A legfurább indokok, amik miatt csúszott egy-egy film forgatása

Forgatási nehézségek, a közönség negatív reakciója, az időjárás, netán egy gyilkosság.

Sonic, a sündisznó

A SEGA közismert figurája (ha úgy tetszik, a Sega Super Mariója) is élőszereplős filmet kapott, azaz gyorsaságban a Kengyelfutó Gyalogkakukk helyére pályázó tüskés hátú természetesen CGI, de körülötte hús-vér emberek mászkálnak. Csakhogy a trailer világszerte hatalmas felzúdulást szított, és ezúttal nem az unatkozó trollok és örökös elégedetlenkedők morogtak, hanem joggal kritizálták a film alkotóit: Sonic ugyanis marha ronda lett. Sőt, egyenesen ijesztő, különösen az emberfogai miatt. Többen el is készítették saját változatukat, és általában mindegyik jobban sikerült, mint a hivatalos verzió. És csoda történt: mert a stúdió figyelt rájuk, visszakozott, és visszaküldték a filmet az animátoroknak, hogy tervezzék újra és rakják rendbe Sonicot.

 

G.I. Joe - Megtorlás

A kedvenc nyolcvanas évekbeli játékfiguráinkat felsorakoztató G. I. Joe: A kobra árnyéka nagyon buta lett, de fenemód szórakoztató, és bár nem durrant akkorát, mint amennyire a stúdió várta, egy folytatáshoz elegendő volt ez a szerényebb siker is. A Megtorlás alcímű új rész bemutatását viszont jó egy évvel eltolták, a hivatalos indoklás szerint a 3D konvertálás miatt. A másik, nem hangoztatott ok azonban a tesztvetítések lehangoló eredménye volt, a nézők ugyanis kifogásolták, hogy kedvenc szereplőjüket kispórolták a történetből – nevezetesen a Duke-ot alakító Channing Tatumot, aki rögtön az első percekben meghalt. Így felvettek még néhány jelenetet Tatummal, bár a filmet még ő sem tudta megmenteni a bukástól.

 

Apokalipszis most

Coppola klasszikusának forgatása maga volt a rémálom. A főszereplőnek eredetileg kiválasztott Harvey Keitelt két hét után kirúgták, a helyére érkező Martin Sheent a stressz és alkoholizmusa szívinfarktusba hajszolta. A Fülöp-szigeteki forgatási helyszínen egy munkás meghalt, a tájfun tönkretette a díszleteket. Marlon Brando, mire a felvételei sorra kerültek, rettenetesen elhízott, rendre részegen állt (ült) a kamerák elé, és a szövegét sem volt hajlandó megtanulni, sőt, maga a forgatókönyv sem érdekelte – csak miatta egy hétre leállt a forgatás, és a rendező olvasta fel neki a szkriptet. De ez az egy hét már semmiség volt, mert a másfél hónapra tervezett forgatás végül 68 hétig tartott. És a pokoli viszontagságok miatt Coppola háromszor próbált végezni magával.

 

Z világháború

Brad Pitt alaposan ráfaragott Magyarországgal: Budapest ismét Moszkvát helyettesítette a film végére szánt hatalmas összecsapás helyszíneként, és le is forgatták a tömegjeleneteket, ám az összes rögzített anyagot kikukázták, mondván, még egy grandiózus összecsapás sok lett volna a végére. Átírták a forgatókönyvet, és a csata helyett a laboratóriumi kergetőzéssel zárták le a történetet. Elég béna indoknak tűnik, sokkal inkább lehetett köze a produkciós nehézségekhez, ahhoz, hogy mind a pénzből, mind az időből kifutottak... No, és Pitték azt is megemlegették, amikor a magyarországi forgatáshoz használt egyik raktáron rajtaütött a TEK. Londonból kellékként érkezett éles lőfegyvereket foglaltak le - az éles fegyvereket könnyen át lehet alakítani olyanná, hogy csak vaktöltényt legyen képes kilőni, és ez bevett módszer forgatásoknál, és noha a papírok rendben voltak, a jogszabályok alapján Magyarországon ezek továbbra is éles fegyvernek számítanak. 

 

Dr. Strangelove

1963. november 22-én a film már készen állt a sajtóbemutatóra, amikor néhány órával a vetítés előtt Dallasban rálőttek John F. Kennedy-re, aki bele is halt sérüléseibe. Az amerikaikat egyébként is sokkolta az esemény így Kubrick törölte a premiert, majd rájött, hogy dolgozna még egy kicsit a filmen.

(Forrás: Looper)