A születésnapos James McAvoy 10 legjobb szerepe

Skócia megannyi remek színészt adott már a világnak, és közéjük tartozik a mai 42 éves, elképesztően sármos James McAvoy, aki jóval több, mint Charles Xavier professzor fitalkori énje az X-men filmekből!

Lélekben táncolok (2004)

James McAvoy első fontos szerepében mindenkit megsiratott Rory, az örök lázadó szerepében, aki izomsorvadása miatt egy dublini intézetébe kerül. Itt találkozik Michaellel (Steven Robertson), akit szélütés ért. A fiatalember beszéde a betegsége miatt szinte teljesen érthetetlen környezete számára. Különös kapcsolat alakul ki kettejük között. Rory az egyetlen, aki megérti mit mond Michael, valósággal a tolmácsa lesz. Ráadásul éppen Rory elviselhetetlen stílusa, lázadó természete az, ami ösztönzést ad Michael számára, hogy megpróbáljon felülkerekedni önmagán és betegségén.

A nagy kvízválasztó (2006)

Az egyszerű munkáscsaládból származó Brian (James McAvoy) a Bristoli Egyetem elsőéves hallgatója. A fiatalembert elképesztő bizonyítási vágy fűti, amióta az eszét tudja, mindig okos akart lenni. Az egyhangúnak aligha nevezhető kollégiumi élet, a bulik és tüntetések sem tudják eltéríteni a nagyratörő tervétől, hogy részt vesz a televíziós kvízjátékban, amelyben egyetemisták mérik össze a tudásukat. Mindeközben álmai nőjét, a gazdag és csinos Alice-t (Alice Eve) is szeretné meghódítani. Brian helyzetét nehezíti, hogy életében felbukkan egy másik vonzó lány is, a lázadó természetű Rebecca (Rebecca Hall). David Nicholls regényéből.

Az utolsó skót király (2006)

Bár Angliában már ígéretes tehetségként tartották számon, Kevin Macdonald filmje hozta el a nemzetközi ismertséget McAvoy számára – még úgy is, hogy a showt Forest Whitaker lopta el Idi Amin ugandai diktátorként. McAvoy Amin skót orvosát alakítja, és mivel a véreskezű államfő különös módon vonzódott Skóciához – a gyarmati időkben egy skót egységben szolgált – a bizalmasaként kezeli a férfit, aki egy tanúja lesz őrült és veszélyes tettének. Végül megpróbál segíteni, akin csak lehet, miközben szeretne élve hazajutni az afrikai pokolból. Giles Foden regényéből.

Vágy és vezeklés (2007)

Anglia, 1935. A tehetős családba született Briony (Saoirse Ronan) a kiváltságosok életét éli viktoriánus villájukban. Az élénk fantáziával megáldott kislány írónő szeretne lenni, és amikor az egyik hétvégén összejön a család, egy sor félreértés következményeként Briony ártatlanul meggyanúsítja Robbie Turnert (James McAvoy), a nővére, Cecilia (Keira Knightley) szerelmét egy bűncselekmény elkövetésével. A férfi először börtönbe kerül, majd amnesztiával szabadul, ha hajlandó bevonulni a világháború kitörésekor – ahonnan lehet, hogy sosem tér vissza. Joe Wright pazarul fényképezett filmjében mindenki fantasztikus alakítást nyújt, amiért Jamesnek egy Golden Globe jelölést jutott.

Wanted (2008)

Wes nyugtatókon él és rabszolgaként dolgozik egy irodában, a főnöknője rendre megalázza, a barátnője meg félrelép a legjobb barátjával. Egyik nap azonban találkozik egy dögös nővel (Angelina Jolie), aki nemcsak elmondja neki, hogy a rég elfeledett édesapját megölték, hanem egy lövöldözés során megmenti az életét. Kiderül, hogy az apja egy titkos társaság tagja volt, amely a világ egyensúlya felett őrködik. Ők végeznek a világra veszélyes emberekkel. És most eljött az idő, hogy Wes apja nyomdokaiba lépjen, ám ő rájön, hogy a nemes eszmék mögött teljesen más érdekek húzódnak meg. Ez volt McAvoy első akciófilmes szerepe, és bár kiderült, hogy ez nem az ő műfaja, derekasan helytállt.

X-Men - Az elsők (2011)

Itt vette át James McAvoy a stafétabotot Patrick Stewarttól Charles Xavier professzorként – ekkor még járóképesen -, míg Michael Fassbender Sir Ian McKellent váltotta Erik Lehnsherr, azaz Magneto sisakjában, hogy a hatvanas években, a hidegháború kellős közepén szembeszálljanak a gonosz Kevin Baconnel. Meg ugye azért, hogy a maguk különböző módján harcoljanak a mutánsok jogaiért – az egyik okosan, a másik erősen. Kérdés volt persze, hogy a két veterán színészóriást le lehet-e cserélni, de McAvoy és Fassbender tökéletesen beváltak, és sikerült megújítaniuk a franchise-t.

Mocsok (2013)

Bruce Robertson a korrupt, álszent, szexmániás és rendszeres droghasználó nyomozót előléptetésétől már csak egy gyilkossági ügy felgöngyölítése választja el. Az előléptetés megszerzésére kollégája Ray is esélyes, ezért Bruce mindent megtesz azért, hogy kollégáját és mindenki mást környezetében - gátlástalanul tönkretegyen saját karrierjének érdekében. Kollégáit egymás ellen fordítja, feleségeiket elcsalja és titkaikkal tartja sakkban őket. De a hazugságspirálból, amit létrehozott már ő sem tud szabadulni. Életének zavaros múltja látszik visszatérni: újra a kokain, a szex és az erőszak lesz úrrá rajta, mely lassan az őrületbe kergeti. Irvine Welsh amúgy is bizarr regényébe McAvoy elképesztő energiákat vitt.

Egy szerelem története: ők (2014)

Ned Benson rendező-forgatókönyvíró egy évvel korában két verzióban, a feleség és a férj nézőpontjából is elkészítette ezt a filmet – amit tulajdonképpen akkori feleségének, Jessica Chastainnek csinált -, majd a kettőt összevonva született  meg ez a végső változat. Amelyben egy házaspár elveszíti a kisbabájukat. A férfi megpróbál továbblépni a tragédián, az asszony azonban képtelen erre, és minden kapcsolatot megszakítva egy időre hazaköltözik a szülői házhoz. A férj azonban nem adja fel, nem akarja elveszíteni szerelmét.

Atomszőke (2017)

Lorraine Broughtont (Charlize Theron), a brit titkosszolgálat gyöngyszemét, az MI6 kémistennőjét egy nem mindennapi feladattal bízzák meg: Berlinbe küldik, hogy szerezzen meg egy listát, amin titkosügynökök, köztük kettős ügynökök neve szerepel, és amire a KGB is feni a fogát. Ehhez fel kell vennie a kapcsolatot az ügynökség rezidens emberével, David Percivallal (James MacAvoy), aki már saját kis birodalmat épített ki Berlinben, és akinek segítségével a profi informátornő egyre magabiztosabban veti bele magát a berlini titkosszolgálatok halálosan veszélyes útvesztőjébe. A Budapesten forgatott filmben McAvoy újra egy vagány, de genyóbb oldalát mutatja be, és tényleg lubickol a szerepben.

Széttörve (2017)

Mi lehet szebb színészi feladat, mint egy szereplő 23 személyiségét eljátszani, majd a végén előrukkolni a mind a 23-at irányító 24. személyiséggel? Mert ez McAvoy dolga M. Night Shyamalan remekre sikerült filmjében, amelynek egyenes következménye lett a Üveg (2019), ahol A sebezhetetlen (2000) elvarratlan szálai futottak össze. És McAvoynak jól áll a történet valós alapját adó disszociatív identitászavar, az általa eljátszott különböző személyiségek pedig vidáman kergetik egymást a véres fináléig, miközben az általa elrabolt Anya Taylor-Joy szájtátva nézi az egészet.