Az 5 legmenőbb filmes tanár

Dumbledore a Harry Potterből vagy Jack Black szabályszegő zenemániás figurája a Rocksuliból? Te melyiktől tanulnál legszívesebben, ha vissza kellene ülnöd az iskolapadba?

Dewey Finn, Rocksuli

Jack Black örök rockrajongó tanárfigurája a színész egyik legemlékezetesebb alakítása, amit azóta sem lehetett túlszárnyalni. Bár Dewey Finnt egyáltalán nem az hajtja, hogy bármit is megtanítson a rábízott elitiskolásoknak, és még csak nem is igazi tanár, a gyermeki lelkesedése átragad az osztályra. Végül egy egész komoly rockzenei produkciót hoznak össze zenével, fényekkel és saját zenei menedzserrel, amivel a karót nyelt szülőket és az iskolaigazgatót is megveszik. Nem egy bonyolult film, mégis nehéz nem szeretni. Nem tett neki rosszat, hogy az inkább a komolyabb hangvételű filmjeiről ismert Richard Linklater rendezte, akinek egyébként nem ez az első jól sikerült gimis vígjátéka.

John Keating, Holt költők társasága

Talán nem véletlen, hogy kiváló komikusok nem egyszer játszanak lehengerlő tanáregyéniségeket. Komoly karizma szükséges ahhoz, hogy egy kamaszodó társaságot szavakkal le tudjon bilincselni az ember. Robin Williams a Holt költők társaságával egyetlen filmes tanáros listáról sem hiányozhat, és később a Good Will Huntingban is hasonló karaktert játszott. Csak ott az elitdiákok után a másik véglettel találja szemben magát, egy olyan srác világképét formálja át, aki majdnem elkallódott Dél-Boston munkásnegyedében.

Louanne Johnson, Veszélyes kölykök

Coolio zenéje és Michelle Pfeiffer alakítása a kilencvenes évek felejthetetlen alkotásai közé betonozta be ezt a filmet, amiben egy szőke, törékeny tanárnőnek kell tanulásra bírnia egy hátrányos helyzetű osztályt, akikről már mindenki más lemondott. Természetesen a kezdeti ellenséges fogadtatás után gyönyörűen egy hullámhosszra kerülnek, miután Miss Johnson beveszi a tananyagba Bob Dylant, és kiderül, hogy karatézni is tud.

Dan Dunne, Fél Nelson

 

Ha Ryan Gosling szerepel egy filmben, az manapság csak menő lehet. A Fél Nelsont 2006-ban mutatták be, és Gosling már akkor sem számított kezdőnek, Hollywood legígéretesebb fiatal színészeként tartották számon, és ennek a filmnek köszönheti az első Oscar jelölését. Itt egy olyan tanárt játszik, aki rendhagyó óráival és szokatlan őszinteségével megmozgatja a hátrányos helyzetű diákjainak fantáziáját. Csakhogy közben kiderül, hogy messze nem tökéletes és példamutató tanárfigura, mivel a szakítása óta nem tud lejönni a keménydrogokról.

Albus Dumbledore, Harry Potter-filmek

 

A világ talán legnépszerűbb iskolás filmje a Harry Potter moziváltozata, csak a tananyag némiképp eltérő a szokásostól. Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola tantestületének kiemelkedő figurája Dumledore professzor, aki iskolaigazgatóként órákat ugyan már nem ad, de így is gondot fordít arra, hogy az alapvető emberi értékekre nevelje a felügyelete alá tartozó varázslótanoncokat.