A Dűne-regényeket író Frank Herbert fiának nagyon bejött a Dűne 2

A rendező, Denis Villeneuve egyáltalán nem tart attól, hogy hosszú a 2 óra 46 perces játékidő, mivel Herbert regénye „túl sűrű” ahhoz, röviden el lehessen mesélni.

Brian Herbert, aki nem más, mint Frank Herbertnek, a Dűne-regények szerzőjének a fia, már látta a héten Magyarországon is mozikba kerülő Dűne: Második részt, és a közösségi oldalán meg is osztotta a véleményét.

Megnéztem a Dűne: Második részt egy zártkörű stúdióvetítésen. Örömteli látni, hogy apám történetét ilyen nagy gondossággal mesélték el. Ha ezt az új filmet összekombináljuk a Dűnével, akkor messze a legjobb valaha készült filmes feldolgozását kapjuk Frank Herbert klasszikus regényének.

Mint ismeretes, Frank Herbert 1986-ban bekövetkezett halála után Brian Herbert kezdte el kiadni a sci-fi franchise további folytatásait és előzményköteteit, amelyeket Kevin J. Andersonnal együtt írt, és amelyekhez a néhai apja régi jegyzeteit használták fel.

A Dűne-regényeket korábban többször is feldolgozták mozifilmes, tévés és videójátékos formátumban is. A legismertebb ezek közül David Lynch 1984-es adaptációja volt Kyle MacLachlan főszereplésével, de a 2021-es, Denis Villeneuve-féle verzió is óriási kasszasiker lett, ami az erős irodalmi alapanyag mellett nem utolsó sorban olyan sztároknak volt köszönhető, mint Timothée Chalamet, Zendaya, Javier Bardem, Oscar Isaac, Jason Momoa, Rebecca Ferguson és Josh Brolin. A PORT.hu kritikusa a bemutatót követően így írt anno a filmről: „a 2001: Űrodüsszeiát megidéző sci-fi mestermű született, ami sikeresen egyesíteni tudta magában a Star Wars eposzi ívű űrkalandját a David Lynch-féle Dűne elvont látomásjeleneteivel”.

Káprázatos lett a Magyarországon forgatott Dűne

Épp hogy csak kitántorgott az ember Daniel Craig utolsó James Bond-filmjéről, a Nincs idő meghalniról, máris itt van Denis Villeneuve nagyszabású sci-fi víziója, az új Dűne, amit ráadásul jórészt Magyarországon forgattak.

Tovább

 

A 2021-es Dűne várva várt folytatása a hollywoodi sztrájkok miatt késve, 2023-ban kerül a mozikba. Az első rész játékideje 2 óra 35 perc volt, a mostani viszont még hosszabb lesz: 2 óra 46 perc! Érdekes trend, hogy elmúlt 10 évben a filmek egyre hosszabbak lettek, és mivel az Oppenheimer és a Megfojtott virágok sem volt rövid, sokan felteszik mostanában a közösségi médiában a kérdést, hogy

vajon tényleg szükséges-e ez a megnövekedett játékidő?

Maga Villeneuve azt mondta erről, hogy őt a Dűne 1-2 forgalmazója, a Warner nem kérte meg arra, hogy vágja meg rövidebbre a filmjeit, sőt, már-már ennek az ellenkezője történt. A rendező a The Timesnak így nyilatkozott, amikor a film feleslegesen túlnyújtott hosszáról faggatták:

Bízom a közönségben.

Szerinte ugyanis Frank Herbert regénye „túl sűrű” ahhoz, hogy röviden el lehessen mesélni.
Villenueve szerint bár sokan frusztráltak a hosszabb játékidő miatt, a mai fiatalok valójában azt akarják, hogy a filmek hosszabbak legyenek:

Van egy trend. A fiatalok szeretnek hosszú filmeket nézni, mert ha fizetnek érte, akkor valami tartalmasat akarnak látni.

Arra vonatkozóan, hogy lesz-e harmadik Dűne-mozifilm Dűne messiása címmel, Villenueve azt mondta:

Abszolút megvan a vágy egy harmadik részre, de nem akarom elsietni. Hollywoodban fennáll annak a veszélye, hogy az emberek izgatottak lesznek, és csak a megjelenési dátumokra koncentrálnak, nem pedig a minőségre.

(via The Independent)