Antiszemita megjegyzés miatt kényszerült bocsánatkérésre Whoopi Goldberg

Az Oscar-díjas színésznő egyre jobban belebonyolódik a zsidó identitás kérdéseinek fejtegetésébe, pedig korábban fel is függesztették kommentárjai miatt.

Goldberget most egy londoni sajtókörútja során kérdezték arról a témáról, ami miatt még februárban felfüggesztették a The View című talkshow-ból, amelynek egyik január végi adásában azt találta mondani, hogy

a holokauszt nem a rasszizmusról szólt.

Most lényegében megismételte ezt a vitatható és sokakat sértő kijelentését, miközben megpróbálta megmagyarázni, hogy mire gondolt.

Forrás: Dave Kotinsky / Getty Images


A sztár a The Sunday Timesnak adott interjúban jelentette ki, hogy arra gondolt, hogy maguk a zsidó emberek között sincs egyetértés abban a tekintetben, hogy a zsidóság rassz vagy vallás, szóval ezért nem a rasszizmusról szólt a holokauszt. Amikor a riporter felhívta rá a figyelmét, hogy a nácik rassznak tekintették a zsidóságot, hiszen nem csak a vallásukat gyakorlókat pusztították el, némi logikai bukfenccel Goldberg úgy érvelt, hogy véleménye szerint nem kéne a magunkévá tennünk azt, amit a nácik mondanak, hiszen ők nácik.

Miután az Anti-Defamation League nevű zsidó szervezet ügyvezető igazgatója, Jonathan Greenblatt a Twitteren tiltakozott a színésznő újabb kommentárjai miatt, azt állítva, hogy azok „nagyon támadóak és hihetetlen butaságról tesznek tanúbizonyságot”, Whoopi Goldberg közleményben kért (ismét) bocsánatot a szavaiért.


„Amikor Londonban nemrégiben a korábbi esetről kérdeztek, semmiképpen sem akartam újra elmondani a korábbi sérelmes kijelentéseimet, különösen, miután többekkel, köztük rabbikkal is beszéltem a témáról, hanem megpróbáltam megmagyarázni, mit és miért mondtam korábban. Még mindig a tanulás útján járok, és mindenre odafigyelek. Megértettem, hogy a holokauszt rasszista indíttatású volt, és nagyon sajnálom, hogy megbántottam, feldühítettem vagy kiakasztottam az embereket. Fogadja mindenki ismételten őszinte bocsánatkérésemet” – olvasható a nyilatkozatban.


(via The Variety)