8 film Maggie Smith-től, aki nem csak a Potter-filmekben brillírozott

A színésznő 86. születésnapja alkalmából összeszedtük a legemlékezetesebb tévésorozatát és a legjobb filmjeit, amelyeket nem lehet elégszer újranézni.

Maggies Smith 1934. december 28-án született a nagy-britanniai Ilfordban, Essex megyében. Tanulmányait az Oxford Playhouse Schoolban végezte el, majd egy londoni revüben dolgozott. Több londoni színházban és a Broadway-en is játszott, filmes és tévés karrierje az '50-es évek végén indult el. 1970-ben a Brodie kisasszony virágzása című filmekben nyújtott alakításáért kapott Oscart, 1979-ben a Kaliforniai lakosztályért, emellett négyszeres nyert Emmy-díjat, háromszor Golden Globe-ot, valamint ötször kapta meg a „brit Oscarnak” számító BAFTA-díjat. 1990-ben a színművészet terén nyújtott, évtizedeken átívelő, kiváló munkásságáért megkapta II. Erzsébet királynőtől a Brit Birodalom Rendjének lovagparancsnoka (DBE) megtisztelő címét, amivel ugyanúgy jár a Dame előtag, ahogy férfiak esetében a Sir.  Kétszer házasodott, első férje 1967 és 1975 között Sir Robert Stephens brit színész volt (két fiuk, Chris Larkin és Toby Stephens szintén színész lett), a második pedig Beverley Cross drámaíró, 1975-től 1998-ig (Cross haláláig).

Forrás: InterCom

 

Maggie Smith nevét a Harry Potter-filmekkel korosztálytól függetlenül megismerte az egész világ, hiszen ő alakította az összes mozifilmben a mogorva, de valójában aranyszívű Minerva McGalagony professzort. Így aztán könnyű lenne a színésznő legjobb nyolc filmjét felsoroló cikkünket letudni a nyolc Harry Potterrel, de ennél azért természetesen lényegesen több kiváló alkotásban szerepelt az '50-es évek óta. Ezekből szedtünk most össze egy csokorra valót.

 

1. Meghívás egy gyilkos vacsorára (1976)

A világ leghíresebb detektívjei különös meghívót kapnak. Egy kísérteties kastély még kísértetiesebb tulajdonosa invitálta őket vacsorára. A vendéglátás kifogástalan, ám a házigazda egyetlen pillanatra sem mutatkozik, csupán üzenteket és meglepetéseket küld maga helyett. Az idő múlásával a meglepetések egyre veszélyesebbé válnak, a világ válogatott magándetektívjei pedig kutatni kezdenek a kastély ódon falait belengő rejtély után... A kiváló filmben Maggie Smith alakítja Jessica Marble-t, a híres Miss Marple alteregóját, de a detektívkollégái sem akárkik: Peter Sellers bújt Charlie Chan, a honolului nyomozó bőrébe, Peter Falk pedig Sam Diamond, aki nem más, mint a film noirok örök magánkopója, Sam Spade.

 

2. Halál a Níluson (1978)

Linnet Ridgeway, a fiatal amerikai milliomos örökösnő (a Bond-lány Lois Chiles) egy nílusi hajókiránduláson vesz részt. Egy napon titokzatos körülmények közt meggyilkolják. A híres detektív, Hercules Poirot (Peter Ustinov) véletlenül a helyszínen tartózkodik, és megpróbálja felgöngyölíteni a titokzatos bűntény szálait Race ezredes (David Niven) segítségével. A gyanúsítottak köre azonban rendkívül nagy. Minden utasnak van megfelelő indoka a gyilkosság elkövetésére (őket a korszak olyan nagy sztárjai alakítják, mint Maggie Smith, Mia Farrow, David Niven és George Kennedy), szerencsére a detektív éles elméje és megérzései fokozatosan feltárják a bűntény kulisszatitkait.

 

3. Szoba kilátással (1985)

A fiatal arisztokrata lány, Lucy Honeychurch (Helena Bonham Carter), az első külföldi útját tervezi. Firenze mellett dönt, gardedámja idősebb unokatestvére Charlotte (Maggie Smith) lesz. Egy exkluzív hotelben szállnak meg, ahol egy félreértés folytán megismerkednek a karizmatikus, George Emersonnal (Julian Sands), egy nyugdíjas újságíró fiával. A két fiatal első látásra egymásba szeret, ám Charlotte felismerve a kibontakozó érzelmeket gyorsan visszaviszi a lányt Angliába. Hazatérve Lucy szembesül sorsával: hozzá kell mennie a gazdag Cecil Vyse-hoz (Daniel Day-Lewis). Hamarosan azonban kiderül, hogy új szomszédjuk nem más, mint George apja (Denholm Elliott), akit a fia gyakran meglátogat.

 

4. III. Richárd (1995)

Ebben az adaptációban Shakespeare III. Richárd című királydrámája a XX. század 30-as éveibe helyeződik át, amikor Európát a fasizmus réme fenyegeti. Az előkelő nemesi társaság a York-ház seregeinek győzelmét ünnepli a Lancasterek hívei felett. A polgárháború véget ért, IV. Eduárd király (John Wood) ül a trónon feleségével, Woodville Erzsébettel (Annette Bening), és nevelik gyermekeiket. Úgy tűnik, örökösben nem lesz hiány, ám Richárdnak (Sir Ian McKellen), Edward öccsének is fáj a foga a trónra. Ezért gátlástalanul és alattomosan minden útjában álló trónörökös életére tör... Maggie Smith ebben a rendhagyó feldolgozásban Neville Cecília yorki hercegnét alakítja.

 

5. Gosford Park (2001)

1932 őszén Sir William McCordle és felesége, Lady Sylvia előkelő rokonok és barátok érkezését várják a hétvégi vadászatra. Meglehetősen vegyes társaság kapott meghívást: egy bárónő, egy I. világháborús hős, a brit színházi élet sztárja és egy amerikai filmproducer. Míg a vendégek odafent, a kastély dúsan aranyozott termeiben gyülekeznek, az őket kísérő szobalányok és inasok hada odalent, az alagsori konyhák és folyosók labirintusában szorgoskodik. Ahogy a két ellentétes világ mozgásba lendül, a szolgák szemén és fülén keresztül látjuk és halljuk a kibontakozó eseményeket: az előkelő társaságban vita kerekedik, és amikor a házigazdát valaki megöli, a helyi detektívnek rá kell jönnie, hogy aligha talál olyat a vendégek között, akinek ne lett volna indítéka a gyilkosságra. Robert Altman filmjében olyan kiváló brit színészek szerepelnek, mint Michael Gambon, Kristin Scott Thomas, Charles Dance, Stephen Fry, Helen Mirren, Derek Jacobi és Maggie Smith, aki Constance Trenthamet alakítja.

 

6. Harry Potter és a bölcsek köve (2001)

Természetesen nem maradhat le a listánkról a legelső Harry Potter-film sem, amelyben Maggie Smith először volt látható a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola igencsak rigorózus, de a szíve mélyén azért kedves átváltoztatástan-tanára, a macskává változó Minerva McGalagony szerepében. A Griffendél ház fejeként eleinte sokszor vont le pontokat a lépcső alatti lyukban felnőtt, ám a múltja miatt nagy dolgokra hivatott, a magolás helyett folyton a veszélyes kalandokat választó Harry Pottertől. De ő volt például az is, aki felismerte Harryben a tehetséges kviddicsjátékost, és bár a szabályok szerint még túl fiatal lett volna hozzá, már elsősként berakta a Griffendél csapatába.

 

7. Keleti nyugalom - Marigold Hotel (2011)

Egy csábító reklám hatására brit nyugdíjasok egy kicsiny csapata (akiket olyan színészóriások alakítanak, mint Judi Dench, Maggie Smith és Bill Nighy) elhatározza, hogy a hátralévő éveiket jutányos áron az indiai Jaipurban, a Marigold hotelben fogja leélni. A helyszínen azonban a társaság kénytelen szembenézni a kiábrándító valósággal: semmi sem igaz, amit a hirdetésben kínáltak. A szálloda omladozik, nincs víz és telefon, sőt, néhány szobának még ajtaja sincs. Ráadásul az élet sokkal zsúfoltabb és hangosabb errefelé, mint amit odahaza megszoktak. Sok választása nincs a briteknek: vagy megszoknak, vagy megszöknek.

 

8. Downton Abbey (2010-2015, 2019)

A közkedvelt tévésorozat, amely 2019-ben egy külön mozifilmet is kapott, egy kitalált helyszínen, Yorkshire-ben játszódik egy nagybirtokon, melynek neve Downton Abbey. A történet főszereplői az arisztokrata Crawley család és a szolgálóik. A család V. György brit király uralkodása alatt birtokolja a downtoni birtokot. Történetük a XX. század elején kezdődik, a Titanic elsüllyedésének évében, 1912-ben indul, az egyes epizódokban pedig az első világháború előtti, reményekkel teli boldog békeidők bontakoznak ki. Maggie Smith Violet Crawley grófbőt alakítja a sorozatban és a mozifilmben.