7 meghökkentő Bond-kütyü a 007-es legjobb filmjeiből

Pierce Brosnan mindent látó napszemüvegét alighanem sokan megirigyelték, Roger Moore felragasztható harmadik mellbimbóját már kevésbé.

Az HBO GO kínálatába nemrégiben felkerült az összes eddigi James Bond-film – ami kiváló alkalom arra, hogy lajstromba szedjük, milyen elképesztő szuperkütyükkel vértezte fel az MI6 kedvenc brit titkos ügynökünket az 1962 és 2002 között leforgatott filmekben. Azért csak ezt a korszakot vizsgáljuk, mivel Daniel Craig 2006-os, Casino Royale-béli első felbukkanásával valahogy kikoptak a tipikus Bond-kütyük ebből a nagy múltú franchise-ból, talán pont azért, mert a kis méretű fényképezőgépek, az apró adó-vevők, a telefonként és számítógépként is használható okosórák, a VR-sisak, vagy a mindent látó Google Glass mára a mindennapjaink részévé váltak.

Forrás: HBO GO

 

A Bond-kütyükről szinte törvényszerű, hogy Rosa Klebb pengecipője, a bombák detonátoraként használható órák, no és persze a legkülönfélébb tűvetők és robbanó cigaretták jutnak az ember eszébe. Mindez egyébként nem is akkora sci-fi: zsebórába, esernyőbe, sétapálcába és pecsétgyűrűbe rejtett fegyvereket már az első világháború hírszerzői is használtak, a James Bond-regények írója, Ian Fleming pedig maga is egy könnygázzal töltött tollal volt felszerelkezve a második világháború idején, amikor  a brit haditengerészet hírszerzésének dolgozott 17F fedőnéven a német vonalak mögött. No de nézzük, Fleming szellemi örökösei milyen hihetetlenül meghökkentő vagy egyenesen kínosan röhejes kütyükkel látták el a Bond-filmek kémeit!

 

001: Pengecipő

Listánk első Bond-kütyüje máris egy kakukktojás, hiszen az 1963-as Oroszországból szeretettel idevágó jelenetében nem is James Bond (Sean Connery) hanem a SPECTRE nevű bűnszervezet szovjet ügynöke, Rosa Klebb (Lotte Lenya) viselte. A rugós késes cipő mára egyértelműen a popkultúra egyik legismertebb, legkönnyebben beazonosíthatóbb tárgya lett.

 

002: Kitömött madaras búvárruha

Míg az 1964-es Goldfinger egyik emlékezetes titkos fegyvere volt Oddjob pengés szélű, gyilkos kalapja, a film nyitójelenetében látott, búvárruhára varrt kitömött sirály már a '60-as években is egy nevetséges, haszontalan Bond-kütyü volt, ami kizárólag csak a burleszk jellege miatt került bele a filmbe.

 

003: Felragasztható harmadik mellbimbó

Az 1974-es Az aranypisztolyos férfi sok rajongó szerint a legrosszabb Bond-film – és valljuk be, ebben van is némi igazság. A fenti jelenetben Roger Moore például úgy jut be az elvetemült hongkongi bűnöző, Hai Fat szigorúan őrzött palotaerődjébe, hogy egy felragasztható kamu mellbimbóval elhiteti mindenkivel: ő Scaramanga, a címbéli aranypisztolyos férfi (Christopher Lee), a James Bond-kánon egyetlen olyan főgonosza, aki ezzel a furcsa genetikai rendellenességgel született.

 

004: Lószállítóba rejtett mini-repülő

Ezzel a miniatűr vadászgéppel száguldozott Roger Moore az 1983-as Polipka elején, amikor megpróbált elcsípni egy kubai terroristát. Emlékszem, mekkorát nevettem anno, amikor először megláttam, ahogy a lószállítóból kikandikáló pacitompor felemelkedik, és az egész hóbelevanc átalakul egy sugárhajtású géppé. Szintén emlékezetes volt, ahogy a jelenet végén Roger Moore a rá jellemző nyegle vigyorral nyögte be az ámuló benzinkutasnak, hogy töltse tele ezt a fura járgányt.

 

005: Ghetto Blaster

Micsoda briliáns szóvicc! Az 1987-es Halálos rémületben című Timothy Dalton-filmben Q, az MI6 kütyüfelelőse (Desmond Llewelyn) rakétavetőt szereltetett bele a '80-as évek amerikai nagyvárosainak utcáin lófráló hip hop táncosok közkedvelt, böhöm nagy sztereó magnójába. Így az most már szó szerint képes kirobbantani a gettó falát!

 

006: Röntgenszemüveg

Az 1999-es A világ nem elég egyik meghökkentő szuperkütyüje volt a fenti röntgenszemüveg, ami érdekes módon csak a csinos nők és jól öltözött férfiak ruháján látott át, az alsóneműiken már nem. Persze Pierce Brosnan 007-ese így is nagyokat vigyorgott – meg persze a néző is, hogy mennyi fegyver lapul a kaszinó hoszteszeinek koktélruhája alatt.

 

007: Lángszórós skót duda

Szintén az 1999-es A világ nem elég egyik emlékezetes kütyüje volt az a skót duda, ami géppuskaként és lángszóróként is tudott funkcionálni a szakavatott kezekben. A tüzes szuperfegyvernél csak Q cinikus humora volt perzselőbb, amiért Bond (a film egy korábbi üldözéses jelenetében) tönkre tette a házsártos feltaláló kedvenc motorcsónakját, amivel nyugdíjas éveiben szeretett volna nyugodtan hajókázni.