A feketedoboz titkai: 11 filmes légi katasztrófa

Tengerbe, lakatlan szigetre, sivatagba, hegyvidékre zuhanó gépek is vannak a listán, de olyan is akad, ami végül sikeresen landol, mégsem végződik happy enddel a sztori.

 

A sajtós közhely szerint nem az a hír, ha felszáll a repülőgép, hanem ha lezuhan. Ez igaz a filmekre is: ha elstartol a kifutópályáról a gép, az mindig valami újnak a kezdete, ritkán baljós, inkább egy várakozásokkal teli esemény előszobája (persze vannak kivételek, mint például Blöff gyors snittel dolgozó utazása, amikor Avi kuzin Londonba látogat). A felszálló gép a romantikus filmek, a vígjátékok eleme, a zuhanás a thriller, az akciófilm, a katasztrófafilm, a dráma és a horror sajátja. Október 20-a légiforgalmi irányítók és a biztonságos repülés világnapja, ennek kapcsán tizenegy olyan alkotást szedtünk össze, aminek a dramaturgiáját egy repülőgép-szerencsétlenség hozza mozgásba.

 

1. Airport '77 (1977)

 

Ha bajba jutott repülőgépekről van szó, akkor egyértelműen a Airport-sorozattal kell kezdenünk, melynek harmadik részében tényleg lezuhan a gép, ráadásul az óceán mélyére. A luxus-repülőgép felbecsülhetetlen műkincseket szállít, és olyan színészek túlélésért izgulhatunk a fedélzeten, mint Jack Lemmon, Lee Grant vagy épp Christopher Lee. De természetesen George Kennedy is felbukkan Joe Patroniként, igaz, ezúttal csak tanácsadói szerepkörben.


2. Félelem nélkül (1993)

 

Peter Weir rendező szereti különleges oldalról megfogni a dolgokat, elég csak a Holt költők társaságára vagy a Truman show-ra gondolni. Nála egy légikatasztrófa sem pusztán a túlélésről szól, sőt a Félelem nélkül

azt vizsgálja, milyen pszichés folyamatok mennek végbe a túlélőkben.

A film középpontjában Max Klein (Jeff Bridges) áll, aki, miután túlélt egy repülőgép-szerencsétlenséget, úgy hiszi, sérthetetlen, és isteni hatalommal bír, ám ez teljesen tönkreteszi korábbi életét.


3. Életben maradtak (1993)

 

Idén ötven éve, hogy lezuhant az Andokban az a repülőgép, amely egy uruguayi főiskola rögbicsapatát szállította. Az esetet feldolgozó film talán leghíresebb ebben a témában, hiszen részletesen bemutatja azokat embertelen körülményeket és gyakran nehéz döntéseket, amit az életben maradáshoz meg kell hozni. A film forgatásán az egyik túlélő, Nando Parrado is részt vett technikai tanácsadóként.


4. Hat nap, hét éjszaka (1998)

 

Hogy rácáfoljunk a bevezetőben írtakra, íme egy vígjáték a listán. A helyzet klasszikus: egy divatmagazin szerkesztője, Robin (Anne Heche) kénytelen igénybe venni a szokásosan sármos és nyegle Quinn (Harrison Ford) rozzant repülőgépét, ám miközben egy divatfotózásra repülnek, a gép lezuhan egy lakatlan szigeten. Természetesen szerencsésen túlélik, hogy aztán egymás agyára menve kalandozzanak el egészen romantikáig.


5. Végső állomás (2000)

 

A horrorszéria, amiben a halál tarol. Szó szerint: aki valamilyen módon túléli azt a balesetet, amit neki szánt a sors, azért utólag eljön a kaszás, hogy begyűjtse a jussát. Az első részben egy repülőgép robban fel, nem sokkal a felszállás után, ám mivel az egyik fiú előre látja balesetet, és patáliát csap, többedmagával leszállítják a gépről. Ők jártak jobban, ám a 180-as járat túlélői fogyatkozni kezdenek. A sztori amúgy eredetileg az X-akták egyik epizódja lett volna, végül önálló filmként forgatták le.


6. Számkivetett (2000)

 

Ki ne emlékezne Wilsonra, a strandröplabdára, a modern Robinson Péntekére. Az, hogy egy szerencsétlenül járt FedEx-alkalmazott gépe lezuhan a Csendes-óceánba, és ez Tom Hanks egyik legjobb alakítása, már szinte mindegy, ha felidézzük azt a pillanatot, amikor Wilson elsodródik a tengeren. Persze az a kreativitás is lenyűgöző, ahogy Chuck életben marad. Robert Zemeckis ismét kitett magáért.


7. A Főnix útja (2004)

 

Egy mongóliai olajkutató expedíció tagjai épp egy rozoga géppel tartanak hazafelé, amikor

a pilóta kényszerleszállást hajt végre a Góbi-sivatagban.

A film egyik előnye, hogy nem a tengert, az őserdőt, vagy a fagyos időjárást, hanem a kietlen sivatagot kell túlélni, a másik Dennis Quaid és Hugh Laurie játéka.


8. Lost - Eltűntek (2004–2010)

 

Ez az egyetlen sorozat a listánkon, de az Oceanic Airlines 815-ös járat katasztrófáját vétek lett volna kihagyni, hiszen ez a repülőgép-szerencsétlenség indítja be azokat folyamatokat, melyek mindmáig az egyik legjobb rejtély-központú szériává emelik Lostot. A légikatasztrófa képsorai miatt az akkori legdrágább nyitóepizóddal is büszkélkedhet a széria.


9. Fehér pokol (2012)

 

Volt egy időszak, amikor imádták Liam Neesont különféle szélsőséges helyzetbe sodorni, hogy aztán onnan verekedje ki magát. Miért épp az hófödte, alaszkai vadonban ne zuhanna le repülővel? Az időjárással és a vadállatokkal is meg kell küzdenie, de szerencsére épp egy szélsőséges körülmények közt dolgozó vadászt alakít.


10. Kényszerleszállás (2012)

 

Ismét egy Robert Zemeckis-film, ám a középpontban ezúttal egy pilóta, Whip Whitaker (Denzel Washington) áll, aki olyan bravúros kényszerleszállást hajt végre, és menti meg így majdnem az összes utast, amire szinte senki se lett volna képes. Bár a meghibásodás technikai eredetű volt, később kiderül, hogy

az ünnepelt pilóta ivott a felszállás előtt.

A film erkölcsi dilemmája, hogy akkor milyen ember is valójában Whip? 


11. Hegyek között (2017)

 

A Kate Winslet és Idris Elba főszereplésével készült filmben szintén lezuhannak a havas hegyek közé, és amolyan szerelmezős-túlélős nyomvonalon haladnak tovább,  ám annyi újdonsággal tud szolgálni a mozi, hogy velük van egy kutya is.