A 7 legjobb kivágott jelenet

Spielberg, Tarantino és Cameron sem szívbajos, amikor meg kell csattogtatni a vágóollót, ami nem jelenti azt, hogy mindig jól is döntenek.

Bár nem mindig értjük, amikor a rendezők jól hangzó jeleneteket vágnak ki kedvenc filmjeinkből, a valóság az, hogy néha muszáj feszesebbre húzni a cselekményt.

Néha-néha azonban előkerül egy-egy olyan törölt jelenet, amely teljesen megváltoztatja a filmről alkotott képünket, és még amellett is lehet érvelni, hogy valójában javítottak volna a produkción, ha bent maradnak. Most ilyen példák következnek.

A bolygó neve: Halál


A második Alien-filmben Ripley arra ébred, hogy 57 évet töltött hibernációban. Azok akik a mozis verziót látták, azt feltételezhetik, hogy Ripley ezt a megpróbáltatást elintézte egy vállrándítással, de egy törölt jelenetből kiderül, hogy ennek az élménynek a pszichológiai hatása sokkal jobban megviselte őt.

Ébredése után találkozik Carter Burke vállalati képviselővel, hogy megbeszéljék, mi történt vele a Nostromo fedélzetén. A törölt jelenetben Ripley azt teszi, amit minden anya tenne, és azonnal a lányáról kérdezősködik. Burke elárulja, hogy a lánya két évvel korábban, 66 éves korában meghalt. Amikor meglátja a felismerhetetlenségig megöregedett Amanda fényképét, Sigourney Weaver karaktere sokkos állapotban meséli el, hogy anno megígérte a lányának, hogy a 11. születésnapja előtt újra találkoznak.

Utólag már nehéz megérteni, hogy James Cameron rendező miért döntött úgy, hogy ezt a jelenetet kiveszi a filmből. Ripley lányának elvesztése segít kontextusba helyezni azt a későbbi köteléket, amelyet Newt-tal alakít ki, ráadásul

Weaver színészi képességeinek is lenyűgöző bemutatója ez a pár perc.

X-Men - Az elsők

A 2011-es X-Men-film újraindította a franchise-t, visszavezetve a rajongókat az X-Men eredetéhez, miközben feltárta, hogyan alakult ki a Charles Xavier és Erik Lehnsherr közötti központi kapcsolat. A két ősellenség kezdetben barát volt, és látványosan élvezte egymás társaságát. A kapcsolatukba még egy olyan poén is belefért, hogy Xavier telepatikusan megváltoztassa egy sztriptíztáncos érzékelését, aki így Magnetót női ruhába öltözve látja.

A jelenet, amelyben Michael Fassbender parókás transzvesztitaként látható csak a Blu-ray kiadására került fel, pedig a moziverzióban is helye lett volna.

A cápa

Quint kapitány minden idők egyik legszórakoztatóbb filmes karaktere. A Robert Shaw által játszott férfi egy igazi tengeri medve, aki szereti a sört, utálja a cápákat, és imádja froclizni a "gazdag főiskolás fiúkat". Később kiderül, hogy a felszín alatt sokkal több van - például a poszttraumás stressz okozta fájdalom -, de a film elején Quint még fullba tolja a különc mizantrópot.

És van egy jelenet, amit utólag még Spielbergnek is sok volt. Quint beugrik a helyi zeneboltba, mivel olyan erős horgászzsinórra van szüksége, amivel egy cápát is ki lehet fogni. Meglát ott egy fiatal fiút, aki klarinéton gyakorol, és elkezd dúdolni a zenére. A gyereket láthatóan idegesíti a bolond öreg halász, és ahogy elkezdi elrontani a dalt, Quint is egyre hangosabban és hamisabban dúdol, hogy még jobban idegesítse a gyereket.

Igaz, hogy a jelenet nem igazán tesz hozzá a filmhez, és talán le is lassította volna, cserébe viszont nagyon vicces.


Star Wars: A Jedi visszatér

A Star Wars-franchise-ban akad jó pár nehezen magyarázható cselekménybeli hiányosság, ezek közül a talán legnagyobb, hogy Luke Skywalker miért nem tudta meg soha az apja valódi kilétét. Ez a kihagyás persze lenyűgöző feszültséget épített Skywalker és Darth Vader között, de felmerül a kérdés, hogy Obi-Wan Kenobi miért nem mondta el neki jóval azelőtt, hogy a páros végül összecsapott volna a csatában.

Mint utólag kiderült, A Jedi visszatér eredetileg tartalmazott egy olyan mondatot, amely pontosan megmagyarázza, hogy Kenobi eredetileg miért tartotta vissza ezt a létfontosságú információt. Amikor Skywalker még egyszer utoljára visszatér Yodához, a zöld Jedi elárulja neki, hogy ő tiltotta meg Kenobinak, hogy elmondja Luke-nak az igazságot Vaderről, mégpedig azért, mert ez a tudás szerinte elhomályosította volna Skywalker elméjét az elkerülhetetlen összecsapásuk során. Ez a törölt jelenet ráadásul új megvilágításba helyezi Kenobi és Yoda kapcsolatát és a hatalmi dinamikájukat is.


Szárnyas fejvadász

A kérdés, hogy Rick Deckard replikáns-e, évtizedek óta foglalkoztatja a rajongókat, és sajnos a Blade Runner 2049 sem sokat tett a helyzet tisztázása érdekében. Maga Ridley Scott azonban ragaszkodik ahhoz, hogy Deckard egy mesterséges lény, és a Blade Runner hivatalos rendezői változatába beillesztett egy jelenetet, amely ezt támasztja alá.

Az eredeti mozis verzióban láthatjuk, hogy Deckard egy origami egyszarvút talál, miközben Rachaellel menekül. A közönség ezen a ponton csak annyit tud, hogy egy Gaff nevű Blade Runner-kolléga hagyta ezt hátra Deckardnak, de hogy miért, az nem világos. Egy törölt jelenetben azonban, amelyet Scott a film későbbi változataiba beépített, Deckard egy unikornisról álmodik, és itt az a feltételezés, hogy Gaff azért hagyta neki ezt az origamit, mert ismeri Deckard emlékeit és legbelsőbb gondolatait. De honnan ismerhetné? Onnan, hogy

Deckard egy replikáns, és ezek az emlékek implantátumok voltak.


Terminátor 2. - Az ítélet napja


James Cameron A bolygó neve: Halálhoz hasonlóan a Terminátor folytatásából is kivágott egy fontos jelenetet.

A sztori szerint miközben hőseink a sivatagban készülnek a következő küldetésre, John Connor megkérdezi a Terminátort a mechanikus elméjéről, és rájön, hogy a védelmezője képes elsajátítani az emberi viselkedést. A T2 speciális kiadásán található törölt jelenetből azonban kiderül, hogy a Skynet a Terminátor processzorait alapértelmezésben "csak olvasó funkcióra" korlátozta, ami megakadályozta, hogy az emberi viselkedést személyes szinten megértse. Egy vizuálisan lenyűgöző jelenetben John és az anyja felnyitják a Terminátor koponyáját, hogy kézzel módosítsák a processzorát.

Egyrészt ez a törölt jelenet is jól mutatja, hogy a Terminátor 2-ben milyen úttörő vizuális effektek voltak, másrészt fontos adalék is a film többi részére nézve.

Kill Bill 2.

Tarantino egyik legikonikusabb gonosztevője, Bill (David Carradine) hidegvérű gyilkos, de csak feltételezhetjük, hogy képzett kardforgató és harcművész, mert akcióban nem látjuk a filmben.

Egy törölt jelenet viszont pótolja ezt a hiányosságot. Egy flashbackben, amikor Bill és Beatrix egy álmos ázsiai városka utcáin bolyonganak, nem mással, mint Michael Jai White-tal találják szembe magukat. Bill megölte a mesterét, a férfi pedig bosszút akar állni, ezért a minyonjait az idős harcművészre uszítja. De Bill fél perc alatt lerendezi mindet, így jöhet a párbaj White karakterével.

Előkerülnek a kardok, aztán puszta kézzel is egymásnak esnek, hogy aztán a végén Beatrix elragadtatottan figyelhesse, ahogy Bill elmetszi az ellenfele torkát. A jelenet egyúttal szép előkészítése a későbbi, Billel való leszámolásának, hiszen most már tudjuk, hogy mindketten képzett kardforgatók – már ha láttuk ezt a kivágott jelenetet is.

Via: Looper