Alkoholizmusáról, háttetkójáról és a Batman kútba eséséről is őszintén vallott Ben Affleck

A The New York Timesban jelent meg egy hosszú interjú vele, amiben mindent feltárt.

A mostanában erős lejtmenetben lévő színész keményen igyekszik feltámasztani a karrierjét: idén négy filmje is kijön. A The Last Thing He Wantedban Anne Hathaway oldalán játszik, a The Way Backben (amiről már többször írtunk) lecsúszott, alkoholista kosáredzőt alakít, a Deep Water című thrillerben Ana de Armas lesz a partnere, végül a The Last Duelben – amiről itt írtunk korábban – a Good Will Hunting után újból összeáll, forgatókönyvíróként és színészként egyaránt, barátjával, Matt Damonnal.

A The New York Times interjújában Affleck bevallotta, hogy a március 6-án bemutatandó The Way Back forgatása, ma már gyógyulófélben lévő alkoholistaként, kifejezetten terápiás hatással volt rá. A színész 2001 és 2017 után 2018-ban harmadjára is bevonult az elvonóra, de még így is sokáig tartott neki, hogy bevallja függőségét. „Jó időbe telt, hogy úgy igazából, őszintén, kétség nélkül beismerjem magamnak, hogy alkoholista vagyok” – mondta a sztár.

„Sokáig nagyjából normális mederben tudtam tartani a dolgot. De amikor a házasságom elkezdett szétesni, elkezdtem egyre többet és többet inni. Ez 2015–16-ban volt. És az ivászatom nyilván még több házassági problémát eredményezett” – tette hozzá. Egy hosszú különélési időszakot követően Affleck és Jennifer Garner végül 2018-ban váltak el. A színész elárulta azt is, hogy emiatt még mindig bűntudata van.

„Ez a válás az, amit a leginkább bánok egész életemben. A szégyenérzet pedig egyszerűen mérgező. A szégyennek semmilyen pozitív hatása nincsen. Hosszú távon viszont alacsony önértékeléshez és önutálathoz vezet” – szögezte le Affleck. „Nem egészséges dolog megszállottan a hibáinkra koncentrálni. Nyilván követtem el hibákat. Nyilván vannak dolgok, amiket megbántam. De össze kell szedned magad, tanulni mindebből, majd még többet tanulni és megpróbálni továbblépni” – tette hozzá.

Forrás: Frazer Harrison / Getty Images

 

Afflecknek sajnos volt honnan örökölnie a függőségét: apját szinte minden nap részegen látta, anyai nagymamája megölte magát egy motelben 46 éves korában, az egyik nagybátyja lelőtte magát egy vadászpuskával, egy nagynénje pedig heroinfüggő volt. Nemrégiben pedig öccse, a szintén színész Casey Affleck is vallott alkoholizmusáról (illetve már józanságáról). „Nagyon sok az alkoholista és a mentálisan beteg a családban. Ennek az örökségével időnként elég kemény megbirkózni” – mondta Ben Affleck.

És végül is az alkoholizmus volt az oka annak is, hogy otthagyta a Batman projektet. A Batman Superman ellen – Az igazság hajnala, majd Az Igazság Ligája hatalmas bukás volt, és sosem tűnt úgy, hogy a színész nagyon élvezné, hogy ő lehet Batman (lásd a híres Sad Affleck mémet). Szóval amikor megírta a külön Batman film forgatókönyvét, egy barátja inkább lebeszélte a dologról (nem pedig azért hagyta ott a produkciót, ahogy korábban állította, mert nem tudta időben összehozni a scriptet).

„Megmutattam valakinek a The Batman forgatókönyvét. Azt mondta: »szerintem a script remek, ugyanakkor azt gondolom,

halálra fogod inni magad, ha még egyszer átmész ezen a tortúrán«”

– árulta el a sztár, aki szerencsére hallgatott a jó tanácsra. A komoly témák után pedig a színész szót ejtett egy könnyedebb, de sok mindenkit foglalkoztató kérdésről is. Korábban ugyanis, amikor lesifotósok leleplezték, hogy egy hatalmas főnixmadarat tetováltatott a hátára, azt állította, hogy a tetkó nem igazi, csak egy film miatt volt rajta – ami nyilván hazugság volt, és Affleck most elmondta, miért hazudott.

„Nem igazán tetszett, hogy valaki kémkedett utánam, és így szert tett erre a képre. Agresszív gesztusnak éreztem. De igazatok van, nyilván inkább azt kellett volna mondanom a hazugság helyett, hogy senkinek semmi köze hozzá”

– mondta Ben Affleck.


(via The New York Times)