Amikor alig szólal meg a főszereplő, mégis működik a film

Ezek a hősök nem némák, sőt, csak éppen nem a verbális kommunikáció hívei.

Egy film több szempontból lehet jó. Leginkább azokra szoktunk emlékezni, amikből könnyen lehet idézni. Ehhez jól megírt párbeszédek, monológok, egysorosok kellenek. Ezekre rengeteg példa van.

A 10 legemlékezetesebb filmes idézet – a PORT.hu olvasói szerint

„Persze, hogy tudtam! Csak nem sejtettem!” „Mehetünk vissza a balettbe ugrálni.” Sok-sok kultikus alkotás emlékezetes mondatait gyűjtöttük csokorba olvasóink kommentjei alapján. De vajon Star Wars- és Ponyvaregény-idézetek is kerültek a TOP10-be?

Tovább

 

De vannak olyan filmek, amik inkább a történetre összpontosítanak, amik nem is igényelnek túl sok magyarázatot, ezért a főszereplők sem nagyon koptatják a szájukat, hisz beszéd nélkül is át tudják adni a történet lényegét, a hangulatot. Ezekben az esetekben a csönd sokkal beszédesebb, mint egy szájbarágós hegyi beszéd. 

Számkivetett

Tom Hanks karaktere nehezen tudna bárkivel szóba elegyedni egy lakatlan szigeten, így szinte magától értetődő, hogy nem beszél sokat a filmben. Néha motyog, illetve, amikor "megérkezik" Wilson, akkor már van egy társa, akihez tud szólni, de tény, hogy nem viszi túlzásba a szövegelést. Nem kellett túl sokat memorizálni a szövegkönyvet, ami abból a szempontból jó, hogy csak ráerősít a főszereplő számkivetettségére.

Vadon

Ez az a film, amiben Reese Witherspoon gyalogol egy nagyot. Egyedül kirándulgatni nem épp olyan tevékenység, ami alatt csak úgy ömlik az emberből a szó. A film célja is az, hogy szemléltesse a magányt, így a főhős ugyan találkozik emberekkel, beszélget velük, de mégsem ezek a részek határozzák meg a filmet, hanem az, amikor egyedül van és nem szól egy szót sem. 

A visszatérő

A film, amiért Leonardo DiCaprio még Oscar-díjat is kapott. Ki tud idézni egy mondatot is a filmből? Feltételezem, hogy nincs túl sok jelentkező. DiCaprio úgy "szenvedi" végig magát a filmen, hogy alig mond valamit. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem színészkedi ki magából a szart is, de a szövegkönyvet nem nagyon kellett lapozgatnia, az is biztos. Sőt! A film végső verziójában még annyit sem beszél, mint egy korábbiban. Elvileg ugyanis több párbeszédet is felvettek vele, de direkt kérte, hogy azokat vágják ki. 

Mad Max: A harag útja

A Tom Hardy által alakított címszereplő abból az 52 sornyi szövegéből is ki tudta hozni a maximumot, amit az egész film alatt hallhatunk tőle. Persze érdemes megemlíteni, hogy a kimondott szavakon túl neki minden hümmögésében is ott van MINDEN, amit csak el lehet képzelni. 

John Wick 4

Keanu Reeves által alakított bérgyilkos karakter sem az, aki a szövegével pusztít. Pedig az akciósztároktól megszokhattunk némi nagydumás attitűdöt, de Wick más. A kidolgozott harcjelenetek miatt szeretik sokan ezt a filmet, de persze Keanu Reeves is jól mutat ebben a csendes gyilkos szerepben. Hiába ejt ki a száján csak 380 darab szót, mégis elviszi az egész filmet a hátán. Ami érdekes, hogy itt is megtörtént az, ami DiCaprióval A visszatérő esetében. Reevesnek szintén volt még pár dialógusa, amit fel is vettek, csak ezek az ő kérésére végül a vágószobában maradtak.