A 12 legviccesebb cameo

Amikor egy nagy sztár csak percekre villan fel egy filmben, annak azért mindig nagy jelentősége van. Gyakran ráadásul – épp kiemelt státuszuk miatt – különösen jól megírt jeleneteket kapnak. Mutatjuk a legjobban sikerülteket!

Tom Cruise a Trópusi viharban

Ahogy arról a fergeteges paródia kulisszatitkairól szóló cikkünkben már írtunk, Ben Stiller forgatókönyvíró-rendező-főszereplő szerint

a gusztustalan producer, Les Grossman figuráját minden ízében a karaktert megformáló Tom Cruise gondolta ki.

A sztár ötlete volt a tánc, a maszk, a szőrös mellkas és kar, sőt: még azt is Cruise vetette fel, hogy Grossmanként viseljen túlméretezett műkezet.


Sokan egyébként úgy gondolják, hogy a visszataszító figurát a színész Sumner Redstone-ról mintázta, akivel Cruise összeveszett, mert a producer felmondta vele az együttműködési szerződést a Paramountnál. Grossman külseje azonban sokkal inkább a Trópusi vihar producerére, Stuart Cornfeldére emlékeztet. Ahogy arról ebben a cikkünkben is írtunk, időről időre felmerül, hogy Grossman kaphatna egy spinoffot, de eddig sajnos még semmi konkrétum nem körvonalazódott az ügyben – pedig néznénk!


Glenn Close a Hookban

A több jelenetben is megjelenő Tom Cruise-tól eltérően Glenn Close-nek csak egy szűk perc jutott a Pán Péter meséjét feldolgozó Hookban – de az annál emlékezetesebbre sikerült. Ahogy arról 10 színész, aki felismerhetetlen volt a filmjében című összeállításunkban is megemlékeztünk, szakállas férfinak maszkírozva a színésznő játssza azt a kalózt, akit a Dustin Hoffman által alakított Hook kapitány kipécéz a tömegben, és azt állítja, áruló, mivel nem hitt benne, ezért megy a skorpiókkal teli kínzóládába.


Ahogy azt a fenti videóban is láthatjuk, a helyzet komikuma, hogy a kapitány eleinte csak azt ismételgeti, hogy „te”, és rámutat valakire,

ezért az összes kalóz azt hiszi magáról, hogy róla van szó,

majd ahogy Hook közeledik feléjük, leszűkül a kör a Glenn Close által alakította férfira és az álruhás Peter Panre.


Brad Pitt a Deadpool 2-ben

Ahogy arról maga a film egyik forgatókönyvírója, Rhett Reese rántotta le a leplet, a Deadpool 2-ben szereplő láthatatlan szuperhőst, Vanishert nem kisebb sztár alakította, mint Brad Pitt. Ezt a sasszemű rajongók persze már akkor kiszúrták, amikor Vanisher egy ejtőernyős ugrás után fennakadt az elektromos vezetékeken, és amikor a karaktert megcsapta az áram, egy pillanatra láthatóvá váltak Brad Pitt vonásai. A forgatókönyvíró szerint ez a poén az utolsó pillanatokban került bele a filmbe:


„Valakinek eszébe jutott a nagyszerű ötlet, hogy ide berakhatnánk egy hírességet. És mivel most már mi is benne vagyunk a showbizniszben, ahol csak úgy felhívhatod a sztárokat, és ők igent mondanak, hát meg is léptük!

Brad Pitt gyerekei imádták az első Deadpoolt, ő pedig nagyon jó arc, és rögtön azt mondta, örömmel elvállalja.

Az egyik forgatási napon be is sétált a Fox stúdiójába, és félóra alatt lezavartuk a jelenetét.” A film másik forgatókönyvírója, Paul Wernick pedig azt is elárulta, hogy elég olcsón megúszták a cameót: Brad Pitt mindössze egy adag kávét kért cserébe.


Mike Myers a Bohém rapszódiában

A zseniális komikus egy tőle meglehetősen szokatlan szerepben tűnt fel a Freddie Mercury-életrajzi filmben: az EMI-főnök Ray Fostert alakította, egy fiktív karaktert, aki néhány jelenete alapján elég savanyú pofának tűnik, és abszolút a Queen ellendrukkereként lép fel – kifejezetten szkeptikusan fogadja például a Bohemian Rhapsody című dal ötletét. Myers bevetése egy ilyen szerepben, ráadásul ilyen nehezen felismerhetően már eleve vicces, de az egyik jelenetében van egy plusz poén is.

„Ez sosem lesz az a dal, amit a kamaszok felhangosítanak a kocsiban, és rázzák rá a fejüket”

– mondja a zenekar tagjainak. Korábbi filmjében, a Wayne világában viszont épp a Myers által megformált címszereplő headbangelt lelkesen a számra...


Bill Murray a Zombielandben

Az azóta már második részével jelentkező paródia egyik ikonikussá vált jelenetében Bill Murray cameózik egy vidámat (saját magát alakítja, és kiderül róla, hogy nem zombi, csak annak tetteti magát, hogy élve megússza a zombiapokalipszist). Eredetileg azonban úgy volt, hogy Patrick Swayze-nek lesz egy rövid megjelenése a filmben, csak sajnos a felkérést követően diagnosztizálták hasnyálmirigyrákkal (tragikus módon nem sokkal a Zombieland októberi bemutatása előtt, 2009. szeptember 14-én hunyt el). Az volt a terv egyébként, hogy Swayze saját ikonikus filmjeit, például a Ghostot és a Dirty Dancinget parodizálja a rövid jelenetben. Később felajánlották a lehetőséget Joe Pescinek, Mark Hamillnek, Dwayne Johnsonnak, Kevin Baconnek, Jean-Claude Van Damme-nak és Matthew McConaugheynek is, de egyikük sem vállalta. Azóta biztos nagyon megbánták!


Daniel Craig a Star Wars: Az ébredő Erőben

Még Glenn Close-énál is kisebb, de annál viccesebb szerep jutott a James Bond-filmek sztárjának a Csillagok háborúja-saga hetedik részében, amelyben ő volt az a rohamosztagos, akivel az elmetrükköt gyakorló jediaspiránslány, Rey leveteti a bilincseit. Mivel Craig fejét sisak fedi, és a hangja is el van torzítva, teljesen felismerhetetlen

– ettől függetlenül azonban felejthetetlen, ahogy már távozóban lemondóan eldobja még a fegyverét is, mikor a főhősnő utánaszól, és rezignáltan elismétli, hogy mit is kell tennie.


Matt Damon a Thor: Ragnarökben

A Taika Waititi által rendezett fergeteges harmadik Thor-film egyik legviccesebb jelenete, amikor Thor hazatér Asgardba, és azzal kell szembesülnie, hogy álnok féltestvére, Loki – apjuk, Odin képét magára öltve – színpadra állított egy olyan darabot, ami saját hősi haláláról szól. A vásári komédiást pedig, aki Loki szerepét játssza a csapnivaló színműben, nem más játssza, mint a fekete parókás Matt Damon. A sztár cameóját a legnagyobb titokban tartották, ezért a rajongók igencsak meglepődtek, amikor felbukkant a szuperhősfilmben. A jelenet további bónusz meglepetése, hogy a színpadi Thort a címszerepet alakító Chris Hemsworth bátyja, Luke formálja meg, Odint pedig Sam Neill.


Dustin Hoffman a Holidayben

A két, szerelmi csalódása miatt otthont cserélő lány sztorijában Dustin Hoffman (vélhetően) saját magát alakítja, amint egyszer csak feltűnik abban a videotékában, ahol a filmzeneszerzőként tevékenykedő Miles (Jack Black) éppen kimeríthetetlen filmzenei tudásával próbálja – sikerrel – lenyűgözni a Londonból érkező, Los Angelesben vakációzó Irist (Kate Winslet). A férfi végigénekel több ikonikus filmzenét is, és amikor a Diploma előtthöz ér és dúdolni kezdi a Mrs. Robinsont, Hoffman jóindulatúan rámosolyog. Ez a mozzanat egyébként nem volt benne a forgatókönyvben, csak véletlenül alakult úgy, hogy

a sztár pont betoppant a forgatás helyszínéül szolgáló tékába, és a filmesek megkérdezték tőle, nem akar-e szerepelni a jelenetben.


Mike Tyson a Másnaposokban

A filmtörténelem egyik legviccesebb filmjében az egykori bokszoló saját maga szélsőségesebb verzióját alakítja, s habár csak röviden tűnik fel benne, kulcsfontosságú szerepe lesz az eseményekben – és a megoldásban is. Jeleneteiből csak úgy árad a lazaság, ám később kiderült, hogy ennek az volt az oka, hogy végigkokainozta a forgatást. Tyson ugyanis egy későbbi interjúban bevallotta, hogy csak azért mondott igent a szerepre, hogy finanszírozhassa belőle a kokainhasználatát. Saját bevallása szerint teljesen szét volt esve a forgatáson, ami minden bizonnyal feltűnt a főszereplőknek is, akiknek köszönettel tartozik, amiért tartották benne a lelket. Ennek ellenére a sportolót visszahívták a Másnaposok 2-be is, de a harmadik részben már nem volt benne.

 

Wes Craven a Sikolyban

Az egyik legszellemesebb cameo minden bizonnyal Wes Craven direktori cameója az általa rendezett önreflexív horrorfilmben, a Sikolyban. A műfaji szabályokra folyamatosan reflektáló alkotásban, hogy az önreflexió még tökéletesebb legyen, Craven maga is megjelent egy röpke pillanatra: ő volt a Henry Winkler által alakított iskolaigazgató jelenetében épp takarító gondnok, Fred,

aki fekete kalapjával és piros-zöld csíkos pulcsijával a rendező saját teremtményét, a Rémálom az Elm utcában Freddy Kruegerét idézte meg.


Daniel Radcliffe a Kész katasztrófában

Az Amy Schumer nevével fémjelzett romantikus komédiában nemcsak a főhősnő és John Cena által játszott pasija közt a moziban zajló jelenetek voltak viccesek, de az is, ami közben a vásznon történt. A civakodó páros ugyanis egy The Dog Walker című filmet néz, amelyben Daniel Radcliffe alakította a címbeli kutyasétáltatót (a nő egyébként, akivel minden bizonnyal összejön, Marisa Tomei). Nem tudni, hogy a Kutyátlanok kíméljenek paródiájának szánták-e a rövid filmrészletet, vagy úgy általában minden kutyás romantikus film paródiájának, mindenesetre nagyon jól működik (szerencsére elérhető belőle mind a 4 perc, amit leforgattak, nem csak a Kész katasztrófába bevágott rövidke rész).


Daniel Radcliffe egyébként a People TV-nek elmesélte, hogy a filmet rendező Judd Apatow azután kérte fel az aprócska szerepre, hogy látta New Yorkban játszani Martin McDonagh Kripli című darabjában.

A színész igent mondott, de biztos volt benne, hogy a rendező csak afféle udvariassági csevejnek szánta a dolgot, és ő volt a legjobban meglepve, amikor másnap Apatow valóban megkereste a szerep miatt.


Billy Crystal A herceg menyasszonyában

Ha visszagondolunk gyerekkorunk egyik kedvenc meséjére, valószínűleg nem is ugrik be, hogy a Harry és Sally sztárja is szerepelt benne. Ennek nemcsak az az oka, hogy mindössze ötperces játékidő jutott neki, hanem az is, hogy Csodás Max, az öreg gyógyító szerepében egyáltalán nem emlékeztet saját magára. Az elképesztő maszk Peter Montagna maszkmester keze munkája, akivel a színész már a Saturday Night Live-ban is együtt dolgozott, és aki Csodás Max megalkotásakor Casey Stengel, a New York Yankees baseballcsapat menedzserének és Crystal nagymamájának arca alapján dolgozott, fotók után. Crystal egyébként szövege nagy részét improvizálta, méghozzá olyan zseniálisan,

hogy – ahogy arról A herceg menyasszonya kulisszatitkairól szóló cikkünkben is írtunk – a legenda szerint jelenete felvételekor a rendező, Rob Reiner annyira röhögött, hogy félre kellett vonulnia.


(via Listverse, Buzzfeed, GoodHouseKeeping)


A Port.hu zenés sorozata első évadának utolsó részében Király Attila színész és szinkronszínész ült be a dobok mögé.