Az 5 legjobb kivágott jelenet Tarantino filmjeiből

Habár QT nem szokott spórolni a játékidőn, azért van olyan képsor, ami nála is a vágószoba padlóján végzi. Sajnos!

A Grindhouse: Halálbiztos öltánca

Habár a legtöbben ezt a filmet tartják a legrosszabbul sikerültnek Quentin Tarantino munkái közül, azért vannak benne élvezetes pillanatok: azt a jelenetet például, amelyben a Vanessa Ferlito által megformált Butterfly vérpezsdítő öltáncot lejt Stuntman Mike-nak, minden bizonnyal sokan elnézték volna még egy darabig. QT ugyan nem a visszafogottságáról híres, de ebben az esetben mégis meglépte, hogy nem a teljes explicit képsort rakta be a végső verzióba, hanem egy rövidebbet, mert a hosszabb változat talán túl sok lett volna. Sokak szerint a rendező ezzel bölcs döntést hozott, mivel ahelyett, hogy (még jobban) elvonta volna a nézők figyelmét, inkább a sztori kibontására koncentrált, és Butterfly tánca így is az egyik legszexisebb és legikonikusabb pillanat az alkotói életműből.

A többieknek pedig íme a vágatlan változat:


A Ponyvaregény titokzatos taxisofőrnője

A Ponyvaregény egyik legerotikusabb jelenetében egy szexi spanyol nyelvű taxisofőrnő szállítja el a végzetes bokszmeccs helyszínéről Butchot, és mivel a rádióközvetítés miatt tudja, hogy épp az imént vert valakit halálra a ringben, megkérdezi tőle:

milyen érzés megölni valakit.

A szándékosan nyilvánvaló háttérvetítéssel leforgatott képsor olyan, mint egy lázálom egy film noirból, és nagyon érzéki a hangulata – eredetileg viszont sokkal hosszabb lett volna. Az utazás során ugyanis Esmeralda és Butch olyan sokat beszélgetnek, hogy már-már barátságot kötnek, viszont Tarantino sajnos rájött, hogy nem szükséges egy ilyen hosszú jelenet ahhoz, hogy átvezesse a karaktert egyik fontos színhelyről a másikra (a Fabienne-nel közös motelszobába), szóval a bővített szekvenciának mennie kellett.


Kill Bill 2.: Bill gyilkol

Ha nem dolgozott volna a vágó ollója, könnyen lehet, hogy a Beatrix Kiddo véres bosszúját bemutató kétrészes Kill Bill egy 10 órás nagyeposz lett volna. Néhányan azonban minden bizonnyal éreztek egy kis hiányérzetet amiatt, hogy a főgonoszt, a Menyasszony halállistája élén álló legnagyobb ellenségét, Billt nem láttuk gyilkolni. Azoknak álljon itt most ez az akciójelenet, amit a Kill Bill 2. Pai Mei-szekvenciájának környékéről vágatott ki QT, és amelyben azt láthatjuk, hogy Bill és Beatrix épp szerelmesen andalog egy kis kínai faluban,

amikor egy bosszúszomjas férfi, akinek Bill korábban megölte a mesterét, revansot akar venni rajta – ő azonban alaposan megleckézteti, egész csapatával együtt.


Kutyaszorítóban: Mr. White háttere

A félresikerült gyémántrablást megéneklő Kutyaszorítóban annak idején alaposan felkavarta az állóvizet a független filmes szcénában. S talán a lenti jelenetet valóban szükségtelen lett volna bennehagyni, de mivel a maga 99 percével ez Tarantino legrövidebb filmje, akár maradhatott is volna – főleg, mivel ebben a képsorban láthattuk és hallhattuk volna

a film egyetlen beszélő női karakterét,

egy Nina Siemaszko által megformált vagány rendőrnőt, aki ismerteti a szükséges tudnivalókat Tim Roth figurája, a beépített rendőr Mr. Narancs számára Mr. White-ról, a Harvey Keitel által játszott bűnözőről. Ez volt egyébként a leghosszabb egybefüggő jelenet, amit a Kutyaszorítóbanból kivágtak.


Jackie Brown: Louis Gara és Ordell Robbie a Cockatoo Lounge bárban

Az egyetlen adaptáció, amit pályája során Tarantino rendezett, az Elmore Leonard Rum Punch című bűnügyi regénye alapján forgatott Jackie Brown, amelyben a címszereplő stewardess csempészmelót vállal egy gengszterfőnöknek, és amikor lebukik, ki kell találnia, hogy ússza meg élve a kettős szorítást, hiszen egyik oldalról Ordell Robbie, a szóban forgó bűnöző, a másik oldalról pedig a zsaruk fenyegetik. A film egyik kivágott jelenetében azt láthatjuk, hogy Ordell (Samuel L. Jackson) és embere, Louis Gara (Robert De Niro) bemennek egy bárba, s eközben az előbbi férfi semmiségekről fecseg. Tarantino a lent látható videó elején elmeséli, hogy

ezt a jelenetet kizárólag terjedelmi okok miatt vágta ki, de ennek ellenére nagyon szereti, mert ebben hangzik el a kedvenc dialógusa (valójában csak Ordell monologizál, de valóban szórakoztatóan teszi).


(via Far Out Magazine)


Nyitókép: Tarantino 1994-ben Londonban a Ponyvaregény plakátja előtt. Forrás: Martyn Goodacre / Getty Images.

 

Ez is érdekelhet

Íme Tarantino összes filmje rangsorolva!

Augusztus 15. óta játsszák a magyar mozik Quentin Tarantino legújabb alkotását, a Volt egyszer egy… Hollywoodot. Ennek kapcsán – a legnevesebb filmes szaklap, a Variety összeállítása alapján – sorrendbe állítottuk, melyek voltak eddig a kultrendező legjobb és legrosszabb művei.

Tovább