A 7 legdurvább közönségreakció

Néha előfordul, hogy elájulnak a nézők, de már arra is volt példa, hogy szabályos lázadás tört ki a közönség soraiban.

A legenda szerint a legelső moziközönség pánikszerűen elmenekült, amikor a filmvásznon egy vonat közeledett a kamera irányába. Valójában nem így történt, de időről időre érkeznek igaznak bizonyuló hírek a mozikban elájuló emberekről. Az alábbi listában a legszélsőségesebb közönségreakciókat gyűjtöttük össze - nem csak a film világából.

Az első hangosfilmek

A némafilm korszakában sokan várták úgy a hang megjelenését, mint a messiást, elvégre a legtermészetesebben úgy lehet egy sztorit elmesélni, ha halljuk is a színészek dialógjait.

Arra viszont aligha számítottak az alkotók, hogy az első hangosfilmekre a közönség nevetéssel reagál, és nem csak a vígjátékok esetében. Edgar Selwyn War Nurse című 1930-as háborús drámájának premierjén a nézők dőltek a röhögéstől minden olyan pillanatban, amikor a színészek megszólaltak. Többek közt akkor is, amikor egy nő vajúdás közben azt kiabálja, hogy „Anyámat akarom!”

A derültség oka nem az volt, hogy a színészeknek vicces orgánumuk lett volna, hanem túlságosan is megszokták a nézők a csendet és azt, hogy a feliratok csak a lényeges információkat közlik, így mulatságosnak tűnt, hogy a karakterek minden banális dolgot kimondanak, és semmit nem hagynak a közönség képzeletére.

Tavaszi áldozat


A balettelőadásokat látogató közönségről aligha a futballhuligánok jutnak az eszünkbe, de amikor 1913-ban bemutatták Igor Sztravinszkij Tavaszi áldozat című művét, a nézők pont úgy reagáltak, mint a feldühödött drukkerek. A ma már a műfaj egyik legnagyobb klasszikusának tartott darabra a korabeli publikum nem volt felkészülve: a pogány hatásokat tükröző zene, a koreográfia és a kosztümök is olyan újszerűek és szokatlanok voltak, hogy a nézők először csak nevetéssel reagáltak, majd hangosan gúnyolni kezdték az alkotókat, aztán ökölre mentek egymással, végül szabályos lázadás tört ki. A második felvonáshoz már a rendőrséget is ki kellett vezényelni.

A Kennedy-gyilkosság


1963. november 22-én a bostoni szimfonikus együttes fellépésén Erich Leinsdorf karmester bejelentette, hogy hírek érkeztek arról, hogy az Egyesült Államok elnöke merénylet áldozata lett, hozzátéve: reméli, tévesek ezek az értesülések. Ahogy a fenti felvételen hallható, a közönség azonnal sokkos állapotba kerül, de feldolgozni sincs idejük a hírt, mert a karmester egy kissé bizarr módon azonnal elkezdi vezényelni Beethoven harmadik szimfóniájából a temetési indulót.

Az ördögűző


William Friedkin 1973-as műfajteremtő filmje, Az ördögűző volt talán az első horror, ami igazán sokkolta a közönséget. A nézők sírtak, elájultak és elmenekültek a vetítésekről. Egy idő után az üzemeltetők már

előre kirendelték a mentőautókat a mozik bejáratához,

ami természetesen megdobta a film iránti amúgy sem csekély érdeklődést.

A premierről szóló egyik beszámoló szerint „az emberek órákon át állnak az esőben, mint a birkák. (…) A Second Avenue-n, az 59. és 60. utca sarkán még tábortüzet is gyújtottak, hogy valahogy felmelegedjenek.” Az emberek annyira kíváncsiak voltak a félelmetes alkotásra, hogy az egyik moziban kisebb lázadás tört ki, amikor megtudták, hogy hiába álltak sorba négy órán (!) keresztül, nem fognak tudni bejutni a vetítésre, ahol egyébként „poshadt hányásszag terjengett”.    

Halloween (1978)


John Carpenter klasszikusa volt a slasher műfaj úttörője; és nem csak a kritikusok díjazták, a közönség körében is futótűzként terjedt a híre – mondhatjuk akár azt is, hogy ez volt az egyik első, szájhagyomány útján terjedő virális siker. A premier idejéből fennmaradt egy felvétel is, amelyen jól látható, illetve hallható, hogy a közönség tagjai igen intenzíven reagáltak a feszült jelenetekre. Ma már mindenki ismeri a műfaj trükkjeit, akkoriban azonban még nem voltak erre felkészülve.

O.J. Simpson


A sportolóból lett színész gyilkossági ügye úgy megmozgatta az amerikai közvéleményt, mint korábban szinte semmi. Simpsont azzal vádolták, hogy meggyilkolta második feleségét és a nő szeretőjét. Számos bizonyíték szólt ellene, ám az esküdtszék mégis felmentette. (A tárgyalásról több film és sorozat is készült, a legutóbbi 2016-ban American Crime Story - Az O.J. Simpson-ügy címmel.) 1995-ben, a 11 hónapos tárgyalás végén egész Amerika lélegzet-visszafojtva várta, mire jutottak az esküdtek. A fenti videóban a Times Square-en összegyűlt emberek figyelik a kivetítőket, hogy aztán a tömeg egyik fele éljenzésbe kezdjen, a másik pedig csalódottságának adjon hangot.

Trónok harca


A YouTube-on ma már külön műfajnak számítanak a „reakcióvideók”, ahol a videósok saját magukat filmezik le, miközben állítólag a legelső alkalommal tekintenek meg egy népszerű film- vagy sorozatrészletet. A kamera és a nézettség kedvéért túljátsszák a szerepüket, úgyhogy ezek a reakciók csak mérsékelten tekinthetők hitelesnek. A nyilvános vetítéseken rögzített videókkal viszont más a helyzet. Még a Covid előtt divat volt az aktuálisan legnépszerűbb sorozatokat kocsmákban, bárokban közösen nézni; a Trónok harca pedig különösen nagy tömegeket vonzott. Több sokkoló pillanatot is ki lehetne emelni a szériából, de a leglátványosabban talán azon lepődtek meg a nézők, amikor (spoiler!) Arya megölte az Éjkirályt.


(via Listverse)

 

Elindult a Port.hu új videósorozata, a SZESSÖN. Nézzétek meg az első részt, amelyben Kiss Gergő háromszoros olimpiai bajnok mutatja meg, milyen remekül bánik a dobverőkkel. Kövessetek minket a Youtube-on is!