8 film, amelynek forgatásán bántódásuk esett az állatoknak

Van az áldozatok közt kutya, kakas, kecske, csirke, juh, polip és teknős is, de a legrosszabbul általában a lovak járnak.

"A forgatás közben egyetlen állat sem sérült meg" – ezt olvashatjuk manapság szinte minden film végén, és óriási botrány keveredik abból, ha egy produkció készítése során az állatkínzás akár legkisebb gyanúja is felmerül. De nem volt ez mindig így, az állatok sok esetben fogyóeszköznek számítanak, és még mostanság is előfordul, hogy gondatlanságból feláldozásra kerül egy-két jószág a művészet oltárán. Mutatjuk a leghírhedtebb eseteket.

A könnyűlovasság (1936)

A westernek forgatásain a lovak sajnos sokáig hullottak, mint a legyek, leginkább a "Running W” nevű eszköz használatának köszönhetően. Ez egy drótból készült, úgynevezett „bukóhuzal”, amit a ló egyik mellső lábára hurkoltak, és a kaszkadőrök akkor húzták meg, amikor az állatok teljes galoppban megérkeztek a stáb által megjelölt helyre. Rengeteg lovat nyomorított meg ez a brutális módszer, és Kertész Mihály kosztümös történelmi filmje sem volt kivétel.

A film sok külső jelenetét Mexikóban vették fel, éppen azért, mert ott lazábbak voltak az állatvédelmi törvények. A beszámolók sokáig 25 elpusztult lóról szóltak, és bár állítólag „csak” 4 lóáldozat volt, a látottak annyira megrázták a főszerepet alakító Errol Flynnt, hogy jelezte a problémát az American Humane nevű állatvédő szervezetnek. Az 1940-es Aranyváros című western esetében, ahol Kertész és Flynn újra együtt dolgoztak, a legendás kaszkadőrnek és egykori rodeó cowboynak, Yakima Canuttnak köszönhetően már sikerült úgy alkalmazni a "Running W”-technikát, hogy arra az American Humane emberei is rábólintottak.

Elpusztult állatok száma: 4


A Hobbit-trilógia (2012-14)

A Hobbit-filmek forgatásán részt vevő állatvédők szerint a produkciós cég  körülbelül 27 állat haláláért felelős, főként azért, mert egy olyan farmon tartották őket, amely tele volt szakadékokkal és víznyelőkkel.

Chris Langridge lovász elmondta, hogy 2010 novemberében vették fel lókiképzőnek, és körülbelül 50 lovat felügyelt, de azonnal aggódni kezdett amiatt, hogy a farm tele van "halálos csapdákkal". Elmondása szerint az első ló, amelyik elpusztult, egy Rainbow nevű póni volt, amelynek egy zuhanás következtében eltört a háta, ezért el kellett altatni.

Az American Humane Association (AHA) szerint a forgatás során nem esett bántódásuk az állatoknak, de a szervezet rámutatott arra, hogy ők nem követik nyomon azokat a létesítményeket, ahol az állatokat a forgatáson kívül tartják.

Peter Jackson rendező közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy a vádak nem igazak. Jackson szóvivője elismerte, hogy lovak, kecskék, csirkék és egy juh pusztult el az új-zélandi Wellington közelében lévő farmon, ahol mintegy 150 állatot tartottak a trilógia forgatásához - de azt állította, hogy a halálesetek egy része természetes okokra vezethető vissza. A szóvivő nem tagadta, hogy a két ló elpusztulása elkerülhető lett volna, de a gyártó cég szerinte gyorsan intézkedett a körülmények javítása érdekében.

Elpusztult állatok: 27 (állítólag)


Hókölykök (2008)

2007-ben öt golden retriever kiskutya pusztult el a Disney Hókölykök című filmjének forgatása során. A Keystone Productions 28 kutyát vásárolt egy New York-i tenyésztőtől, és Kanadába szállította őket. Alig pár nap alatt megbetegedtek. Február volt Brit Kolumbiában, ami tökéletes idő és hely a téli külső felvételek forgatására, de a környezet csak elősegítette a betegség gyorsabb terjedését. A forgatás alatt karanténba zárták a fertőzött jószágokat, a jelenetek között pedig infúziót adtak a gyengélkedő ebeknek. De már túl késő volt.

15 kölyöknél parazitás betegséget, epeférget és kokcidiát diagnosztizáltak. További hat kölyköt egy parvovírusos bélgyulladás nevű fertőző betegséggel kezeltek. Három kutyát bélrendszeri szövődmények miatt el kellett altatni, további kettő később pusztult el.

A forgatásokon általában csak nyolchetes vagy annál idősebb kutyákat használnak, elsősorban az egészségügyi komplikációk miatt, amelyek akkor léphetnek fel, ha a kölyökkutyát ennél korábban választják el az anyjától. Az AHA megállapította, hogy a Hókölykök kutyái mindössze hathetesek voltak, így nem csoda, hogy könnyen megbetegedtek.

Elpusztult állatok: 5


Cockfighter (1974)

Charles Willeford regényének filmes adaptációjában a Warren Oates által alakított főszereplő hallgatási fogadalmat tesz, és a szerelmét és a vagyonát is feláldozza, hogy megnyerje a kakasviadal-bajnokságot. Monte Hellman rendező nem sokat gondolkozott azon, milyen trükkel tudná hitelessé tenni az állatos jeleneteket: valódi, halálos kakasviadalokat rendezett.

A közönséget ennek ellenére se hozta lázba a produkció. A legendás producer, Roger Corman szerint ez volt az egyetlen, 1970-es években készített filmje, amelyik veszteséges lett. Újravágatta és újra bemutatta Gyilkolásra született címmel, de úgy sem lett sikeres.

A brutális kakasviadalok miatt a filmet örökre betiltották az Egyesült Királyságban.

Elpusztult állatok: Nem tudni pontosan mennyi, de sok.


Ben-Hur (1925)

Nem William Wyler 11 Oscar-díjas klasszikusa az egyetlen feldolgozása Lee Wallace 1880-as regényének, a némafilmek hőskorában is készült egy szuperprodukció, amely közel 4 millió dolláros (inflációval korrigálva 65 milliós) költségvetésével rekordot döntött. Sajnos az állatokkal sem spóroltak, a lovak közül legalább 100 nem érte meg az olaszországi forgatás végét, leginkább a fentebb már említett "Running W” technika alkalmazása miatt.

A film second unit rendezője, B. Reeves "Breezy" Eason arról volt híres, hogy gyorsan forgatott - de ennek érdekében nyilvánvalóan rengeteg biztonsági előírást figyelmen kívül hagyott. A Ben-Hur 1925-ös változatában is a szekérversenyre fordították a legtöbb energiát, és ezek a szekvenciák sokkal veszélyesebbek voltak, mint az 1959-es verzióban. A Messalát alakító Francis X. Bushman visszaemlékezése szerint a sérült állatokkal se foglalkoztak sokat, „ha bicegett, akkor lelőtték", a 100 ló mellett ráadásul egy kaszkadőr is életét vesztette.

Elpusztult állatok: körülbelül 100


Cannibal Holocaust (1980)

Forrás: F.D. Cinematografica

 

Ruggero Deodato hírhedt horrorja forradalmi volt a ma már közhelyesnek számító found-footage stílus használatában. A kerettörténet szerint négy dokumentumfilmes eltűnt a dél-amerikai dzsungelben, miközben filmet forgattak a kannibalizmusról, majd később előkerült az általuk felvett képanyag. A nézők is ezt látják, a teljes mértékben megrendezett jelenetek pedig olyan valósághűre sikerültek, hogy Deodatót azzal vádolták, hogy megölte a színészeit, amiért 30 éves börtön lett volna a büntetése. A több évtizedes büntetést persze megúszta a filmes, amikor sikerrel bizonyította, hogy sztárjai egytől egyig életben vannak.

A filmnek ettől még sajnos vannak nagyon is valós részei: az állatkínzások. Egy tengeri teknőst például brutálisan feldarabolnak, ami állítólag a színészeket is annyira megrázta, hogy elsírták magukat a forgatáson. Ha a gyilkosság vádját meg is úszta Deodato, obszcenitás és állatkínzás miatt így is megbüntették, de csak négy hónap felfüggesztettre.

A példátlan kegyetlenséget példátlanul kendőzetlenül bemutató alkotás egyébként 1984-ig be volt tiltva Olaszországban, a világ több táján – köztük Nagy-Britanniában vagy Új-Zélandon – pedig azóta is csak cenzúrázott formában érhető el.

Elpusztult állatok száma: ismeretlen


A Mennyország kapuja (1980)


A Szarvasvadásszal berobbanó Michael Cimino gigantikus buktájáról már többször írtunk, a John Hurt, Jeff Bridges, Christopher Walken, Kris Kristofferson, Isabelle Huppert és Mickey Rourke főszereplésével készült A Mennyország kapuja, többek közt a rendező maximalizmusa miatt, majd egyéves csúszással és a költségek megtriplázódásával készült csak el. A rendező annyira maximalista volt, hogy a látszólag lényegtelen részleteket is pontosan kidolgozta. Kristoffersonnak például legalább 50-szer kellett csattintania az ostorral, mire Cimino elégedett volt a csattanás hangjával, és öntözőrendszert is telepítettek, hogy a csatatéren a fű a zöld megfelelő árnyalatában pompázzon.

Az állatvédelemre sajnos már nem fordítottak ekkora figyelmet, sőt a hitelesség jegyében csirkéket fejeztek le, egy lovat felrobbantottak, és tényleges kakasviadalok is voltak, így aztán nem meglepő módon az American Humane szövetség a film bojkottjára szólította fel a nézőket.

Elpusztult állatok száma: ismeretlen


Oldboy (2003)

Aki látta Park Chan-wook kultikus bosszúfilmjét, az három momentumot aligha felejt el belőle. A sokkoló finálét, a kalapácsos verekedést, illetve azt, amikor a főszereplő a 15 év szobafogság után egy élő polip elfogyasztásával ünnepli meg a szabadulását.

A színész, Choi Min-sik pedig tényleg megette a kamera előtt az élő állatot – ráadásul nem is egyet, hanem négyet, mert annyiszor kellett megismételni a felvételt.

Elpusztult állatok száma: 4

via: Ranker