nem mutatják be, hogyan hat az alkohol az agyra, és hogyan teszi tönkre egy alkoholista a saját élete mellett másokét is. Mégis, számos olyan előadóművész van, akik olyan mesterien játszottak részegen is, ami csak keveseknek sikerül.

 

James Stewart a Philadelphiai történetben

Ennek az 1940-es klasszikus romantikus komédiának a forgatásán James Stewart nem szólt a jelenetbeli partnerének, Cary Grantnek, hogy

az italozós jelenetükben ő konkrétan tényleg alkoholt fog inni,

így a spontán csuklása annyira váratlanul érte Hollywood aranykorának egykori ikonját, hogy jól látható a film végleges változatában is, ahogy a padlót bámulva próbálja visszafogni a kibuggyanó nevetését.

 

Robert Shaw A cápában

Ismert hollywoodi történet, hogy az 1975-ös A cápa egyik főszereplője, Robert Shaw erősen ittas volt, miközben Quint a híres monológját mondta a USS Indianapolis legénységét megtámadó cápákról a hajófenékben. Shaw állítólag maga javasolta azt Steven Spielbergnek, hogy piálhasson a forgatáson, és ezáltal jobban beleélhesse magát a vén tengerjáró szerepébe.

A rendező visszaemlékezése szerint Robert Shaw tényleg alaposan a pohár fenekére nézett,

de innentől már kétféleképpen kering a történet befejezése. Egyesek szerint a színész élete monológját mondta el ittasan, mások szerint viszont annyira lerészegedett, hogy a jelenetét aznap végül már nem is tudták felvenni. Másnap ugyan elég cefetül érezte magát, de immáron józanul újra elmesélte a USS Indianapolis megrázó történetét.

 

Dudley Moore az Arthurban

Azt nem tudni, hogy Dudley Moore mennyi alkoholt ivott az 1981-es Arthur forgatásán. Az viszont egészen biztos, hogy abban az évben ez lett az egyik legnagyobb bevételt hozó film. Bár Moore egy vígjátékban bolondozott, a legjobb színész kategóriában Oscar-jelölést kapott a gazdag és öntörvényű playboy szerepért, aki

képes felismerni, hogy még a hedonizmusnak is van ára, így nézőként könnyű neki drukkolni,

annak ellenére, hogy a lelki nyomorúságát nyilvánvalóan saját magának köszönheti.

 

Nicolas Cage a Las Vegas, végállomásban

Azt mondják, részeget a legkönnyebb játszani, Nicolas Cage pedig nemcsak arról híres évtizedek óta, hogy nagyon bele tudja élni magát a szerepeibe, de arról is, hogy hajlamos az italhoz nyúlni. Ennek tükrében valószínűleg költői a kérdés, hogy vajon fogyasztott-e alkoholt az 1995-ös Las Vegas, végállomás című filmje forgatásán, amelyben egy súlyosan alkoholista férfit alakított, akinek a megformálásáért végül Oscar-díjat is kapott.

Kedvenc filmes kocsmáink és kocsmatöltelékeink

Összeszedtük kedvenc kocsmás, báros, krimós, késdobálós, koktélbáros filmjeinket, a száraz novembert pedig tartsa, aki akarja!

Tovább

 

Jeff Bridges az Őrült szívben

Jeff Bridges abszolút megérdemelten nyerte el a legjobb színész Oscar-díját a 2009-es Őrült szívvel, amelyben ő alakította Otis „Bad” Blake-et, a lecsúszott countryénekest (a karaktert egyébként az egyik legjobb barátjáról, Kris Kristoffersonról mintázta). Bridges igen kifinomultan mutatta be azokat a komplexusokat, amelyek gyakran együtt járnak az ital iránti vonzódással, és megkapóan játszotta el, milyen az, ha valaki leindul lefelé a lejtőn részegen bukdácsolva, és végül teljesen egyedül marad.

Állítólag azért volt ilyen hiteles ebben a szerepében, mert nem kizárólag csak csapvizet ivott a forgatáson.

(via Faroutmagazine.co.uk)