50 éves a kockahasú romkomkirályból Oscar-díjas világsztárrá átváltozó Matthew McConaughey

Isten éltesse! Összeszedtünk róla 10 izgalmas érdekességet a jubileumi, kerek évforduló alkalmából.

1. Eredetileg nem is akart színész lenni. 1969. november 4-én született a texasi Uvalde-ban Matthew McConaughey, napjaink egyik legmenőbb hollywoodi színésze, aki mostanra már legalább olyan népszerű szuperszár, mint Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Robert Downey Jr. és Johnny Depp. És ez azért nem semmi, mert az érettségije után egy ausztrál ügyvédi irodában kezdett dolgozni, de végül amikor visszatért az Egyesült Államokba, beiratkozott az austini filmfőiskolára. És milyen jól tette!

 

2. Véletlenül lett a Tökéletlen idők főszereplője. McConaughey igencsak jóképű volt már fiatalon is, ezért számos reklámfilmben szerepelt. Első mozifilmjének főszerepét viszont úgy kapta meg, hogy egy hotel bárjában figyelt fel rá a Tökéletlen idők castingosa, akivel ezután olyan hangosan dumált a filmekről és a golfról, hogy kidobták őket a bárból. McConaughey ezután elment a meghallgatásra (lásd a lenti videót), ahol a rögtönzéseivel olyan jól eljátszotta a túlkoros naplopót, Woodersont, hogy végül főszereplővé lépett elő. Pedig eredetileg csak három jelenete lett volna!

 

3. A Texasi láncfűrészes gyilkos indította be a karrierjét. Számos hollywoodi sztár kezdte gagyi horrorfilmmel a karrierjét: Jennifer Aniston a Leprechaunban tűnt fel először, Johnny Depp az első Rémálom az Elm utcában-ban halt meg, Brad Pitt a Dallas-vendégszereplés után a Kivégzősben kapott főszerepet, DiCaprio a Rémecskék 3-ban volt gyerekszínész, és így tovább. Matthew McConaughey frissdiplomásként vállalta el az 1994-es A texasi láncfűrészes gyilkos visszatért. A horror műfaj mérföldkövének számító Texasi láncfűrészes 20 évvel későbbi, harmatos folytatásában sajnos a félelmetes Bőrpofából egy pityergő nagymama lett, McConaughey pedig iszonyú ripacsként hozta a nőket vegzáló őrültet.

 

4. Majdnem ő lett a Titanic főszereplője! Ma már furcsa belegondolni, hogy James Cameron kasszarobbantó blockbusterében akár Matthew McConaughey is lehetett volna a hősszerelmes Jack, aki végül elsüllyed a fagyos tengerben a Titanic roncsaival együtt. Leonardo DiCaprio felbukkanásáig maga McConaughey is biztos volt benne, hogy övé a főszerep: nagyon akarta, és nagyon ütősnek érezte a Kate Winslettel együtt végigcsinált próbafelvételt is. Aztán végül senki sem hívta vissza, hogy jöhet forgatni... És micsoda szerencse, hogy így történt, különben nem tudnánk olyan jókat nevetni az olyan Photoshop-katasztrófákon, mint amilyen ez itt:

 

5. Szakításuk után is jóban maradt Sandra Bullockkal. Folytassuk a sort egy kis sztárpletykával! Sandra Bullock és Matthew McConaughey 1996 és 1998 között jártak együtt. Akkor habarodtak egymásba, amikor a '96-os Ha ölni kell című John Grisham-könyvadaptációt forgatták. Más hírességekkel ellentétben egyáltalán nem volt látványos, tányérdobálós szakításuk: a mai napig jóban vannak, sőt, bármikor szívesen fotózkodnak együtt díjátadó gálákon és egyéb vörös szőnyeges eseményeken.

Sandra Bullock és Matthew McConaughey 1997 januárjában, a Szerelemben, háborúban amerikai premierjén (fotó: Magma Agency/WireImage/Getty)

 

6. Penélope Cruzba a Szahara forgatásán habarodott bele. A showbiznisz már csak ilyen, a két sztár épp Marokkóban forgatta a Szahara című, 2005-ben mozikba kerülő „szegény ember Indiana Jonesa”-típusú kalandfilmjét, amikor nemcsak a sivatagi éghajlat miatt öntötte el őket a forróság... A kapcsolatuk egészen 2006-ig tartott, amikor is Matthew McConaughey megpillantotta West Hollywoodban jövendőbeli feleségét, Camila Alvest.

Penelope Cruz és Matthew McConaughey a Szahara című közös filmjük tokiói sajtókonferenciáján, a Park Hyatt Hotelben (fotó: Jun Sato/WireImage/Getty)

 

7. Hűséges férj és példás családapa lett a nagy nőcsábászból! Bár Matthew McConaughey-t korábban romantikus kapcsolat fűzte Sandra Bullock és Penelope Cruz mellett Ashley Juddhoz, Cassandra Hepburnhöz és Salli Richardsonhoz (sőt, 2002-ben Janet Jacksonnal is volt afférja!), a brazil-amerikai szupermodell-dizájner Camila Alvesszal való megismerkedése után felhagyott a léha, csajozós életmóddal. A pár 2012-ben házasodott össze. Született három gyerekük is: Levi (11), Vida (9) és Livingston (6).

Livingston Alves McConaughey, Camila Alves, Levi Alves McConaughey, Matthew McConaughey, Vida Alves McConaughey és Kay McConaughey (Matthew McConaughey anyukája) a Texasi Művészeti Díjak ünnepélyes átadóján az austini Long Centerben, 2019. február 27-én (fotó: Rick Kern/WireImage/Getty)

 

8.  Ing nélkül mászkált mindenhová, már jóval azelőtt is, hogy híres lett. McConaughey, miután felkapott sztár lett, sorra forgatta jó pénzért az olyan limonádé filmeket, amelyekben többnyire félmeztelenül láthatta a közönség. Ilyen volt a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt, a Szahara, a Bolondok aranya és a Hullámok ördöge, ahol nagyon élvezte a könnyű munkát és az ezért járó milliós gázsikat (a Ha ölni kell főszerepéért még csak 250 ezer dollárt kapott, a Szeretném, ha szeretnélért viszont már 5 milliót kapott, a Szaharáért pedig 8 milliót!). A ruha nélkül végzett szabadidős tevékenységei közül nemcsak a filmforgatás ismeretes: egyszer letartóztatták, mert túl hangosan kongázott otthon pucéran (azóta már óvatosabb: behúzza a függönyt!), a Bolondok aranya forgatása idején pedig Kate Hudson hívta el pár napra a szülei erdei faházába, ahol éjszaka arra ébredt, hogy McConaughey nincs sehol: egy sziklán találta meg, ahol meztelenül, farkasként üvöltött az éjszakába!

 

9. Hogyan lett Oscar- és Golden Globe-díjas sztár a kockahasú romkomkirályból? Sokakat foglalkoztat ez a kérdés... McConaughey nagyjából úgy 2009 környékén, a 40. születésnapja után fordított látványosan hátat azoknak a vígjátékoknak, kalandfilmeknek, romkomoknak és egyéb blődségeknek, amiket addig tucatszám elvállalt. Saját bevallása szerint ugyanis ekkor jött el az az időszak az életében, amikor már nem érdekelte a pénz, csak a jó szerepek, és sorra forgatta az olyan kritikai- és közönségsikereit, mint a True Detective tévésorozat, a Mud, Az újságos fiú, a Gyilkos Joe, A Wall Street farkasa és a Csillagok között. És persze a Mielőtt meghaltam, amiért 2014-ben megkapta az Oscar-díjat és a Golden Globe-ot is.

 

10. No de hogyan kell kiejteni Matthew McConaughey nevét? Én például a mai napig úgy mondom, hogy Mettyú Mekkánehi. A 2014-es Oscar díjátadón viszont Jennifer Lawrence úgy konferálta fel a színpadra, amikor elnyerte a díjat a Mielőtt meghaltammal, hogy Metjú Mekánáhej.